EKSTREM FORVANDLING: Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund i Aust-Agder veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de for halvannet år siden begynte på et Grete Roede kurs. I dag er de tilsammen 100 kilo lettere. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EKSTREM FORVANDLING: Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund i Aust-Agder veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de for halvannet år siden begynte på et Grete Roede kurs. I dag er de tilsammen 100 kilo lettere. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Ett år og 100 kilo skiller disse to bildene

Anne og Bjørn hadde forsonet seg med et liv som overvektige cruise-passasjerer. Men ett år etter at de meldte seg på et Grete Roede kurs, er de tilsammen 100 kilo lettere.

SEOGHØR.NO: Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund i Aust-Agder veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de for halvannet år siden begynte på et Grete Roede kurs.

ET LETTERE LIV: Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de begynte på Grete Roede kurs. Slankekuren har gitt dem håp om å se barnebarna vokse opp.
ET LETTERE LIV: Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de begynte på Grete Roede kurs. Slankekuren har gitt dem håp om å se barnebarna vokse opp. Vis mer

I dag er den tunge tiden historie. I skrivende stund er de henholdsvis 49 og 51 kilo lettere. Utrolige 100 kilo er borte siden januar 2013, og senere denne uken blir de hedret for innsatsen på Grete Roedes årlige fest for sine «superslankere»!.

- Vi har fått tilbake håpet om å se barnebarna våre vokse opp, sier ekteparet lykkelig.

Anne var bare 19 år gammel da de giftet seg. De har fire barn, og foreløpig fire barnebarn.

Bjørn fikk et lettere hjerneslag under en ferietur i 2012, og måtte ta blodfortynnende medisiner i tillegg til de han allerede tok for høyt kolesterol og diabetes.

Snorkingen forsvant

TUNGVEKTERE: Anne og Bjørn er glade for at den tunge tiden er historie. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TUNGVEKTERE: Anne og Bjørn er glade for at den tunge tiden er historie. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

I dag er han diabetesfri, og inntaket av øvrige medisiner er halvert.Også snorkingen hans er borte. Helsegevinsten er om mulig enda viktigere enn vekttapet.

- Jeg leste meg opp på alt om slankekurer og metoder for å gå ned i vekt. Konklusjonen var at ingen tilbud var bedre enn Grete Roede-kurs for kraftig overvektige, sier Bjørn.

Les også : Grete Roedes kløende kvise var kreft.

Han jobber til daglig som kirkeverge i Grimstad, og skryter mer enn gjerne av «heiagjengen» som møter ham når han sykler til jobben.

Kastet krykkene

EVENTYRHJEM: Anne og Bjørn bruker mye tid på å innrede hjemmet sitt. Spennende funn fra loppemarkeder og bruktbutikker gir huset et "maksimalistisk" inntrykk. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
EVENTYRHJEM: Anne og Bjørn bruker mye tid på å innrede hjemmet sitt. Spennende funn fra loppemarkeder og bruktbutikker gir huset et "maksimalistisk" inntrykk. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Anne hadde forsonet seg med et liv som sterkt overvektig.Hun var ikke motivert til å endre livsstil. Men i solidaritet og kjærlighet til mannen hun har vært gift med i 32 år bestemte hun seg likevel for å gi kampen mot kiloene en siste sjanse.

- Jeg hadde dårlige erfaringer med å gå ned i vekt. Gikk ned 60 kilo for 20 år siden. Så fikk jeg spiseforstyrrelser som gjorde at jeg la på meg 70 kilo på kort tid, sier Anne.

Les også: Slik ble danseglade Petter 100 kilo lettere.

Dårlige bein gjorde det umulig for henne å satse på trening.

- Jeg brukte krykker for å gå. Så for meg handlet dette først og fremst om å spise mindre og riktigere, sier hun fornøyd.

Skryter av kona
Begge ble inspirert av å si farvel til den ene kiloen etter den andre.

KJØKKENET: Kokeboken til Grete Roede er aldri langt unna når Anne og Bjørn lager mat. Kjøkkenet deres byr på mange artige detaljer, som hjemmelagede lampeskjermer av brødformer og bestikk.Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de begynte på Grete Roede kurs. I dag er de begge 50 kilo lettere – 100 kilo overvekt er borte.-	Slankekuren gir oss håp om å se barnebarna vokse opp, sier ekteparet. Helsegevinsten er enorm, Anne har kastet krykkene, mens Bjørn har kuttet ut mesteparten av medisinene han brukte før han endret livsstil.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
KJØKKENET: Kokeboken til Grete Roede er aldri langt unna når Anne og Bjørn lager mat. Kjøkkenet deres byr på mange artige detaljer, som hjemmelagede lampeskjermer av brødformer og bestikk.Anne (51) og Bjørn Undheim (58) fra Homborsund veide henholdsvis 130 og 135 kilo da de begynte på Grete Roede kurs. I dag er de begge 50 kilo lettere – 100 kilo overvekt er borte.- Slankekuren gir oss håp om å se barnebarna vokse opp, sier ekteparet. Helsegevinsten er enorm, Anne har kastet krykkene, mens Bjørn har kuttet ut mesteparten av medisinene han brukte før han endret livsstil. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

To-sifret på badevekten var første store mål.

Etter hvert følte de det som om fettet som forsvant ble byttet ut med fysisk og psykisk styrke og glede.

- Du har vært helt fantastisk, skryter Bjørn. – Jeg tviler på om jeg hadde klart dette alene.

Matvanene er endret, unnskyldninger er blitt til muligheter.

Ga bort klærne

Kokebøkene fra Grete Roede er sjelden langt unna.

- Vi har også funnet ut at det er mulig å kose seg med annet enn mat. Og nå i grillsesongen finner vi heller frem velsmakende grønnsaker som fete pølser. Overvekt er byttet ut med livskvalitet.

Les også: Anders slanket bort like mye som Jeanette Roede veier.

Ekteparet vet at de må fokusere på å spise riktig i mange år fremover.

Garderobene deres er for lengst byttet ut med nytt. Anne er redusert i størrelse fra 54 til 42. De alt for store klærne ble gitt videre til Fretex.

- For første gang på mange år er det gøy å gå i butikker. Nå finner også jeg ting på salg, sier Anne.