FÅR HATMELDINGER: Syv år etter terroren på Utøya får tidligere AUF-leder Eskil Pedersen hatmeldinger. Foto: NTB Scanpix
FÅR HATMELDINGER: Syv år etter terroren på Utøya får tidligere AUF-leder Eskil Pedersen hatmeldinger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eskil Pedersen:

- Et samfunn hvor dette er normalt vil jeg ikke leve i

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen snakker ut om tiden etter Utøya.

Publisert

Det har nå gått syv år siden terrorangrepet på Utøya, og bomben i regjeringskvartalet. 77 mennesker mistet livet, og enda flere sitter i dag igjen med savn, traumer og andre skader.

En av dem er daværende AUF-leder Eskil Pedersen (34), som klarte å berge livet sitt på Utøya den 22. juli i 2011.

Til tross for at mange husker tiden etter terrorangrepet som en tid med blomster i gatene og at nasjonen sto sammen, var og er det flere som uttrykker hat.

I tiden etter hendelsen på øya i Tyrifjorden i Buskerud, har Eskil mottatt flere hatmeldinger. Det har heller ikke stoppet etter han ga seg som AUF-leder i 2014.

Får hat-meldinger

I et intervju med A-magasinet, sammen med flere andre som ble rammet av angrepet for syv år siden, forteller han at hatmeldingene begynte å komme allerede den første kvelden etter terrorangrepet.

- Så ble det bare verre. Strømmen av hets og trusler har vært jevn i syv år. Underveis har jeg hatt ørsmå håp om at det vil forsvinne til slutt. Men det skjer ikke, sier den tidligere AUF-lederen, og fortsetter:

- Jeg har anmeldt trusler eller drapstrusler som «vi vet hvor du bor, du er død», men ikke meldinger av typen «synd du ikke døde» på Utøya.

Eskil har prøvd å leve videre på best mulig måte og deltok i 2015 i TV 2-programmet «Mitt dansecrew».

I samme tidsperioden forlot han politikken og begynte i ny jobb i Nortura, der han i dag er assisterende kommunikasjonsdirektør.

- Jeg følte en slags lettelse da jeg sluttet. Kanskje var det på grunn av hatet. Det er blitt mindre av det, selv om det ennå ikke har gitt seg helt, sier Eskil i A-magasinets intervju.

I et Twitter-innlegg skriver han hvor viktig det er at historien i A-magasinet blir fortalt, og at vi alle står opp mot hat, rasisme og konspirasjonsteorier.

- Et samfunn hvor dette er normalt vil jeg ikke leve i, skriver han.

Påvirket mange

En annen kjent profil som befant seg på Utøya var Sofie Nilsen (23) fra «Paradise Hotel». Hun har tidligere fortalt at hun hver sommer blir hjemsøkt av de vonde minnene.

I fjor delte realitydeltakeren en videoblogg, hvor hun fortalte en brutalt ærlig versjon av sin opplevelse fra den ettermiddagen for seks år siden.

«(...) Dette er noe av det jævligste jeg har gjort på lenge. Aldri før har jeg åpnet meg på denne måten. Ikke til familie, venner eller psykolog», skrev 23-åringen og henviste til videoen.

I videoen beskrev en gråtkvalt Sofie kaoset og panikken som oppsto under skytingen på Utøya.

Hun omtalte dramatikken som utspilte seg i det som ble kalt «skolestua», hvor hun selv gjemte seg for terroristen. 23-åringen var også åpen om den mørke tiden etter.

- Det går bra med meg. Jeg har kjipe dager, jeg har kjipe perioder, jeg har det tungt og gråter. Det kan hende at jeg hater livet. Etter Utøya ønsket jeg meg faktisk død. Jeg klarte ikke å sette pris på at jeg hadde overlevd engang, og det høres kanskje jævlig egoistisk ut, men i tiden etter føltes det lettere å skulle dø, enn å komme seg gjennom alt, sa hun.

I ettertid

Tidligere i år kom den første spillefilmen om 22. juli, regissert av Erik Poppe. Filmen vekket sterke reaksjoner.

Nå er Anders Danielsen Lie snart aktuell i rollen som Anders Behring Breivik, i regissør Paul Greengrass' film om 22. juli-angrepet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt har filmen arbeidstittelen «Norway», den har fått over 17 millioner i statlig filmstøtte og spilles inn i Norge. Visningsrettighetene er solgt til strømmetjenesten Netflix.

I filmen får vi også se Jon Øigarden (47) som forsvarer Geir Lippestad.Etter planen kan filmen bli sett fra november i år.

I dag, den 22. juli 2018, avduket regjeringen et midlertidig minnesmerke utenfor regjeringskvartalet. Statsminister Erna Solberg sa til pressen at det var på tide.

LES OGSÅ: Rammet av mystisk ulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer