Marthe lever med ekstreme smerter:

- Et myggstikk ødela livet mitt

Skoleturen fikk uante følger for den unge jenta.

STERKT: Marthe Katalina ble syk etter skoletur. Det viste seg at hun hadde fått et virus - som gjorde henne lam. Video: Svend Aage Madsen Vis mer
Publisert

Marthe Catalina Dagslet-Kjendseth (29) fra Tønsberg fikk minner for livet da hun i 2010 var på skoletur til Kenya. I seks uforglemmelige uker lærte hun mye om livet i landet.

- Jeg følte meg trygg blant menneskene jeg ble kjent med. Og jeg stolte dessverre på at både vaksiner og forsikringer var i orden, sier 29-åringen, som opprinnelig er fra Drammen.

Syk på flyet

Hun var 19 år gammel da livet hennes ble endret for alltid. Det skjedde i flyet på vei hjem til Norge.

- Uten forvarsel fikk jeg noe som best kan beskrives som kraftige influensasmerter. Så fikk jeg feber.

I AFRIKA: Marthe fra Tønsberg fikk minner for livet da hun i 2009 var på en seks uker lang tur skoletur til Kenya. Men reisen skulle vise seg å bli skjebnesvanger.
I AFRIKA: Marthe fra Tønsberg fikk minner for livet da hun i 2009 var på en seks uker lang tur skoletur til Kenya. Men reisen skulle vise seg å bli skjebnesvanger. Vis mer

Marthe forteller at smertene i løpet av noen timer ble så sterke at hun gjemte seg på toalettet for å gråte i fred. Hun gruet seg til mellomlandingen i Amsterdam, og fryktet at hun aldri ville komme hjem.

Hun klarte å skjule hvor syk hun var, fikk transport ut til flyet, og kom seg omsider tilbake til folkehøyskolen der hun bodde.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Synet forsvant

Her eskalerte sykdommen.

- Jeg ble svimmel, det var som om jeg satt på en karusell i full fart. Da også synet på det ene øyet mitt forsvant, ringte jeg mamma umiddelbart.

INNLAGT: Marthe merket de første tegnene på at hun var alvorlig syk da hun satt på flyet hjem til Norge. Det skulle vise seg at viruset angrep hennes sentralnervesystem.
INNLAGT: Marthe merket de første tegnene på at hun var alvorlig syk da hun satt på flyet hjem til Norge. Det skulle vise seg at viruset angrep hennes sentralnervesystem. Vis mer

Etter et besøk på legevakten endte den unge jenta på isolat. Et heftig fall i blodtrykket gjorde at hun måtte få tilført væske. Men ettersom blodprøvene ikke ga noe ordentlig svar, fikk hun lov til å reise hjem.

- Dagen etter mistet jeg all kontroll over kroppen min. Mamma forlangte sykehusinnleggelse. Det reddet livet mitt, forteller Marthe.

- Jeg lå som en geléklump på gulvet, ute av stand til å komme meg noe sted.

SKREVET UT: Mario Riera, kjent fra «Paradise Hotel», «Ex on the Beach» og «71 grader nord» er endelig skrevet ut fra sykehus. Nå gir han en oppdatering på tiden videre. Video: Rød Løper Vis mer

Ukjent virus

Prøver av ryggmargen avslørte et ukjent virus. Det ble etter hvert bestemt til å være vestnilviruset, som bare i svært sjeldne tilfeller fører til alvorlig sykdom.

- Jeg kom plutselig på at jeg hadde fått noen myggstikk på turen til Afrika. Men så langt har jeg ikke hørt om andre norskfødte som har fått et sykdomsforløp så alvorlig som mitt.

Viruset i kroppen til Marthe angrep sentralnervesystemet. Hun fikk både hjernebetennelse og en alvorlig betennelse i ryggmargen. I dag snakker hun om hvordan uker av livet fortsatt er borte fra hukommelsen.

Ingen garantier

Utenlandske leger ga råd om hvilke medisiner som kanskje kunne gjøre henne frisk.

- Jeg forsto at det handlet om å restarte kroppen min, slik at den kunne ta fatt på arbeidet med å helbrede seg selv.

Behandlingen virket, men ingen av legene våget å gi Marthe garantier.

- Jeg fryktet å miste både stemme og syn, men endte med lammelser i venstre side av kroppen, og ekstreme smerter. Jeg måtte lære meg å stå igjen, men jeg satt også mye i en spesialbygget rullestol der fotbladene mine ikke var i kontakt med noe som helst. De var så følsomme at jeg ikke engang orket å ha over meg et laken om natten.

LIVET ENDRET: Marthe Catalina Dagslet-Kjendseth ble dødssyk av et myggstikk. Hun sliter fortsatt med store smerter.
LIVET ENDRET: Marthe Catalina Dagslet-Kjendseth ble dødssyk av et myggstikk. Hun sliter fortsatt med store smerter. Vis mer

Marthe beskriver det første året etter virusinfeksjonen som et smertehelvete der hun satt stille, ruset på stadig sterkere medisiner.

- Smertene var så ille at jeg ikke orket tanken på å leve med dem resten av livet. Jeg ba dem kappe av meg venstre bein, men fikk beskjed om at jeg risikerte fantomsmerter.

MARERITT: For Ove Gudbrandsen og familien ble verden snudd på hodet da datteren Pernille fikk kreft. Like etter ble kona rammet av sykdommen. Video: Svend Aage Madsen / Se og Hør. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Lammelser

Skadene hennes er i det perifere nervesystemet. Det består av nerveceller som strekker seg fra sentrale områder, det vil si fra ryggmargen og hjernen, og ut i perifere områder til kroppen, som armer og bein.

- Jeg hadde lammelser i blære- og tarmsystemet, og slet med utmattelse i tillegg til smertene.

Marthe er uføretrygdet.

UT PÅ TUR: Marthe bruker sosiale medier som terapi, og deler sine tanker om hvordan det er å være rullestol-mor med en usynlig sykdom på Instagram-kontoen @marthecatalina. Sønnen Liam synes det er stas å kjøre tur med mamma.
UT PÅ TUR: Marthe bruker sosiale medier som terapi, og deler sine tanker om hvordan det er å være rullestol-mor med en usynlig sykdom på Instagram-kontoen @marthecatalina. Sønnen Liam synes det er stas å kjøre tur med mamma. Vis mer

Hun håpet lenge at forsikringene hun hadde tegnet før Afrika-reisen, ville gjøre livet litt lettere økonomisk, men der var det ingen ting å hente. Alle hadde forbehold, skrevet med liten skrift, om at et insektbitt ikke ga grunnlag for noen erstatning.

Marthe og Raymond Dagslet-Kjendseth (30) har vært venner siden tenårene. Men først i voksen alder lot de et solid vennskap få utvikle seg til noe mer.

- Jeg var langt mer avhengig av rullestolen min da jeg ble sammen med Raymond. Men hard trening og stor innsatsvilje gjorde at jeg - i tillegg til å være høygravid - gikk selv da vi giftet oss på stranden nedenfor fyret på Filtvet i Hurum.

STRAND- BRYLLUP: Marthe var høygravid da hun og Raymond giftet seg på den flotte sandstranden ved Filtvet fyr ved Oslofjorden.
STRAND- BRYLLUP: Marthe var høygravid da hun og Raymond giftet seg på den flotte sandstranden ved Filtvet fyr ved Oslofjorden. Vis mer

Uten medisiner

Raymond er stolt av sin viljesterke kone.

- Hun er en av dem som har så mye pågangsmot og vilje at hun klarte å komme seg på beina igjen. Det er imponerende hvordan hun har kjempet seg gjennom smertene. Hun kuttet ut medisiner mens hun gikk gravid, og i månedene hun ammet gutten vår, forteller Raymond.

FAMILIELYKKE: Raymond har forlatt aktiv tjeneste i Marinen for å være mest mulig sammen med Marthe og Liam. Han er imponert over viljestyrken kona har til å takle smerte og helseproblemer.
FAMILIELYKKE: Raymond har forlatt aktiv tjeneste i Marinen for å være mest mulig sammen med Marthe og Liam. Han er imponert over viljestyrken kona har til å takle smerte og helseproblemer. Vis mer

30-åringen takket av etter en lang tjenestetid i Marinen, og har i dag en jobb som gjør det mulig å være mye sammen med familien der Liam (1) er familiens naturlige midtpunkt.

Sosiale medier

Liam er i barnehage på dagtid, slik at mor får litt tid til å samle krefter.

- Selv om han er et svært ønsket og elsket barn, må jeg også ærlig innrømme at jeg var skeptisk til om jeg som mor var i stand til å ta vare på et barn.

PÅ BEINA IGJEN: Marthe har brukt mye tid og krefter på å komme opp av rullestolen. Og det blir innimel- lom noen tunge løft ettersom Liam også vil være med på det som skjer.
PÅ BEINA IGJEN: Marthe har brukt mye tid og krefter på å komme opp av rullestolen. Og det blir innimel- lom noen tunge løft ettersom Liam også vil være med på det som skjer. Vis mer

Marthe er aktiv på sosiale medier og har flere tusen følgere på Instagram. Her deler hun små og store tanker om sitt mammaliv i rullestol. Hun og Raymond bytter på å ta bildene som legges ut.

- Tunge løft og mangel på søvn er en utfordring for en med min sykdom. Jeg ser frisk ut, så det er ikke lett å se at jeg sliter. Nå deler jeg tanker rundt det jeg står for, og synspunkter på ting jeg mener er urettferdig. Målet er å gi andre en følelse av at de ikke er alene, så jeg snakker høyt om tanker enkelte mener jeg burde tiet om.

Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør, privat

LES OGSÅ: - Verste beskjeden jeg har fått noen gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer