I NABOLEILIGHETEN: -Jeg fryktet at jeg skulle miste Marius, sier lillesøster Jane. Hun var i leiligheten i etasjen under da Marius kjempet for livet sitt. FOTO: Morten Eik
I NABOLEILIGHETEN: -Jeg fryktet at jeg skulle miste Marius, sier lillesøster Jane. Hun var i leiligheten i etasjen under da Marius kjempet for livet sitt. FOTO: Morten EikVis mer

Marius Løken

- Et mareritt som aldri ville ta slutt

Kameratene fra bygda storkoste seg i Oslo. Inntil en av guttene drepte én kompis og påførte bestevennen livstruende skader.

SEOGHØR.NO: I oktober var Marius Løken gjest i talkshowprogrammet «Lindmo» på NRK1.

Der fortalte Marius sin gripende historie - om det såkalte «Halloween»-drapet - som nå er blitt til boken «En natt i oktober» hos Cappelen Damm.

- Det hender jeg våkner og lurer på om det virkelig er sant det jeg har opplevd. Dødskampen i leiligheten var som et mareritt som aldri ville ta slutt, sier Marius Løken (27) fra Hemsedal til Se og Hør.

Gledet seg

Det hele startet da en vennegjeng på seks gutter fra Hallingdal flyttet til Oslo etter å ha fullført videregående skole. En av dem var Marius.

 UTGIR BOK: I disse dager kommer Marius med sin rystende fortelling i bokform. 
 UTGIR BOK: I disse dager kommer Marius med sin rystende fortelling i bokform.  Vis mer

- Noen skulle jobbe, andre skulle ta utdannelse. Vi var i alderen 19 til 22 år da bylivet fristet. Det føltes befriende å stå på egne ben etter 12 års skolegang. Jeg så lyst på det nye livet i Oslo, forteller Marius.

Halloween-natten 29. oktober 2011 skulle forandre livet totalt.

Bestevennen, som han delte leilighet med, fremstod plutselig som en kaldblodig drapsmann.

Uten forvarsel kom den ett år eldre bestevennen inn på soverommet der Marius og kameraten Andreas Nilstad, som da begge var 22 år, lå og sov.

Hogg til

Bestevennen angrep dem begge med en stor kjøkkenkniv.

- Jeg ligger i halvsøvne da døra fra stua til soverommet mitt slås opp. Jeg ser ham komme inn. Han begynner å hogge kniven i ryggen til Andreas. Jeg skjønner jo ikke hvorfor det skjer. Jeg hører at Andreas roper. Jeg får reist meg halvveis opp. Jeg får sparket angriperen unna, og roper: «Hva faen er det du gjør?»

LIVSTRUENDE SKADET: Marius Løken har mer enn 300 sting på kroppen. -Et av knivstikkene gikk i hjertet. Det er utrolig at jeg lever, sier Marius. FOTO: Morten Eik
LIVSTRUENDE SKADET: Marius Løken har mer enn 300 sting på kroppen. -Et av knivstikkene gikk i hjertet. Det er utrolig at jeg lever, sier Marius. FOTO: Morten Eik Vis mer

Men ordene når ikke igjennom. Kameraten går resolutt mot Marius.

- Jeg står med armene ut til siden da han setter det første knivstikket i meg. Jeg ser at kniven går inn i kroppen min. Og så går det veldig kjapt. Jeg får tre knivstikk inne på soverommet før jeg slår vekk knivbladet og begynner å løpe mot gangen, forteller Marius.

Flyktet i taxi

- Det neste jeg husker er at jeg ligger på plattingen i tredje etasje utenfor leiligheten. Det er blod overalt. Hver gang jeg ikke klarer å forsvare meg, får jeg et nytt knivstikk.

- Jeg skriker alt jeg makter. Som om det er det absolutt siste jeg gjør. Så ser jeg noen skygger i trappa. Det er naboen som har hørt meg skrike og kommer ned, forteller Marius.

Da bestevennen løper etter naboen med kniven, klarer Marius å flykte ut på gata. Han klarer å komme seg inn i en taxi som tilfeldigvis står utenfor. Taxisjåføren skjønner alvoret og kjører raskt til legehjelp.

Legene på Ullevål sykehus må operere ham tre ganger. Marius har skader i lunger, lever, hjerte og flere kutt i hodet. Han får tilført 30 liter blod i løpet av operasjonen. Det er lenge uvisst om han vil overleve.

Det viser seg at Marius ble ført 20 knivstikk, hvorav ett i hjertet. Totalt måtte Marius sy mer enn 300 sting fordelt på store deler av kroppen.

Ventet barn

Marius våkner fra koma etter 11 døgn. Da får han vite at kameraten Andreas Nilstad er død og allerede begravet.

- Jeg skjønner det ikke. Jeg bare ligger der. Og så begynner tårene å trille.

HVILESTED: Marius besøker ofte graven til Andreas. -Det minner på meg hvilken ugjerning som ble begått, sier han. FOTO: Privat
HVILESTED: Marius besøker ofte graven til Andreas. -Det minner på meg hvilken ugjerning som ble begått, sier han. FOTO: Privat Vis mer

Halloween-natten hadde Marius, Andreas, bestevennen som ble drapsmann og ere andre vært ute på byen sammen.

- Før vi gikk ut den kvelden kom Andreas inn leiligheten som jeg og bestevennen min delte. Han fortalte at han og kjæresten ventet barn. Han skulle bli pappa!

- Det var virkelig en stor nyhet. Utpå natta skulle jeg hjem, og Andreas slo følge fordi han hadde lagt igjen nøkkelen til sin leilighet hos oss før vi gikk på byen, forteller Marius.

Kompisen Andreas kom aldri hjem. Han var sliten og sovnet på soverommet til Marius.

- Jeg lot ham bare sove, før jeg selv la meg. Like etterpå gikk bestevennen min berserk, sier Marius.

Redd søster

Udåden skjedde i Pilestredet 70 i Oslo sentrum. I leiligheten under bodde moren og lillesøsteren til Marius. De hadde flyttet inn kort tid før den grufulle ugjerningen.

- Det var politi og blålys overalt. Jeg fikk høre at en mann var i oppgangen var drept. Så skjønte jeg og mamma at det var hos Marius, sier lillesøster Jane (21).

- Alt var kaos i hodet mitt. Marius og jeg hadde tett kontakt også etter at han flyttet til Oslo. Da jeg og mamma flyttet etter til samme bygård, så vi hverandre nesten hver dag, forteller Jane.

Hver dag besøkte hun Marius mens han svevde mellom liv og død på sykehuset.

Forstår ikke

Marius Løken kan fremdeles ikke begripe hvordan det kunne skje at bestevennen angrep dem.

- Han var en viktig venn for meg. Jeg pratet alltid med ham hvis det var et eller annet. Vi var bestevenner, sier Marius.

Men bestevennen var en helt annen den fatale natten.

ALDRI I TVIL:
- Jeg brukte tid på å få en skikkelig flott tatovering av Andreas. Han skal aldri bli glemt, sier Marius. FOTO: Morten Eik
ALDRI I TVIL: - Jeg brukte tid på å få en skikkelig flott tatovering av Andreas. Han skal aldri bli glemt, sier Marius. FOTO: Morten Eik Vis mer

- Han fremsto som en person uten samvittighet, som jeg vet at han vanligvis hadde. Det her var en person som var direkte ond. Det her var en person som var desperat etter å ta to liv, forteller Marius.

Gjerningsmannen ble erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket, og dømt til tvungen psykisk helsevern. Selv har han forklart at han våknet opp og følte en intens angst. Han trodde han fikk en åpenbaring fra Gud. Hvis han drepte alle, kunne han redde verden fra undergang.

Vil ikke møte

Senere er drapsmannen blitt erklært frisk - og lever nå et fritt liv.

- Har du møtt ham etter ugjerningen?

– Han sa unnskyld til meg under rettssaken. Takket være profesjonell hjelp fra psykiater lærte jeg å isolere person fra handling. Selv om jeg hater handlingen hans, trenger jeg ikke å hate ham som person. Likevel føler jeg ikke behov for å møte ham, sier Marius.

I disse dager utkommer boken hans. Marius utgir «En natt i oktober» av helt spesielle grunner.

- Jeg ønsker å hedre en tid der vennegjengen fra Hallingdal hadde det moro sammen, både før og etter at vi flyttet til Oslo. Det har vært god terapi for meg. Boken er også blitt til for å hedre minnet til Andreas, sier Marius.

Ble pappa

Noen måneder etter at Andreas ble drept, ble han pappa til en liten jente. Marius er veldig glad for kontakten med datteren til Andreas og barnets mor. Selv har han tatovert inn ansiktet til Andreas på høyre underarm.

- Hver dag ser jeg på ansiktet til Andreas. Jeg blir minnet på hvilken fantastisk gutt han var. Jeg bærer for alltid med meg kameraten min.

 TETTE BÅND: Andreas (t.v.) og Marius var nære venner fra Hallingdal. Rett før Andreas ble drept avslørte han at han skulle bli pappa. I dag er Marius glad for at han har kontakt med sin døde venns datter. FOTO: Privat
 TETTE BÅND: Andreas (t.v.) og Marius var nære venner fra Hallingdal. Rett før Andreas ble drept avslørte han at han skulle bli pappa. I dag er Marius glad for at han har kontakt med sin døde venns datter. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Flyttet sammen med kjæresten