Anok Yai:

Et Instagram-bilde snudde livet til Anok (19) på hodet

Ville ikke at fotografen skulle publisere bildet. Så eksploderte det.

FIKK MODELLKONTRAKT: 19-årige Anok Yai fikk modellkontrakt etter å ha blitt fotografert på «homecoming»-festivalen ved sitt universitet i Washington DC. Foto: Steve ‘TheSUNK’ Hall.
FIKK MODELLKONTRAKT: 19-årige Anok Yai fikk modellkontrakt etter å ha blitt fotografert på «homecoming»-festivalen ved sitt universitet i Washington DC. Foto: Steve ‘TheSUNK’ Hall. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): En 19 år gammel students barndomsdrøm om å bli modell har blitt virkeliggjort ved hjelp av Instagram.

Fredag for to uker siden vandret nemlig Anok Yai rundt på den årlige «Homecoming»- festivalen ved Howard University i Washington, D.C. Her møtte hun tilfeldigvis fotograf Steve Hall, som var ute for å ta bilder til sin mote-nettside «The Sunk».

Resultatet av møtet mellom fotografen og 19-åringen ble publisert på Instagram, og tirsdag signerte 19-åringen kontrakt med det internasjonale modellbyrået Next Model Agency.

Det er Washington Post som først omtaler saken.

Saken fortsetter nedenfor.

Saw her right at the end of Yardfest. Stunning @anokyai #huhc #huhomecoming #theyard #fro #curlyhair #darkskin #sudanese

Et innlegg delt av TheSUNK|The Shit U Need 2 Know (@thesunk)

Likte ikke bildet

Til avisa fortalte 19-åringen, som er egyptiskfødt med sudanske røtter, at hun overhodet ikke likte bildet som fotografen tok av henne.

Hun synes at hun likner «en hjort i frontlykter», altså at hun så ut som hun var stiv av skrekk.

Likevel lot hun seg overtale av fotografen til å publisere bildet på Instagram, som mente bildet kunne gå viralt. Dagen etter vibrerte telefonen kontinuerlig, og komplimentene rant inn for den unge studenten.

Selv trodde hun at noen hadde startet et «mem» basert på henne, og det var ikke før hun gikk inn for å lese reaksjonene at hun forsto hva som var i ferd med å skje. Blant kommentarene var det nemlig flere som mente den unge jenta var modellkandidat.

- Først lurte jeg på hva alle andre så, fordi jeg kunne nemlig ikke se det selv, forteller hun til The Boston Globe.

- Ærlig talt så tror jeg man blir så vant til å se seg selv at folk ikke lenger ser sin egen skjønnhet, siden man ser den hver dag, legger hun til.

I skrivende stund har bildet mer en 40.000 likes på den populære bildedelingstjenesten, og i kommentarfelt i sosiale medier renner det inn med lovord og komplimenter til Yai.

- Gi @anok_yai en modellkontrakt, skriver en twitterbruker.

En bransje i endring

Daglig leder av Team Models, Eivor Øvrebø, er langt fra overrasket over at unge jenter kan bli rekruttert til modellbransjen slik som Yai opplevde.

Til Se og Hør forteller hun at bransjen i dag saumfarer det ungdom legger ut både på Instagram og Facebook, og at verken byråer eller kunder nøler med å kontakte mennesker direkte dersom de ser noe som virker interessant.

Men - at unge jenter lettere kan nå ut til modellbyråene har også en bakside, ifølge Øvrebø. Til Dagbladet forteller hun at det ofte skjer at folk både blir regelrett lurt, eller at de får falske forhåpninger av å bli oppsøkt på denne måten.

- Bransjen er blitt verre, fordi tilgangen på ungdom er mye større i dag enn det den var før alt ble digitalt, spesielt etter sosiale medier som Facebook og Instagram.

Drømte om å bli modell

Som barn var Yai en ivrig fan av det Tyra Banks-ledede modellprogrammet «Americas Next Top Model», hvor håpefulle modell-spirer blir utfordret innen diverse utfordrende kategorier med mål om å finne USAs neste toppmodell.

Til tross for et ytre som ofte er blitt omtalt som et modell-utseende, valgte 19-årige Yai likevel å legge barndomsdrømmen til side for heller å satse på en karriere innen biokjemi, med mål om å bli lege.

- Det var en drøm jeg alltid har hatt, men som jeg aldri var sikker på om ville bli virkelig, forteller Yai til Washington Post.

Saken fortsetter nedenfor.

Light of my life. Fire of my loins

Et innlegg delt av Anok (@anokyai)

I Yais tilfelle gikk bildet som en farsott på Instagram, og foruten titusenvis av hyllester fra nye fans, har hun fått en rekke tilbud fra internasjonale modellbyråer.

Til Washington Post forteller 19-åringen at det er en drøm som med de siste dagers hendelser har gått i oppfyllelse, når hun omsider takket ja til modellbyrået. Next Model agency har for øvrig hatt flere av sine modeller på store internasjonale motemagasiner som Harper's Bazar og Vogue.

Unge stanses på gata

Men det er ikke bare på sosiale medier at unge i dag kan oppleve å bli kontaktet med det som kan være lukrative modell-tilbud.

Ifølge Øverbø har utenlandske byråer såkalte «scouts», altså mennesker som er betalt av byråer for å lete etter modell-spirer. Ettersom nordmenn ofte er å treffe på utenlandsreiser, forteller Øverbø at det ikke er sjeldent at nordmenn kan oppleve å bli stanset på gata i verdensmetropoler som eksempelvis London, New York og Paris.

Hun forteller om foreldre til barn helt ned i 12-års alderen som har blitt kontaktet på denne måten, men som henvender seg til norske byråer for å kartlegge seriøsiteten av tilbudene fra utenlandske byråer.

- De aller fleste av dem som blir forespurt om å bli modell blir jo henrykt, selvfølgelig vil de det. Men det er ingen garanti for at de er aktuelle for byråene lenger når de er 18-19 år, forteller hun.

Hun mener at bransjen er verre i utlandet enn her hjemme, men advarer om at det finnes tilfeller av mindre seriøse byråer. Hun oppfordrer derfor til at man sjekker seriøsiteten i byråene om du skulle oppleve noe i likheten til 19-årige Anok Yai.

Kendall Jenner og Gigi Hadid gikk på catwalken for Victoria Secret, og ble filmet på gaten på vei til etterfesten av pressen. Også klipp fra catwalken der man ser modellene. Vis mer

LES OGSÅ: Kjenner du igjen Hollywood-stjernen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer