EN FANTASTISK GAVE: -  Uten nytt hjerte ville verken jeg eller Noah vært i live, sier hjertetransplanterte Erik Roald fra Oslo. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
EN FANTASTISK GAVE: - Uten nytt hjerte ville verken jeg eller Noah vært i live, sier hjertetransplanterte Erik Roald fra Oslo. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØRVis mer

Erik fikk nytt hjerte - det ga liv til to

Begivenhetene har stått i kø etter at Erik (26) fikk nytt hjerte. Han har giftet seg med sin kjære Jeanette - og han er blitt far til Noah.

SEOGHØR.NO: Stiftelsen Organdonasjon ble tidligere i høst tildelt Wenche Foss’ ærespris 2015Se og Hørs Kjendisgalla.

En som kan takke organdonasjon for livet er Erik Roald (26) fra Oslo. Han er født med en hjertefeil, og fikk operert inn en pacemaker med hjertestarter allerede i tenårene.

– Pacemakeren gjorde at jeg kunne leve normalt, hvor jeg blant annet spilte basketball for Vålerenga. Men ettersom jeg ble eldre, ble hjerteproblemene større, sier Erik til Se og Hør.

Han tenker med gru og glede tilbake på månedene før transplantasjonen. Et par år tidligere hadde han blitt sammen med Jeanette (26), og han oppdaget hvor godt han trivdes i rollen som bonus-pappa for hennes sønn Theodor (7).

- Theodor elsket dagene vi var sammen alle tre. Likevel var jeg veldig bestemt på at vi ikke skulle gå for fort frem, sier Jeanette til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIEN: Erik Roald fra Oslo regner hjerteproblemene som historie. Han stortrives på hjemmebane sammen med kona Jeanette og barna Noah og Theodor.  Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
FAMILIEN: Erik Roald fra Oslo regner hjerteproblemene som historie. Han stortrives på hjemmebane sammen med kona Jeanette og barna Noah og Theodor. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR Vis mer

Dramatisk

Paret fikk den første indikasjonen på at noe var alvorlig galt på vei til en rutinekontroll
på Rikshospitalet.

– Jeg trodde Erik tullet da han plutselig smilte og siklet på en gang, minnes Jeanette i dag.

Hun nærmest dro mannen sin inn på sykehuset, der det ble slått full alarm. Det viste seg at Erik hadde fått blodpropp. Men da det først skjedde, kom slaget på best tenkelige sted og tidspunkt.

– Noen minutter før, og jeg hadde sittet bak rattet i bilen, oppsummerer han - lykkelig over at alt gikk bra.

Hjerteproblemer

I månedene som fulgte, ble problemene større. Erik fikk hjertestans under en bowlingkveld med venner, og trivdes best i ro på sofaen.

– Jeg ble redd for å legge meg – av frykt for at jeg aldri mer ville våkne opp, sier han åpenhjertig.

Som 23-åring ble Erik satt på venteliste for et nytt hjerte. Han slapp med tre måneders ventetid.

Saken fortsetter under bildet.

NYTT HJERTE: Mamma Mary Beth stråler sammen med Erik kort tid etter transplantasjonen som reddet livet hans. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
NYTT HJERTE: Mamma Mary Beth stråler sammen med Erik kort tid etter transplantasjonen som reddet livet hans. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Han husker transplantasjonsdagen som mer avslappet enn forventet. Foreldre, søsken og Jeanette var med ham.

– Jeg tok farvel før jeg ble trillet inn til operasjon. For selv om kirurgene er dyktige, er det ingen garanti, påpeker Erik overfor Se og Hør i dag.

Vellykket

Erik følges fortsatt tett opp, et par år etter transplantasjonen.

– Det første jeg husker er følelsen av at jeg hadde en tung jernkule på brystet, og at foreldrene mine og jeg kommuniserte ved at jeg klemte dem i hånden. Men det var ingen bønn – jeg måtte stå på egne bein allerede dagen etter, minnes Erik.

– Jeg kunne ikke bedt om et bedre hjerte enn det jeg har fått. I teorien skal jeg nå leve like lenge som jeg ville gjort hvis jeg hadde blitt født med et friskt hjerte, sier 26-åringen optimistisk.

Et ja betyr mye

Erik forteller sin historie for å få mer fokus på organdonasjon. Det finnes ikke
et nøyaktig tall på hvor mange nordmenn som ønsker å være donor.

Men du må fortelle dine nærmeste hva du vil, slik at de vet svaret hvis ulykken er ute.

Saken fortsetter under bildet.

BEGIVENHETSRIKT: I løpet av de tre årene som er gått siden Erik ble transplantert, har han og Jeanette opplevd både
bryllup og baby. Begge gleder de seg over å høre at så mange av vennene deres nå er positive til organdonasjon. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BEGIVENHETSRIKT: I løpet av de tre årene som er gått siden Erik ble transplantert, har han og Jeanette opplevd både bryllup og baby. Begge gleder de seg over å høre at så mange av vennene deres nå er positive til organdonasjon. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg er donor hvis noe skulle skje meg. Det samme gjelder resten av familien, og vennene våre. De har med egne øyne sett hvor mye godt som kan skje – fordi noen sa ja, sier Erik.

Han fullførte nylig sine økonomistudier på BI, og jobber nå i familiebedriften Roald & Sønn AS.

Lykkelig pappa

Erik og Jeanette ser med glede tilbake på de begivenhetsrike årene etter transplantasjonen i 2012. I løpet av disse tre årene har de giftet seg og fått baby.

– Hjertet jeg fikk har gitt to mennesker livet i gave. Uten det ville verken jeg eller Noah vært her, sier Erik.

Han er glad for at noen midt i sin egen sorg sa ja til donasjon.

– Jeg kjenner på takknemligheten hver dag, men det er vanskelig å sette ord på så store følelser. Skulle gjerne takket personlig, men donor vil alltid forbli anonym. Men de som sa ja, skal vite at jeg ikke vil sløse bort den fantastiske gaven jeg har fått.

Den fineste gaven

- Som organdonor sier du ja til å gi bort den fineste gaven du har, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon.

Stiftelsen ble på årets Kjendisgalla syvende vinner av Wenche Foss’ ærespris. Stiftelsen ble opprettet i 1997, og fikk prisen for sitt arbeid for å få flest mulig til å si ja til organdonasjon.

Saken fortsetter under bildet.

PRISVINNERNE: Stemningen var på topp da Stiftelsen Organdonasjon fikk Wenche Foss´ ærespris under årets Kjendisgalla. (F.v.) Troels Mathisen, Mimi Kleiberg, Aleksander Sekowski, Hege Lundin Kuhle (foran med prisen), Annette Halvorsen (litt skjult bak), Christina Markussen og Gisle Nødvedt. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
PRISVINNERNE: Stemningen var på topp da Stiftelsen Organdonasjon fikk Wenche Foss´ ærespris under årets Kjendisgalla. (F.v.) Troels Mathisen, Mimi Kleiberg, Aleksander Sekowski, Hege Lundin Kuhle (foran med prisen), Annette Halvorsen (litt skjult bak), Christina Markussen og Gisle Nødvedt. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

I juryens begrunnelse heter det: «Ved å informere om hva organdonasjon er og viktigheten av å ta stilling til organdonasjon mens man lever, har denne stiftelsen bidratt til å hjelpe mennesker som har satt livet på vent i donorkø. Og ikke minst har de gjennom sitt arbeid bidratt til å redde liv».

Juryen føler seg helt sikre på at Wenche selv ville ha omfavnet Stiftelsen Organdonasjon som vinner av prisen som bærer hennes navn. Juryen er imponert over arbeidet Stiftelsen Organdonasjon gjør på et vanskelig felt som involverer livets største opp- og nedturer.

Foruten selve prispengene, håper juryen at prisen kan sette ytterligere fokus på Stiftelsens viktige arbeid.

Dersom du vil være donor, må du informere to av dine nærmeste pårørende. Det er de som skal bekrefte ditt ønske til legene etter din død. Dine nærmeste kan være familie, venner, kolleger, fastlege eller naboer.

Når dine nærmeste er informert, kan du velge å fylle ut et donorkort. Det er en bekreftelse på at du har sagt ifra. Du kan ha kortet i lommeboka eller på mobilen.

Les mer på sidene til Stiftelsen Organdonasjon.

LES OGSÅ: Forventet at datteren ville dø ung