Ena-Marie (15) trodde hun skulle dø

Arendalsjenta har hele livet vært alvorlig nyresyk. I dag er hun endelig frisk.

SEOGHØR.NO: Ena-Marie Roland (15) fra Tromøya utenfor Arendal har vært alvorlig nyresyk siden hun var ett år gammel.

Seoghør.no har tidligere skrevet om den utrolige historien om da 15-åringen fikk en ny nyre og ble frisk. 

Den modige 15-åringen er aktuell i onsdagens episode av TVNorge-programmet «Barneavdelingen», en serie som følger pasienter, foreldre og ansatte gjennom motgang, medgang, sorg og glede.

I episoden forteller Ena-Marie åpent om sin tøffe kamp mot sykdommen.

-  Jeg var så syk at jeg trodde jeg skulle dø. Jeg orket ikke engang å ha lysene på. Det å være et barn og tenker at du skal dø, det er veldig vanskelig. Men samtidig måtte jeg forsone meg med døden, for av og til følte jeg at det var den eneste utveien, forteller hun. 

Se video øverst i saken!

Reddet livet

Den opprinnelige planen var at hun skulle få ny nyre av pappa Geir (43). Hans nyre passet perfekt, men i forbindelse med den siste undersøkelsen før transplantasjonen oppdaget legene en kreftsvulst på nyren hans.

Den raske oppdagelsen gjorde at kreften ikke hadde spredd seg.

Saken fortsetter under bildet

SYKEBESØK: Geir besøkte datteren Ena-Marie på sykehus da hun var nytransplantert. Den nye nyren har gitt henne et helt nytt liv. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SYKEBESØK: Geir besøkte datteren Ena-Marie på sykehus da hun var nytransplantert. Den nye nyren har gitt henne et helt nytt liv. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Jeg kommer aldri til å glemme reaksjonen din da du ringte for å si at legene hadde funnet kreft. Du var oppløst fordi du ikke kunne gi Ena-Marie en ny nyre, uten tanke på at du selv var alvorlig syk, har Ena-Marias mor Nina Roland (43) tidligere sagt til Se og Hør.

Geir ble operert på rekordtid, og har vært kreftfri siden.

LES OGSÅ: Ti historier som har rørt hjertet vårt i 2015

- Legene ga meg beskjed om at det var min sykdom som reddet pappa. Det er rart å tenke på, fortalte Ena-Marie.

Familien fryktet at Ena-Marie måtte tilbringe måneder eller år i dialyse mens hun ventet på en passende nyre.

Saken fortsetter under bildet

REISEGLAD: Ena-Marie (15) fra Tromøya elsker å reise. Her er hun i Oslando sammen med mamma Nina Roland, pappa Geir Roland, Anne-Kristine (11) og Ole Christian (9) Foto: PRIVAT/SE OG HØR
REISEGLAD: Ena-Marie (15) fra Tromøya elsker å reise. Her er hun i Oslando sammen med mamma Nina Roland, pappa Geir Roland, Anne-Kristine (11) og Ole Christian (9) Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Lite visste de da at Ninas kusine Helene Øverland (30) fra Drammen i all hemmelighet hadde latt seg teste med tanke på å bli donor for Ena-Marie, og at det også i hennes tilfellet var snakk om perfekt match.

- Helene har på en måte vært reservemammaen min i alle år. Nå er vi nærmere enn noen gang, sier Ena-Marie takknemlig.

Gode minner

15-åringen har tidligere delt sin oppsiktsvekkende historie med Seoghør.no for å skape forståelse for organdonasjon, både fra levende og døde donorer. Rett etter transplantasjonen bestemte hun seg for å gjøre en innsats for Stiftelsen Organdonasjon.

EN GAVE FOR LIVET: Helene (t.h.) var glad da vevsprøvene viste at hun kunne gi Ena-Marie en av nyrene sine. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EN GAVE FOR LIVET: Helene (t.h.) var glad da vevsprøvene viste at hun kunne gi Ena-Marie en av nyrene sine. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Stiftelsen ble i 2015 tildelt Wenche Foss' ærespris under Se og Hørs kjendisgalla.

- Vi kan se tilbake på en spesiell tid.  Jeg hadde en datter på barneavdelingen, og en mann på intensivavdelingen, sier Nina. -

Men det gikk bra med dem begge, selv om det ble noen tøffe dager på sykehus etter transplantasjonen.

Ena-Marie havnet i koma på grunn av bivirkninger med medisinene.

Først etter noen dager med intensiv behandling fikk foreldrene beskjed om at faren er over. Så måtte hun opereres for tarmslyng.

Nyrefeil

Nyrefeilen Ena-Marie ble født med kalles Nefrotisk syndrom. Foreldrene er overbevist om at mange av datterens problemer kunne vært unngått hvis hun hadde fått en tidlig diagnose.

Den nye nyren byr også på utfordringer. Kroppen oppfatter den som et fremmedlegeme, og forsøker hele tiden å støte den fra seg.

Men Ena-Marie får medisiner for at den skal fungere.

- Jeg bruker min egen erfaring og historie for å ungdom til å forstå hvor viktig det er å ta stilling til organdonasjon, sier Ena-Marie.

Den engasjerte tenåringen sitter også i Ungdomspanelet til Barneombudet og i ungdomsrådet ved Sørlandet Sykehus Helseforetak.

«Barneavdelingen» går på TVNorge onsdager klokken 20.30.

LES OGSÅ: Erik fikk nytt hjerte - det ga to liv