Emils «katte-øye»​ avslørte sjelden kreftsykdom

Normale øyne blir gjerne røde når bildet tas med blits. Men bildene av gutten fra Lillehammer avslørte en alvorlig hemmelighet.

SEOGHØR.NO: Emil Gunnerud Johansen (10) fra Lillehammer har et kunstig øye.

Det er ikke lett å oppdage prote­sen, men i ukens episode av «Barneavdelingen» på TV Norge skal Emil tilbake på sykehuset for å få laget en ny protese hos sine hjelpere på proteseavdelingen. 

Mamma Marianne Gunnerud (41) er lykkelig over at sønnen ser på plastøyet som en naturlig og «hverdagslig» ting. Forhistorien er nemlig svært dramatisk, og handler om en medfødt kreftvariant som ble oppdaget ved en tilfeldighet.

Se klipp fra Emils besøk på proteseavdelingen øverst i saken!

I ettertid innser Marianne at hun burde lagt merke til hvor unormale øynene hans virket på babybildene i familiealbumet.

Øyne med denne formen for kreft fremstår nemlig som blanke og melkehvite når bildene er tatt med blits, akkurat som et katteøye. Normale øyne blir gjerne røde når bildet tas på denne måten.

Saken fortsetter under bildet.

AVSLØRENDE BILDE: Dette unike bildet av Emil og storebroren Magnus viser tydelig at han har kreft i venstre øye. Legg merke til den melkehvite "katteøye"-refleksen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
AVSLØRENDE BILDE: Dette unike bildet av Emil og storebroren Magnus viser tydelig at han har kreft i venstre øye. Legg merke til den melkehvite "katteøye"-refleksen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Oversett

Legen som undersøkte Emil etter fødselen overså også denne spesielle refleksen.

Emil ut­viklet seg normalt, men etter hvert var det flere som pekte på at iris på det venstre øyet hans hadde en annen farge enn det høyre.

– For sikkerhets skyld oppsøk­te vi lege som sendte oss videre til spesialister. Det var en torsdag. Mandag var vi på Ullevål sykehus i Oslo, og tirsdag var Emil i gang med sin første runde med celle­gift, minnes Marianne.

Svulst

Diagnosen er Retino­blastom, en sjelden og ondartet svulst som utgår fra netthinnen i øyet hos barn.

Sykdommen kan deles i to hovedformer, hvorav den ene er en arvelig øyekreft. Det er bare 3–4 norske barn som får diagnosen hvert år.

Saken fortsetter under bildet.

SE HAM PÅ TV: Emil Gunnerud Johansen (10) fra Lillehammer har et kunstig øye. Det er ikke lett å oppdage prote­sen, men i ukens episode av «Barneavdelingen» på TV Norge skal Emil tilbake på sykehuset for å få laget en ny protese hos sine hjelpere på proteseavdelingen.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SE HAM PÅ TV: Emil Gunnerud Johansen (10) fra Lillehammer har et kunstig øye. Det er ikke lett å oppdage prote­sen, men i ukens episode av «Barneavdelingen» på TV Norge skal Emil tilbake på sykehuset for å få laget en ny protese hos sine hjelpere på proteseavdelingen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg er glad vi bor i Norge, hvor vi fra første øyeblikk har fått best mulig hjelp, sier Mari­anne, som i dag er styreleder i Barnekreftforeningen.

Emil hadde en stor svulst i det venstre øyet, og flere små i det høyre. De små ble frosset bort, mens den store reagerte positivt på cellegiften.

Sjørøverlapp

Første runde med kreftbehandling var tilsynela­tende vellykket, men svulsten kom tilbake. Dermed ble det både to og tre runder med mer cellegift før legene anbefalte at øyet ble fjernet.

Det skjedde den 21. de­sember 2007.

Saken fortsetter under bildet.

SE OG HØR: Det er allerede fem år siden Se og Hørs lesere ble kjent med Emil og den dramatiske historien om hvordan det ble oppdaget at han hadde kreft i øyet. Foto: SE OG HØR
SE OG HØR: Det er allerede fem år siden Se og Hørs lesere ble kjent med Emil og den dramatiske historien om hvordan det ble oppdaget at han hadde kreft i øyet. Foto: SE OG HØR Vis mer

– Det ble en jul vi aldri kommer til å glemme. Emil var ute av sykehuset etter bare noen få dager. Han skvatt litt da han skjønte at øyet var borte, men han tok det ikke så nøye. Han hadde jo likevel aldri sett noe med det. Men av hensyn til resten av fami­lien feiret han jul med sjørøver­lapp foran det ene øyet.

Gode minner

Emil har bare gode minner fra oppholdene ved Ulle­vål sykehus i Oslo, og han syntes det var artig å være med på TV-opptakene som ble gjort for halvannet år siden.

Det første året etter at kreften ble oppdaget var han på sykehuset i 100 døgn, og Emil har vært gjennom 40 narkoser.

I dag er han en glad og fornøyd femteklassing på Kringsjå skole på Lillehammer, og opptatt av det som skjer på skolen.

Saken fortsetter under bildet.

NYSGJERRIG: Emil var bare 5 år gammel da dette bildet ble tatt. Han følger spent med når Malene Grip viser ham hvordan hun maler et kunstig øye. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
NYSGJERRIG: Emil var bare 5 år gammel da dette bildet ble tatt. Han følger spent med når Malene Grip viser ham hvordan hun maler et kunstig øye. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Der er det ingen som lenger bryr seg om plastikk-øyet mitt, forteller han veslevoksent.

Hulrommet der øyeeplet satt er erstattet med en ball av silikon. Det kunstige øyet tas ut og inn med enkle grep.

– Til å begynne med var det ille å tenke på at jeg måtte inn og rote i øyet hans, men i dag er også det blitt rutine, sier Marianne Gun­nerud.

- Det viktigste er at Emil er erklært frisk. Likevel går han jevnlig til kontroll. Det viser seg nemlig at det er genetiske årsaker til at Emil fikk kreft første gang. Men det er ikke noe vi går rundt og bekymrer oss over i det daglige.

«Barneavdelingen» sendes på TV Norge onsdager kl 20.30.

EMIL I DAG: Emil må fremdeles gå til jevnlig kontroll, ettersom det er genetiske årsaker til at han fikk kreft første gang.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EMIL I DAG: Emil må fremdeles gå til jevnlig kontroll, ettersom det er genetiske årsaker til at han fikk kreft første gang. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

LES OGSÅ: Blitzen avslørte kreft i øyet