MINI-BABYER: 15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra ble født for tidlig, Emilie veide 521 gram på det minste. Helene veide ikke mer enn 512 gram.  Det betyr at de til sammen veide såvidt over en kilo. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
MINI-BABYER: 15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra ble født for tidlig, Emilie veide 521 gram på det minste. Helene veide ikke mer enn 512 gram. Det betyr at de til sammen veide såvidt over en kilo. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Emilie og Helene veide en kilo tilsammen

Foreldrene fryktet at tvillingene skulle dø da de ble født 14 uker og fire dager før termin. Denne helgen feirer sensasjonssøstrene konfirmasjon.

SEOGHØR.NO: 15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra fikk en brå start på livet. De to jentene kom nemlig til verden hele 14 uker og fire dager før termin.

– Barna er et resultat av prøverørsbehandling, så de var godt planlagt. Det samme kan vi ikke si om fødselen, sier pappa Joar Hukkelås (43).

Tvillingene skulle vært født i juni. Men da Borghild Aune Hukkelås (43) ble lagt inn på sykehus allerede i begynnelsen av mars, var det mye som tydet på at fødselen var i gang. 

Fem-mila

Så tidlig i svangerskapet var hver eneste ekstra time babyene fikk være i mors liv av stor betydning. 

15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra fikk en brå start på livet. De to jentene kom nemlig til verden på sykehuset i Stavanger hele 14 uker og fire dager før termin.
 Foto: Privat
15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra fikk en brå start på livet. De to jentene kom nemlig til verden på sykehuset i Stavanger hele 14 uker og fire dager før termin. Foto: Privat Vis mer

– Jeg utsatte fødselen i tre dager. I løpet av denne tiden fikk jeg også to sprøyter for at jentenes lunger skulle modne. Men da vi satte oss ned for å se femmila på TV var det ikke lenger mulig å holde dem tilbake, minnes Borghild.

10. mars 2001 kom jentene med fire minutters mellomrom.

Emilie er eldst, og hun var også størst. Likevel veide hun ikke mer enn 665 gram. Lillesøster Helene ble veid inn til 566 gram.

15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra fikk en brå start på livet. De to jentene kom nemlig til verden på sykehuset i Stavanger – hele 14 uker og fire dager før termin.
Emilie veide 521 gram på det minste. Helene veide ikke mer enn 512 gram.  Det betyr at de til sammen veide bortimot det samme som en liter melk, 1033 gram.
- Barna er et resultat av prøverørsbehandling, så de var godt planlagt. Det samme kan vi ikke si om fødselen, sier pappa Joar Hukkelås (43).
Tvillingene skulle etter planen vært født i juni. Men da Borghild Aune Hukkelås (43) ble lagt inn på sykehus allerede i begynnelsen av mars, var det mye som tydet på at fødselen var i gang. 
10. mars 2001 fødte hun jentene med fire minutters mellomrom.
Emilie er eldst, og hun var også størst. Likevel veide hun ikke mer enn 665 gram. Lillesøster Helene ble veid inn til 566 gram.
 Foto: Privat
15-åringene Emilie og Helene Aune Hukkelås fra Kyrksæterøra fikk en brå start på livet. De to jentene kom nemlig til verden på sykehuset i Stavanger – hele 14 uker og fire dager før termin. Emilie veide 521 gram på det minste. Helene veide ikke mer enn 512 gram. Det betyr at de til sammen veide bortimot det samme som en liter melk, 1033 gram. - Barna er et resultat av prøverørsbehandling, så de var godt planlagt. Det samme kan vi ikke si om fødselen, sier pappa Joar Hukkelås (43). Tvillingene skulle etter planen vært født i juni. Men da Borghild Aune Hukkelås (43) ble lagt inn på sykehus allerede i begynnelsen av mars, var det mye som tydet på at fødselen var i gang. 10. mars 2001 fødte hun jentene med fire minutters mellomrom. Emilie er eldst, og hun var også størst. Likevel veide hun ikke mer enn 665 gram. Lillesøster Helene ble veid inn til 566 gram. Foto: Privat Vis mer

Kuvøse-barn

Joar drømte om å klippe navlestrengene på jentene. Virkeligheten ble annerledes.

– De nyfødte ble tatt ut av rommet med det samme de var født, og lagt i respirator. Det hele skjedde så fort at vi knapt rakk å registrere om de var i live eller ei, sier Joar.

Borghild gjorde seg alle mulige tanker om hvordan de så ut, så altfor tidlig som de meldte sin ankomst.

– Det tok faktisk litt tid før jeg orket å se jentene mine.

Hun glemmer aldri synet av de to i hver sin kuvøse. Det var ledninger over alt. Frykten for hjerneblødning er hele tiden til stede hos så tidlig fødte barn. Og som ventet gikk tvillingene også ned i vekt i løpet av de første og dramatiske dagene.

Nei til nøddåp

Emilie veide 521 gram på det minste. Helene veide ikke mer enn 512 gram.

– Det var en knalltøff tid. Både vi og resten av familien levde i uvisshet om jentenes fremtid. Det var jo ingen som ville garantere at vi fikk dem levende med oss hjem.

MIRAKELBARNA: Se og Hør skrev om de to mirakel-tvillingene ett år etter fødselen. Den gang bodde familien på Hundvåg i Stavanger. Foto: FAKSIMILE/SE OG HØR
MIRAKELBARNA: Se og Hør skrev om de to mirakel-tvillingene ett år etter fødselen. Den gang bodde familien på Hundvåg i Stavanger. Foto: FAKSIMILE/SE OG HØR Vis mer

Joar og Borghild fikk tilbud om å døpe sine bitte små døtre på sykehuset. Navnene var klare, men de takket nei:

– Vi ønsket en stor barnedåp med slekt og venner til stede. Akkurat som nå - når jentene våre konfirmeres i Hemne kirke.

Uten senskader
Familien fra Kyrksæterøra forteller sin historie om mini-babyene som er blitt store for å gi håp og trøst til andre som får barn for tidlig.

– Starten var dramatisk. Men alt i alt er dette en fantastisk solskinnshistorie. Jentene har kommet seg gjennom livet uten senskader, hvis vi ser bort at begge er øyeoperert på grunn av skjeling, sier Joar.

Borghild glemmer aldri hvor det til å begynne med vanskelig å finne passende klær til jentene. 

– Jeg gikk i lekebutikken for å kikke på dukkeklær, men kjøpte ikke noe. 

Samme klasse

I dag går Emilie og Helene i samme klasse ved Sodin skole.

De sitter ikke ved siden av hverandre, men samarbeider gjerne om å få leksene ferdige når de kommer hjem. 

BESTEVENNER: Emilie (rødt) og Helene går i samme klasse på ungdomsskolen, og innrømmer at noe av det beste ved å være tvilling er at de aldri føler seg alene.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BESTEVENNER: Emilie (rødt) og Helene går i samme klasse på ungdomsskolen, og innrømmer at noe av det beste ved å være tvilling er at de aldri føler seg alene. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Vi kan nesten ikke tro at det er oss. Det er utrolig at vi har vært så små, sier tvillingene.
De synes det er spennende å se de gamle bildene fra sykehuset, samtidig som det er veldig rart.

– Vennene våre synes det er utrolig at vi har kommet fra det uten skader. På bildene ser de jo at vi fikk plass i hånden til pappa.

Aktive jenter

Som ungdommer flest er tvillingene aktive i fritiden. Enten er de sammen med venner, spiller fotball eller går på ski.

– Vi føler oss aldri alene, sier Emilie.

SMØRESJEFEN: Ove Aunli sier aldri nei når Helene og Emilie stikker innom sportsbutikken hans for å få hjelp med skismøringen.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
SMØRESJEFEN: Ove Aunli sier aldri nei når Helene og Emilie stikker innom sportsbutikken hans for å få hjelp med skismøringen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Vi har jo alltid en å være sammen med, sier Helene, som uten å tenke over det fullfører setningen søsteren begynte på.

– Av og til er det skremmende hvor likt vi tenker. Som da vi skulle plukke ut lys til konfirmasjonen. Vi hadde ikke snakket sammen på forhånd, men endte opp med akkurat samme farge, sier 15-åringene.

Tips oss.

LES OGSÅ: Lille-Lotte veide 390 gram