Hjerneblødning:

Emilie ble rammet av hjerneblødning mens hun sminket seg

- Jeg har mistet to år av mitt liv.

KRITISK: I fem uker
lå Emilie i kunstig koma
på Rikshospitalet. Både
familie og helsepersonell
var spente på utfallet. Foto: Privat
KRITISK: I fem uker lå Emilie i kunstig koma på Rikshospitalet. Både familie og helsepersonell var spente på utfallet. Foto: Privat Vis mer

(Se og Hør): – Jeg følte meg hjelpeløs. Skulle livet mitt bli lagt i grus? Jeg fryktet at jeg bare ville eksistere i en kropp uten funksjoner, forteller Emilie Helene Omholdt Lang (20) fra Kongsberg.

Skulle treffe kjæresten

Det var sommerferie, det var sol og det var kjæreste i sikte for Emilie.

Sommeren 2015 skulle egentlig bli tidenes beste. I stedet ble det den verste. Og det kunne fort blitt den siste – for Emilie svevde mellom liv og død.

SNUDD OPP NED:
- Når noen spør hvor
gammel jeg er, svarer
jeg ofte 18 år. Det er
fordi de to siste årene
liksom ikke har vært
meg, sier Emilie Helene
Omholdt Lang. Foto: Tor Lindseth
SNUDD OPP NED: - Når noen spør hvor gammel jeg er, svarer jeg ofte 18 år. Det er fordi de to siste årene liksom ikke har vært meg, sier Emilie Helene Omholdt Lang. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Hun hadde vært på en ferietur med mor, far og to brødre.

Hjemme i familiens bolig våknet hun om morgenen for å sminke seg. Emilie skulle treffe gutten hun nettopp hadde blitt kjæreste med. Men før hun krysset dørstokken smalt det.

Kastet opp

– Jeg kjente en sterk hodepine, sterkere enn jeg noensinne har kjent. Jeg ble kvalm, kastet opp, mistet førligheten i venstre side og gikk i bakken så det sang. Noe mer husker jeg ikke – før jeg fem uker senere våknet opp fra kunstig koma på Rikshospitalet, forteller Emilie.

Før hun gikk i gulvet og mistet bevisstheten, rakk hun å rope. Begge brødrene var hjemme. Den eldste hadde vært i militæret og kunne førstehjelp. Han forsto at hodepine, kvalme og manglende førlighet er tegn på noe alvorlig.

Nervepirrende

Det gjorde også teamet på lokalsykehuset, som rekvirerte luftambulansen. Om bord på vei til Rikshospitalet pågikk en kamp på liv og død.

Mamma Hanneline Omholt (53), pappa Truls B. Lang (54) og brødrene Sigurd (17) og Eimund (21) fikk beskjed om at utfallet var uviss.

TRENER
BEINHARDT:
Fysioterapeut Ardian
Haziraj har trent
Emilie til å kunne gå
med krykker. Foto: Tor Lindseth
TRENER BEINHARDT: Fysioterapeut Ardian Haziraj har trent Emilie til å kunne gå med krykker. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Det ble noen nervepirrende døgn før situasjonen stabiliserte seg og jenta deres var utenfor livsfare.

Likevel var både familie og helsepersonell spente. Ville hun kunne snakke? Klarte hun å gå? Fungerte hjernen som før?

Spørsmålene var mange - svarene få.

I rullestol

Heldigvis hadde ikke taleevnen gått tapt. Det hadde heller ikke andre sentrale funksjoner i hjernen. Det mest merkbare var at Emilie ikke kunne gå.

Hjerneblødningen hadde rammet viktige nerver i kroppen.

– Jeg var 18 år, og gledet meg til å ta fatt på siste året på videregående. Russetiden så jeg fram til med glede og spenning. Isteden måtte jeg lære å gå igjen.

+Hjerneblødningen førte til lammelser som gjorde meg avhengig av rullestol, forteller Emilie.

Ukene på sykehus ble avløst av beinhard opptrening på Sunnaas sykehus på Nesodden i Akershus.

Opp på krykker

Her var Emilie i et halvt år før ferden gikk videre til rehabiliteringssenteret Høyenhall på Hole i Buskerud.

I halvannet har hun trent flere timer hver dag hos fysioterapeut og ergoterapeut, i tillegg til oppfølging fra logoped og psykolog.

TØFT: Emilie er fortsatt avhengig
av rullestol. Målet er en dag å kunne
gå for egen maskin. Foto: Tor Lindseth
TØFT: Emilie er fortsatt avhengig av rullestol. Målet er en dag å kunne gå for egen maskin. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Et tverrfaglig team har stått på for å få Emilie opp og stå. Fortsatt bruker hun rullestol, men hun klarer å gå lengre turer ved hjelp av krykker.

Emilie gir ikke opp før det store målet er nådd: Å gå for egen maskin, uten bruk av hjelpemidler.

Mistet mye

– Jeg er for glad i livet til å la det hvile på et par krykker. Jeg har mistet to år av mitt liv. Når noen spør hvor gammel jeg er, svarer jeg ofte 18 år. Det er fordi de to siste årene liksom ikke har vært meg. Det er som om jeg har vært i en annen kropp ...

Innstillingen om å kunne gå for egen maskin står det respekt av. For mens Emilie i fjor var på full fart mot å kunne gå selv, ble hun rammet av et nytt slag.

Det var mindre omfattende enn det første, men spolerte deler av treningen hun hadde lagt bak seg.

Medfødt

Det skulle vise seg at Emilie er født med et såkalt «karnøste» i hjernen, og dette var årsaken til de to hjerneblødningene. Dette ble oppdaget etter den første hjerneblødningen, men da var hun for svak for operasjon.

De fleste med karnøste, som er en ansamling av blodårer formet som et lite nøste eller en ball, har ingen symptomer. Bare mellom to og fire prosent av dem som har denne diagnosen får hjerneblødning per år, mens faren for en ny blødning året etter er på nesten 20 prosent.

Gode hjelpere

Emilie hadde ingen av statistikkene på sin side. Men til gjengjeld gleder hun seg over verdifull hjelp på Høyenhall. Fysioterapeut Ardian Haziraj og sykepleier Solveig Opperud er to av dem som har kjempet kampen sammen med henne.

– Jeg hadde ikke klart det uten deres hjelp. Ardian har trent meg hver dag i halvannet år. Han fikk meg opp fra rullestolen og over på krykker. Det er ingen som kan si hvordan fremtidsutsiktene til Emilie er. Likevel viser prognosene at hun har gode muligheter for å kunne bli kvitt lammelsene i kroppen.

Egen leilighet

I dag kan hun ikke klare seg alene. Når behandlingen i sommer er over på Høyenhall, venter tilrettelagt leilighet i hjembyen Kongsberg.

Her vil Emilie være tilknyttet et døgnbemannet hjelpesenter, inntil hun en dag kan klare seg helt på egenhånd.

For det er ingen tvil om at Emilie skal nå det målet. Hun har god støtte fra hele familien.

– Mamma og pappa er helt enestående. Det er også brødrene mine. Jeg er også glad for at venninnene mine har stilt opp og besøkt meg. Det betyr uendelig mye. Jeg har så mange å takke – og så mye å leve for …

LES OGSÅ: Simen overlevde brannskadene mot alle odds