Elsket forfatter lurte alle - var seriemorder

En bølge av brutale kvinnedrap feide over Østerrike. Samtidig menget gjerningsmannen seg med landets kulturelle elite.

KARISMATISK: Jack Unterweger var en populær forfatter med mange kvinnelige beundrere. Foto: The Specialist/Youtube
KARISMATISK: Jack Unterweger var en populær forfatter med mange kvinnelige beundrere. Foto: The Specialist/Youtube Vis mer
Publisert

Nyttårsaften 1990 fant noen backpackere en død kvinne i skogen utenfor byen Bregenz, Østerrike. Hun het Heidemarie Hammerer og var 31 år gammel.

Gjerningsmannen hadde mishandlet Heidemarie, og kvalt henne ved hjelp av hennes egne strømpebukser og en uvanlig type knute. Politiet skulle senere lære seg å kjenne igjen denne framgangsmåten.

Det eneste sporet politiet kunne finne etter gjerningsmannen var røde stoffibre man fant på Heidemaries klær.

Drap etter drap

Fem dager senere, i en skog utenfor Graz, fant man den 41-årige Brunhilde Masser. Kvalt med sin egen BH. Den 7. mars forsvant en annen kvinne sporløst fra Graz. Politiet forsøkte å få oversikt over kvinnenes omgangsvenner, men det var vanskelig, da de alle var ­prostituerte.

I april og mai forsvant fire prostituerte fra Wien. Nå forsto politiet at de hadde med en seriemorder å gjøre.

DRAPSDØMT: Johanna Möller ble dømt for drapet på sin egen far, nå stiller hun opp i en ny dokumentarserie. Video: Viaplay Vis mer

I mediene klaget man over myndighetene, som åpenbart ikke klarte en så stor oppgave, og i Wiens gater oppsøkte den kjente journalisten Jack Unterweger prostituerte for å intervjue dem om deres uro. For Østerrikes statlige radio ORF intervjuet han selv politisjefen Max Edelbacher, som ledet etterforskningen i Wien.

Sønnen til en prostituert

Den 40-årige Johann «Jack» Unterweger ble født i 1951. Moren var prostituert og faren en amerikansk soldat.

Jack vokste opp i et falleferdig hus sammen med sin fordrukne og voldelige morfar. Den gamle hadde prostituerte med seg hjem og sendte gutten ut for å stjele hos naboene.

Den eneste som viste Jack noen omtanke, var tanten hans. Men hun var selv prostituert og ble drept av en kunde da gutten var tenåring. Ifølge Jack.

DRAP: Eva B. Ragde har fått sin egen TV-serie «Eva - bak sperringene». Video: Discovery+ Vis mer

Det som er sikkert, er at han allerede som tenåring var innbruddstyv, og 20 år gammel begikk han sin første voldtekt. To år senere oppholdt han seg i byen Salzburg, og kort tid senere ble den unge fabrikk­arbeideren Marica Horvath funnet død i en innsjø i nærheten. Kvalt med sine egne strømpebukser.

Den lokale politimannen August Schneller hadde Jack i kikkerten, men det tok sin tid før han fikk tak i ham. Da var Jack allerede dømt til livstid for å ha kvalt den 18-årige Margret Schäfer. Anklageren mente at siden Jack uansett ville sitte i fengsel resten av sitt liv, var det bortkastet å etterforske Marias dødsfall.

KVELEREN FRA WIEN: Jack ble pågrepet av politiet og tiltalt for drap. Foto: NTB
KVELEREN FRA WIEN: Jack ble pågrepet av politiet og tiltalt for drap. Foto: NTB Vis mer

Et nytt menneske

Bak murene gjennomgikk Jack en overraskende forvandling. Han studerte og begynte å skrive poesi og barnefortellinger, som ble lest i alle landets skoler.

Den selvbiografiske romanen «Purgatory or The Trip to Prison – Report of a Guilty Man» ble filmatisert og rørte Østerrikes kulturelle elite til tårer.

BEUNDRET: Gjennom litteraturens legende kraft hadde Unterweger blitt et nytt menneske, trodde omverdenen. Foto: The Specialist/Youtube
BEUNDRET: Gjennom litteraturens legende kraft hadde Unterweger blitt et nytt menneske, trodde omverdenen. Foto: The Specialist/Youtube Vis mer

Både tyskspråklige nobelpristakere og Østerrikes utdanningsminister anså at Jack Unterweger gjennom litteraturens helbredende kraft var blitt et nytt menneske.

Etter bare 15 år i fengsel var Jack i mai 1990 både en fri og beundret mann.

Skygget av politiet

Jack skaffet seg en bil med registreringsnummer JACK1, og med signalplagget, et rødt halstørkle, reiste han rundt i Østerrike for å lede kulturelle arrangement.

Han deltok i tv-debatter om kriminalomsorgen og var ettertraktet av kvinner. Jacks elskerinner finansierte ikke bare hans luksusliv, men aksepterte at de måtte dele ham med andre kvinner.

Men i Salzburg nektet den pensjonerte politimannen ­Schneller å la seg blende av kulturprofilen. Han husket godt Maricas og Margrets grufulle død og kontaktet politiet i Wien om sine mistanker.

De ville ikke tro at Jack kunne være gjerningsmannen, men i mangel på andre mistenkte begynte de uansett å skygge ham. Politiet oppdaget at hver gang en kvinne var forsvunnet, virket det som Jack hadde befunnet seg i nærheten.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi den 21. oktober. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Merkelige funn

I juni dro Jack for å feriere fem uker i Los Angeles. Da han kom tilbake til Østerrike, ble han kalt inn til forhør av politisjefen Edelbacher. Jack hevdet at han var uskyldig, og at han ble forfulgt på grunn av sin fortid.

Da politiet ransaket Jacks leilighet, beslagla de det røde halstørkleet hans og fant bilder der han poserte med en renneløkke. Men det merkeligste var likevel visittkortet til ulike politimenn i Los Angeles. Hva hadde Jack egentlig drevet med i California?

ET AV ÅSTEDENE: Da Jack var i Los Angeles, bodde han på myteomspunne Cecil Hotel. Foto: NTB
ET AV ÅSTEDENE: Da Jack var i Los Angeles, bodde han på myteomspunne Cecil Hotel. Foto: NTB Vis mer

Politiet i LA fortalte at den karismatiske journalisten hadde bedt dem om hjelp i forbindelse med en artikkel om prostitusjon. Han hadde fått lov til å bli med politiet når de patruljerte strøkene der prostituerte ferdes. I dette lugubre område bodde også Jack på et billig motell.

Mens han befant seg i Los Angeles, var tre prostituerte blitt funnet kvalt. Var Jack en internasjonal seriemorder? Politiet i Østerrike utstedte en arrestordre, men Jack klarte å flykte til Sveits. Her jobbet en av kjærestene hans, den 18-årige Bianca Mrak, som servitør.

Jack forsikret Bianca om at han var uskyldig, og hun ble med ham å flykte, først til Paris og deretter til Miami i Florida.

Mens Bianca begynte som ­stripperske for å forsørge Jack, forfattet han lange brev til myndighetene i Østerrike. Han hevdet at politiet sjikanerte ham for å dekke over sin manglende evne til å finne den virkelige drapsmannen.

Gikk i fellen

En av Jacks kjærester i Østerrike gikk med på å sende penger til et Western Union-kontor i Miami. Bianca gikk inn for å hente pengene, mens Jack ventet utenfor bygningen.

Det var en felle, begge ble pågrepet av sivilkledde spanere. Jack ble utlevert til Østerrike og måtte møte for retten for drapene i sitt eget hjemland og i USA.

MODENA: Amanda Knox er tilbake i Italia for første gang siden hun ble frikjent for drapet på sin venninne, Meredith Kercher. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Politiet i Østerrike var bekymret for at rettssaken mot Jack nesten bare bygget på ­indisier, men så lot kolleger fra Tsjekkia høre fra seg. Den 14. september 1990, bare fire måneder etter at Jack hadde sonet sin straff for drapet på Margret Schäfer, hadde han spist middag på en restaurant i Praha. Etterpå kjørte han alene i bilen sin. Bare 500 meter unna hadde den 20-årige Blanka Boková kranglet med sin kjæreste og vandret nå gjennom byens gater. Neste morgen fant de henne kvalt utenfor byen.

Jack solgte så bilen han hadde kjørt med, men det østerrikske politiet klarte å spore den opp. I baksetet fant man tre hårstrå, som ifølge en DNA-analyse stammet fra Blanka.

Tilbake i fengselet

Jack hadde ofte sagt at han heller ville dø enn å returnere til fengselet, og mens han ventet på rettssaken, skar han over håndleddene sine. Men han ble reddet og fikk brev av den vakre og framgangsrike advokaten Astrid Wagner.

Hun ba herr Unterweger om å fatte mot, han hadde fremdeles venner som trodde på ham!

TRAILER: Den offisielle traileren for «Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer». Video: Netflix Vis mer

Astrid besøkte Jack i fengsel og ble så sjarmert av denne kjekke karen at hun begynte å drømme om ekteskap. Inntil videre måtte hun nøye seg med å vaske undertøyet hans og smugle inn en lokk av håret sitt blant underbuksene.

Astrids kjærlighet ble ikke rokket av det faktum at en prostituert fra Wien hadde trådt fram og fortalt at Jack hadde kjørt henne ut av byen og angrepet henne ved en avsides vei. Da en annen bil plutselig hadde dukket opp, hadde Jack flyktet.

BETATT: Astrid Wagner, Jacks beundrerinne og advokat, mente det var utenkelig at han oppsøkte prostituerte. Foto: Oe24.tv/Youtube
BETATT: Astrid Wagner, Jacks beundrerinne og advokat, mente det var utenkelig at han oppsøkte prostituerte. Foto: Oe24.tv/Youtube Vis mer

Dømt på nytt

I juli 1994 sto Jack tiltalt for å ha drept elleve kvinner i Østerrike, USA og Tsjekkia. På dette tidspunktet hadde politiet funnet samtlige av de drepte prostituerte i Østerrike.

En ekspert fra FBI mente at de mange omstendighetene vitnet om at det var en og samme ­gjerningsmann.

Forsvarsadvokaten trakk fram Jacks tiltrekningskraft på kvinner som argument for hans uskyld. Hvorfor skulle en mann som kunne velge og vrake blant Wiens overklassekvinner, søke seg til prostituerte?

Riktignok viste fibrene fra det røde halstørkleet og hårstråene i bilen at han hadde truffet Heidemarie og Blanka, men det betydde ikke at han hadde drept dem.

Majoriteten av juryen anså likevel at de mange indisiene og det faktum at Jack manglet alibi, var tilstrekkelig for å dømme ham for ni drap. I de to sakene han ble frikjent, var likene så maltrakterte at dødsårsaken ikke lenger gikk an å fastslås.

Jack hadde sagt at før hans død ville det ikke finnes bevis for at han var skyldig. Samme natt som dommen falt, hengte han seg med snøret fra sine egne joggebukser. Knuten han knyttet, var akkurat lik den ofrene var kvalt med.

LES OGSÅ: Drepte utkledd som Hollywood-stjerne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer