«Verdens tjukkeste gutt»:

Ellevill forandring

Arya Permana (16) veide 192 kilo som tiåring. I dag er han ikke til å kjenne igjen.

DEN GANG DA: Arya Permana blir undersøkt av lege hjemme i Karawang på øya Java i juli 2016. Foto: Mahendra / AFP / NTB
DEN GANG DA: Arya Permana blir undersøkt av lege hjemme i Karawang på øya Java i juli 2016. Foto: Mahendra / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arya Permana (16) fra Indonesia ble omtalt som «verdens tjukkeste gutt» av verdenspressen i 2016.

Da var han ti år gammel og på sitt tyngste. Vekten viste svimlende 192 kilo, noe som skapte store overskrifter verden over.

I dag er imidlertid situasjonen en helt annen.

Permana, som er fra byen Karawang på den indonesiske øya Java, ble etter kort tid satt på en streng kost- og treningsplan som førte ham drastisk ned i vekt.

OVERVEKTIG: I serien til Ronny Brede Aase snakker han om at han var stor allerede som barn. Video: NRK TV Vis mer

Enormt vekttap

Med god hjelp fra den personlige treneren Ade Rai (52) klarte 16-åringen å mer enn halvere vekten.

De startet på den lange veien mot en normal kroppsvekt etter at Permanas historie gikk verden rundt i 2016.

Permana, som i sin tid måtte vaske seg i et basseng på terrassen fordi han ikke fikk plass i dusjen - raste ned til 87 kilo.

Den store forandringen har også blitt hyllet av Rai i sosiale medier, som er en kjent bodybuilder i hjemlandet Indonesia med over 600 000 følgere på Instagram.

VEKTRAS: Robert «Norwayrob» Scott raste ned i vekt og ble ikke kjent igjen av barna sine etter oppholdet på «Farmen». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Støtten jeg kan gi er å fortelle foreldrene hans om viktigheten av et varig, godt kosthold og oppmuntre dem til å fortsette å støtte og motivere ham, har Rai tidligere uttalt til The Jakarta Post.

- Nå er Arya blitt et symbol for håp. Folk sier: «Når til og med Arya kan gå ned i vekt, klarer vel jeg det også?», la han til.

Ros fra øverste hold

Arya Permanas forvandling har også fått oppmerksomhet og støtte fra politisk hold i Indonesia.

Parlamentsmedlemmet Dedi Mulyadi (51) møtte gutten i 2016, kort tid etter at historien hans fikk bred dekning i hjemlandet og resten av verden.

ÅPEN: Maren Lundby gjestet «Lindmo», hvor tema blant annet var vekt og kropp. Video: Lindmo / Rødt Kort. Vis mer

I sommer delte politikeren flere før og etter-bilder av gutten på Instagram, der han også roste 16-åringen for vekttapet og den store livsendringen.

Der kan man se guttens store forvandling i en bildeserie:

I innlegget skrev Mulaydi:

«12. juli 2016 besøkte jeg Arya Permana da han fikk behandling på Hasan Sadikin-sykehuset i Bandung. På det tidspunktet veide han 192 kilo. Nå leser jeg i media at Arya har fått en kropp som alle andre barn».

Han fortsatte:

FIKK REAKSJONER: Julianne Nygård, kjent som «Pilotfrue», var gravid med barn nummer to. Da hun valgte å dele en video hvor hun gikk på vekten skapte det reaksjoner. Vis mer

«I dag er han en kjekk gutt. Hold deg frisk, sønn. En lys fremtid venter deg».

I tillegg til at 16-åringen la om kostholdet og begynte å trene, gikk han også gjennom en fedmeoperasjon der magesekken ble krympet, en såkalt gastrisk bypass som ifølge NHI gjør at det blir mindre plass til mat i magesekken.

Sleit med å puste

Arya Permana ble mer eller mindre kjendis over natten da han historien hans ble kjent i 2016.

Faren Ade Somatri har fortalt i et tv-intervju med nyhetsbyrået Barcroft at sønnen ble skjemt bort med mat.

VEKTTAP: Kelly Osbourne avslørte på Instagram at hun hadde gått ned mange kilo, til fansens store overraskelse. Foto: Kelly Osbourne/ Skjermdump fra Instagram Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

På en vanlig dag spiste han fem måltider, blant annet bestående av ris, fisk, oksekjøtt og grønnsaksuppe. Favoritten var brus og nudler.

Mengden mat tilsvarte dagsinntaket til to voksne mennesker.

I samme intervju uttalte Permana at hans største ønske var å gå ned i vekt.

Før gutten fikk hjelp, var foreldrene svært bekymret for sønnens helse. Han slet med å puste og måtte slutte på skolen fordi han ikke lenger klarte å gå.

Vaske seg måtte han gjøre i et basseng utendørs - og i mangel på klær som passet brukte han bare en sarong rundt livet.

- Han er alltid trøtt og klarer ikke å trekke pusten ordentlig. Den eneste han gjør er å sove og spise, og når han ikke gjør det, hopper han i bassenget og blir der i flere timer, uttalte den bekymrede moren til den britiske tabloidavisen The Sun i 2016.

LES OGSÅ: Tvillingene har gått ned 80 kilo sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer