ÅPEN OG ÆRLIG: – Jeg synes det er tøft og kult å se andre som våger å vise seg uten parykk. Det er lett å føle seg alene om problemer knyttet til håravfall, sier Jeanette Støvset. Kjæresten Andreas Gulliksrud er stolt av sin vakre kjæreste. Foto: Geir Egil Skog
ÅPEN OG ÆRLIG: – Jeg synes det er tøft og kult å se andre som våger å vise seg uten parykk. Det er lett å føle seg alene om problemer knyttet til håravfall, sier Jeanette Støvset. Kjæresten Andreas Gulliksrud er stolt av sin vakre kjæreste. Foto: Geir Egil SkogVis mer

- Du er vakrere uten parykk

Jeanettes sykdom førte til at hun brukte parykk, skaut og lue fra hun var sju år gammel. Men kjæresten Andreas har fått henne til å bli gladere i seg selv.

SEOGHØR.NO: - Jeg har alltid vært åpen og ærlig om sykdommen og parykken, sier Jeanette Støvset (24) til Se og Hør.

Hun fikk diagnosen alopecia da hun var bare to år gammel.

Sykdommen gjør at hårsekkene hennes produserer lite hår. For foreldrene hennes var det tøft, og de prøvde alt av kjerringråd.

– Det gikk i alt fra egg i håret til alle mulige mirakelkurer, men ingenting hjalp. Etter som jeg aldri har hatt tykt hår, har det ikke vært så ille. Det er jo ikke noe funksjonelt alvorlig, annet enn at det rammer utseendet, forteller Jeanette til bladet. 

Aldri ertet

EGET HÅR: Jeanette sparte på håret til konfirmasjonen i håp om å få litt lengde. Her er hun med sitt eget hår, som er det tykkeste hun har hatt. – Da var jeg stolt, sier hun. Foto: Privat
EGET HÅR: Jeanette sparte på håret til konfirmasjonen i håp om å få litt lengde. Her er hun med sitt eget hår, som er det tykkeste hun har hatt. – Da var jeg stolt, sier hun. Foto: Privat Vis mer

Hun kommer fra den lille bygda Støvset utenfor Bodø der alle kjenner alle, og ble derfor aldri ertet.

Da hun var syv år, begynte hun å bruke parykk, men hun følte at den stadig kom i veien – og kastet den. 

I stedet brukte hun hårbånd, skaut og luer inntil hun begynte på videregående skole. Siden da har hun brukt parykk.

– Målet mitt er ikke å bruke parykk i det hele tatt, men jeg synes det kan være litt slitsomt innimellom når folk stirrer, så da er det greit å ha den tilgjengelig. Men jeg føler at begge deler er meg – både med og uten hår. Heldigvis føler jeg meg stadig vakrere uten.

Falt for personligheten

Jeanette var tidlig åpen og ærlig overfor kjæresten Andreas Gulliksrud (26) da de møttes gjennom en felles venn. Han visste at hun brukte parykk før hun fortalte det.

– Han synes ikke det var et problem i det hele tatt, sier hun.

– Jeg synes faktisk hun er vakrere uten parykk. Men det var først og fremst personligheten og energien hennes jeg falt for, forklarer Andreas.

Selvtillit

Selv om det ikke bare har vært enkelt for Jeanette å vokse opp med lite hår, tilskriver hun den gode selvtilliten til både indre og ytre faktorer.

– Kjæresten og familien min gjør meg sterkere. Dessuten blir man mer moden med alderen, og innser at utseende ikke er alt. Da jeg var yngre, gjemte jeg meg litt. Fortsatt har jeg dager der selvtilliten ikke er på topp, men det gjelder vel alle. Jeg ønsker å vise andre at man kan være fin uansett, smiler 24-åringen. 

MED PARYKK: Jeanette bruker til daglig denne parykken. – Den er spesialdesignet, og jeg teiper den på. Det er deilig å slippe stirrende blikk, men én dag håper jeg å kunne gi blaffen, sier hun. Foto: Geir Egil Skog
MED PARYKK: Jeanette bruker til daglig denne parykken. – Den er spesialdesignet, og jeg teiper den på. Det er deilig å slippe stirrende blikk, men én dag håper jeg å kunne gi blaffen, sier hun. Foto: Geir Egil Skog Vis mer

LES OGSÅ: Madelen jublet da håret kom tilbake

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.