Droppet cellegift og ble frisk i Dødehavet

Valget til Jan Åge Braaten (43) reddet ham fra et liv som uføretrygdet og invalid på grunn av psoriasis og psoriasis-leddgikt.

FLYTER: Jan Åge følte seg raskt bedre etter å ha badet i Dødehavet, hvor vannet inneholder 33 % salt. 
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FLYTER: Jan Åge følte seg raskt bedre etter å ha badet i Dødehavet, hvor vannet inneholder 33 % salt. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Jan Åge Bråten (43) fra Drammen fryktet et liv som uføretrygdet og invalid, da han måtte langtidssykmelde seg på grunn av psoriasis og psoriasisleddgikt.

Legene ville tilby ham cellegift for å holde sykdommene i sjakk, men i dag er han glad han tok sjansen på å prøve alternativ behandling ved Dødehavet i Israel.

– Han var handicappet og avhengig av krykker da han reiste hjemmefra, og nesten frisk da han kom hjem etter første behandling med sol, salt, gjørme og ulike mineralkremer, forteller kona May-Linn Braaten (35).

Saken fortsetter under bildet.

FAR TIL FIRE: May-Linn og barna  Benjamin, Daniel, Elisabet og Samuel er glade for at Jan Åge har overskudd igjen. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
FAR TIL FIRE: May-Linn og barna Benjamin, Daniel, Elisabet og Samuel er glade for at Jan Åge har overskudd igjen. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Også parets fire barn Benjamin (14), Daniel (13), Elisabet (9) og Samuel (4) jubler for at de igjen har en far som føler seg frisk nok til å være med dem på fotballbanen.

Smerter

Jan Åge har hatt psoriasis i over 20 år, og har i perioder fått hudbehandling både i Oslo og i Drammen.

– Men noe skjedde med kroppen etter at jeg hadde et alvorlig fall på ski i fjor vinter. Jeg fikk armen ut av ledd, brudd i skulderen, og smerter som var så sterke at ikke engang smertestillende medisiner gjorde det mulig å sove de neste to månedene, forteller Jan Åge.

Doblet størrelsen

Psoriasis-utbruddene økte veldig, og det klødde ekstremt både på kroppen og i hodebunnen. Og natt til 15. mai i fjor, tok sykdommen en helt ny – og alvorlig vending.

– Det ene beinet mitt ble plutselig dobbelt så stort som det andre. Revmatologen var ikke i tvil om at det var psoriasisleddgikten som hadde fått et voldsomt utbrudd.

Saken fortsetter under bildet.

PSORIASIS: Jan Åge har hatt psoriasis i 20 år, men han fryktet å bli ufør da sykdommen brøt ut i leddgikt i gjor.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
PSORIASIS: Jan Åge har hatt psoriasis i 20 år, men han fryktet å bli ufør da sykdommen brøt ut i leddgikt i gjor. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Medisiner fikk ham gjennom 17. mai-feiringen med familien, men uken etter este også det andre beinet ut.

- Det gjorde så vondt at jeg ikke lenger kunne gå, sier Jan Åge.

Israel

Dødehavsklinikken er rehabiliteringssenter for norske pasienter, som drives av Dødehavsstiftelsen.

Vannet i Dødehavet inneholder hele 33 prosent salt.

– Jeg hadde på forhånd hørt om folk som hadde fått behandling i Israel, men kjente ingen som selv hadde vært der. Og uten økonomisk støtte fra min arbeidsgiver og Dødehavsstiftelsen, hadde jeg neppe hatt muligheter for å reise på et tre ukers opphold sist høst, sier 43-åringen.

Ingen støtte

Han er en av mange som synes det er synd at staten ikke gir støtte til dette behandlingstilbudet.

Saken fortsetter under bildet.

HELSEGEVINST: May-Linn Braaten er glad ektemannen hadde så stort utbytte av oppholdet ved Dødehavet at han igjen er tilbake i full jobb.  Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
HELSEGEVINST: May-Linn Braaten er glad ektemannen hadde så stort utbytte av oppholdet ved Dødehavet at han igjen er tilbake i full jobb. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Åpne sår gjorde at det tok over en uke før Jan Åge fikk bade i det salte vannet første gang.

– Klimaet gjorde likevel at jeg følte meg bedre fra dag til dag. Jeg kom hjem som et nytt menneske, og i februar i år var jeg tilbake i full jobb.

Sykler til jobb

May-Linn ble med ektemannen gjennom 16 år tilbake til Dødehavsklinikken i mai.

Saken fortsetter under bildet.

Droppet cellegift og ble frisk i Dødehavet

Psoriasisplagene var langt mindre enn første gang, men Jan Åge ønsket å styrke kroppen før han gikk tilbake i full jobb som programansvarlig på den kristne TV stasjonen TV Visjon Norge.

– Da jeg ble sykmeldt hadde jeg så store smerter at jeg knapt kunne gå med krykker. Nå sykler jeg nesten 10 kilometer hver vei for å komme på jobb, sier firebarnsfaren fornøyd.

KASTET KRYKKENE: Jan Åge Bråten fra Drammen fryktet et liv som uføretrygdet og invalid, da han måtte langtidssykemelde seg på grunn av psoriasis og leddgikt. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
KASTET KRYKKENE: Jan Åge Bråten fra Drammen fryktet et liv som uføretrygdet og invalid, da han måtte langtidssykemelde seg på grunn av psoriasis og leddgikt. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Dette er psoriasis

Psoriasis er en kronisk, ofte arvelig hudsykdom. Over 100 000 personer er rammet i Norge. Utslettet er rødt og flassende fordi cellene i psoriasisområdet «løper løpsk», og fornyes på bare 4–7 dager, mens det normalt tar 28 dager.

Sykdommen forekommer over alt på kroppen. Navnet kommer opprinnelig fra det greske ordet psora som betyr kløe.

Noen ganger utvikler sykdommen seg til psoriasis artritt, eller psoriasisleddgikt, som gir betennelser i ledd og omkringliggende områder.

LES OGSÅ: Ann Kristin nektet å la seg slankeoperere

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer