Drepte barna - fikk hjelp til å dø

Belgiske Geneviève Lhermitte fikk aktiv dødshjelp - nøyaktig 16 år etter at hun tok livet av sine fem barn.

DØMT TIL LIVSTID: Geneviève Lhermitte i 2008, ved begynnelsen av rettssaken som endte med at hun ble dømt til livstid i fengsel. Foto: Yves Herman / AP Photo/ NTB
DØMT TIL LIVSTID: Geneviève Lhermitte i 2008, ved begynnelsen av rettssaken som endte med at hun ble dømt til livstid i fengsel. Foto: Yves Herman / AP Photo/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2008 ble belgiske Geneviève Lhermitte dømt til livstid i fengsel for drapet på sine fem barn i familiehjemmet i den belgiske byen Nivelles.

28. februar i år, nøyaktig 16 år etter drapene i 2007, døde Lhermitte på Leonardo da Vinci-sykehuset i Montigny-le-Tilleul i Belgia - ved aktiv dødshjelp.

Det bekrefter 56-åringens advokat Nicolas Cohen overfor lokale medier, ifølge britiske Sky News. Også Lhermittes mor bekrefter datterens valg overfor det belgiske nyhetsstedet Sudinfo.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Dømt til livstid

Barnas far var på reise i utlandet da drapshandlingene fant sted.

Etter drapene forsøkte hun å ta sitt eget liv, uten hell. Deretter tilkalte hun selv nødetatene, ifølge BBC.

Sakkyndige uttalte i den påfølgende rettssaken at Lhermitte led av alvorlig psykisk sykdom.

Lhermitte ble dømt til livstid i fengsel. I 2019 ble hun overført til psykiatrien, skriver The Brussels Times.

Aktiv dødshjelp har vært lovlig i Belgia siden 2002. I 2022 fikk 2966 personer aktiv dødshjelp i landet, ifølge BBC - en økning på 10 prosent mot året før.

RETTSSAK: Lhermitte ved begynnelsen av rettssaken i 2008. Foto: Denis Closon / AP Photo / NTB
RETTSSAK: Lhermitte ved begynnelsen av rettssaken i 2008. Foto: Denis Closon / AP Photo / NTB Vis mer

Gikk til sak

En pasient kan kvalifisere til aktiv dødshjelp i Belgia dersom de har uhelbredelig sykdom og opplever konstant og uutholdelig fysisk eller psykisk smerte som ikke kan lindres, skrives Euronews.

Ønsket om å avslutte livet må uttrykkes over tid, og det må finnes bevist at valget er gjennomtenkt og ikke resultatet av press fra andre, skriver nyhetsstedet videre.

I den nye truecrime-serien på Discovery+, får vi historien om Playboy-modellen Christina Carlin-Kraft som ble brutalt drept hjemme i sin egen leilighet i 2018. Video: Thea Hope/Rød Løper, Discovery+ Vis mer

Pasienten må kunne gi uttrykk ønsket på en klar og sammenhengende måte, skriver BBC.

- Det er denne prosedyren Lhermitte fulgte, sier advokaten hennes i en uttalelse gjengitt av BBC.

I 2010 gikk Lhermitte til sivilt søksmål mot en psykiater. Hun krevde 2,7 millioner euro i erstatning - tilsvarende rundt 29 millioner norske kroner - og hevdet at inngripen fra psykiateren kunne ha forhindret drapene. Prosessen pågikk i ti år, ifølge BBC, men førte ikke frem.

ÅPNER OPP: Stig André Berge forteller om den tunge tiden. Les hele saken her: https://www.seher.no/kjendis/ma-begynne-a-ta-vare-pa-henne/78237858 Video/reporter: Andreas Fadum. Vis mer

Psykolog Emilie Maroit uttaler til TV-kanalen RTL-TVI at Lhermitte trolig valgte å avslutte livet på datoen for drapshandlingene som en «symbolsk gest av respekt for sine barn».

LES OGSÅ: Faren var leiemorder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer