Madeleine McCann-saken

Drapsmistenkt bryter tausheten

Den hovedmistenkte i Madeleine McCann-saken kommer med en uttalelse.

FORSVANT: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Foto: AFP / NTB
FORSVANT: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det er få forsvinningssaker som har fått så mye oppmerksomhet som Madeleine McCann-saken. I år er det 14 år siden tre år gamle McCann forsvant under en familieferie i Algarve-regionen sør i Portugal i 2007.

I juni i fjor ble en tysk mann (44) mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning og antatte dødsfall i 2007. Mannen, som er tidligere dømt for overgrep, sitter fengslet i Kiel, der han soner en narkotikadom.

Nå har den mistenkte mannen uttalt seg for aller første gang, skriver The Independent. I et håndskrevet brev, som den tyske avisen Bild har fått tilgang til, skriver den mistenkte 44-åringen angivelig at etterforskningen mot ham er en «skandale» ved at politiet har startet en «offentlig ærekrenkelseskampanje».

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Netflix lanserte en dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

Påtaleleder i saken, Hans Christian Wolters, har tidligere opplyst at mannen har vært i deres søkelys i fire år, og at de opparbeidet seg informasjon om ham før de identifiserte ham som mistenkt.

I forbindelse med presentasjonen av den nye mistenkte, slapp politiet bilder av leiligheten til mannen, og etterlyste informasjon og tips om ham. Påtaleleder Wolters sier til Sky News at valget om å offentliggjøre den mistenkte mannen, ikke ble tatt lett på.

Krever oppsigelse

- Siden den tid har vi funnet mange nye brikker i puslespillet, men jeg kan ikke avsløre hva de er. Vi gjør fremskritt og har like mange etterforskere på saken, men vi har foreløpig ikke nok til å tiltale den mistenkte, sier Wolters til Sky News og legger til:

- Det er ingen tidsbegrensning på etterforskningen, men vi kommer ikke til å fortsette i evig tid.

SAVNET: Spanske Olivia på seks år og Anna på ett år ble siste sett med faren sin på øya Tenerife 27. april. Nå er eldstedattera funnet død. Video: AP / Politiet Vis mer

Den mistenkte 44-åringen skriver ifølge The Independent at påtaleleder Wolters har brakt skam over det tyske rettssystemet, og krever dermed at han går av. Brevet er datert 8. mai.

Brevet skal angivelig ha blitt ledsaget av en håndtegnet tegneserie av to personer som bestiller «filet forensics» - eller rettsmedisinske bevis - fra en restuarantkelner - tilsynelatende med henvisning til at politiet ikke har nok beviser til å tiltale den mistenkte mannen.

Tyske påtalemyndigheter mener imidlertid å ha bevis for at jenta er død, men har ikke utdypet hva slags bevis det er snakk om.

Voldsom omtale

Madeleine (3) forsvant mens foreldrene Kate og Gerry McCann spiste middag med venner på en restaurant 50 meter unna ferieleiligheten i Portugal.

Da moren gikk innom leiligheten for å sjekke om alt sto greit til, oppdaget hun at den eldste datteren var forsvunnet, mens de to yngre tvillingene deres fremdeles sov på værelset.

NRK-SERIE: Se de første klippene fra serien "Therese - jenta som forsvant". Video: NRK. Vis mer

Saken har fått voldsom omtale i internasjonale medier, og det har hersket full forvirring rundt hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden.

Etter forsvinningen i 2007 opprettet Kate og Gerry McCann en nettside, www.findmadeleine.com, som bare i løpet av dager fikk 100 millioner treff. Nærmest en hel verden engasjerte seg i saken.

Viktig utvikling

- Noen der ute vet mye mer enn de vil ut med, sa etterforskningsleder Mark Cranwell til BBC etter at det ble kjent at Scotland Yard etterlyste informasjon om den 44 år gamle tyskeren.

Mannen bodde mellom 1995 og 2007 i perioder på Algarve-kysten, nær stedet der McCann-familien ferierte. Der gjorde han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og ferieboliger, samt narkohandel.

Etter at politiet fattet mistanke mot 44-åringen, uttalte foreldrene via talsperson Clarence Mitchell, at de nye opplysningene var «en viktig utvikling».

- Dette virker å være den viktigste ledetråden politiet har fått siden Madeleine forsvant for 13 år siden, uttalte Mitchell.

Påtaleleder i saken, Hans Christian Wolters, er ifølge BBC overbevist om at de har rett gjerningsmann, selv om de ikke har nok beviser til å ta ut tiltale.

KIDNAPPET: Den bisarre historien om Jan Brobergs to kidnappinger sjokkerer seere. Video: Netflix Vis mer

- Feil mann

Den tyske mannens forsvarer, Friedrich Fulscher, mener politiet har tatt feil mann. Han har ikke sett politiets beviser mot klienten, noe han har reagert på.

- Det er et rettsprinsipp at begge sider skal ha samme våpen. Det er på tide at han viser kortene sine, for han fortsetter å offentlig forhåndsdømme min klient uten å gi han mulighet til å forsvare seg, sa han til Sky News i september.

Fulscher er bekymret for hva som skjer om klienten aldri blir tiltalt eller dømt i saken. Tyskeren er identifisert med fornavn og bilde i flere utenlandske medier.

NYE DETALJER: Dokumentaren Caroline Flack: Her Life And Death» begynner snart å rulle på skjermen. Vis mer

- Han vil ikke få muligheten til å leve et normalt liv. Alle vil sette ham i sammenheng med denne saken.

Politiet har ikke klart å finne tekniske bevis som knytter mannen til kidnappingen. De er imidlertid ikke avhengige av tekniske bevis for en eventuell tiltalebeslutning.

LES OGSÅ: I sorg etter tapet av datteren (3)

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer