Dramatisk fødsel etter slankeoperasjonen

- Våre liv hang i en tynn tråd.

FAMILIEN: Ellen Marie og Ola tar ikke sjansen på å få flere barn. De priser seg lykkelig over at det er gått så bra med Krister og Eva Kristine, som begge er født før termin. Foto: Svend Aage Madsen
FAMILIEN: Ellen Marie og Ola tar ikke sjansen på å få flere barn. De priser seg lykkelig over at det er gått så bra med Krister og Eva Kristine, som begge er født før termin. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen av de største miraklene i verden er ganske små, og ett av dem heter Krister Vea.

Han bor i Moelv i Ringsaker, og så dagens lys lenge før mamma Ellen Marie (37) og Ola Johan Vea (39) hadde forventet å bli kjent med ham.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Mor utviklet nemlig en form for svangerskapsforgiftning som innebærer høy risiko for alvorlige komplikasjoner hos mor og foster, såkalt HELLP syndrom.

- Det førte til at mine indre organer var i ferd med å kollapse. Babyen som vokste i magen min, måtte ut så fort som mulig. Dermed kom Krister til verden 12 uker før termin, forteller Ellen Marie.

Faretruende

Hun og Ola Johan har vært kjærester siden 2006, men drømmen om å bli foreldre lot vente på seg.

KJÆRESTER: Ellen Marie og Ola Johan har vært sammen siden 2006, og giftet seg i 2015. Foto: Privat
KJÆRESTER: Ellen Marie og Ola Johan har vært sammen siden 2006, og giftet seg i 2015. Foto: Privat Vis mer

Den 165 cm høye kvinnen hadde nemlig en vekt som faretruende nærmet seg 100 kilo i tillegg til polycystisk ovarie-syndrom - som kjennetegnes av at hormonene i kroppen er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir.

- Til tross for et skyhøyt blodtrykk fikk jeg gjennomført en gastric sleeve-operasjon ved sykehuset på Gjøvik, sier 37-åringen.

Hun forteller om strenge formaninger om ikke å bli gravid det første året etter slankeoperasjonen, men naturen ordnet opp på egen hånd - bare to måneder etter operasjonen.

TOK GREP: Ellen Marie veide 98 kilo da hun ble slankeoperert fordi hun hadde et skyhøyt blodtrykk. Foto: Privat
TOK GREP: Ellen Marie veide 98 kilo da hun ble slankeoperert fordi hun hadde et skyhøyt blodtrykk. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hadde aldri vært gravid og tenkte ikke på at det var min oppgave å oppsøke lege eller jordmor i tillegg til den oppfølgingen jeg fikk på sykehuset. Derfor tok det fem måneder før jeg leverte inn min første urinprøve eller at noen målte blodtrykket mitt.

Alarm

Blodtrykket til Ellen Marie var så høyt at hun ble lagt inn på dagen, og etter hvert sendt videre til intensivavdelingen på Ullevål sykehus.

- Jeg følte meg i fin form selv om prøvesvarene sa noe helt annet. Ellen Marie

Krister ble forløst ved hjelp av keisersnitt på sykehuset i Lillehammer den 19. november i 2014. Ola fikk beskjed om at det ikke hastet med å komme til sykehuset, men han ble møtt av to menn i hvite frakker da han endelig ankom.

SYKEHUSLIV: Ellen Maria og Ola gledet seg til å bli foreldre for første gang. Men da sønnen Krister ble født nesten 12 uker før termin, måtte alle tre tilbringe hans første levemåneder på sykehus. Foto: Privat
SYKEHUSLIV: Ellen Maria og Ola gledet seg til å bli foreldre for første gang. Men da sønnen Krister ble født nesten 12 uker før termin, måtte alle tre tilbringe hans første levemåneder på sykehus. Foto: Privat Vis mer

Noen barn er skrantne når de blir født, såkalt dysmature, som betyr avvik i modenhet. Årsaken er ofte at de ikke har fått i seg nok næring i mors liv. Krister var dysmatur. Han veide bare 990 gram da han kom til verden.

– Vi var heldige som fikk lungemodningssprøyter i god tid, men det ble likevel en dramatisk start på livet for den lille gutten min, sier Ellen Marie.

Skryter av mannen

Hun hadde gledet seg til å bli mamma i mange år. Nå kretset tankene hennes om hvor nære det var at alt hadde gått galt.

- Mange av bekymringene forsvant da jeg fikk vite at det var liv i den lille gutten min. Og jeg kan fremdeles ikke få fullrost Ola for at han brukte den første tiden på å trøste meg i stedet for å følge med på hva kirurgene gjorde.

MINI-BABY: Krister veide bare 990 gram da han ble født. Foto: Privat
MINI-BABY: Krister veide bare 990 gram da han ble født. Foto: Privat Vis mer

- Første gang jeg så den lille babyen min var på et bilde som Ola hadde tatt. Nærheten jeg drømte om uteble. Mitt og hans liv hang i en tynn tråd – i tillegg lå vi i hver vår etasje på sykehuset.

Krister lå i kuvøsen da Ellen Marie så ham med egne øyne. Hun beskriver huden hans som tynn og lys, og følelsen da den lille hånden hans grep rundt fingeren hennes for første gang.

Men dramatikken var langt fra over.

Lungen kollapset

To dager etter fødselen fikk Krister en luftlomme på utsiden av lungen som så kollapset. Dyktige leger på Lillehammer reddet livet hans, men tilstanden var så alvorlig at han ble fraktet med helikopter til Oslo.

For Ellen Marie føltes det som om morslykken var i ferd med å briste. Hun forteller om skyldfølelsen over å ha en kropp som ikke klarte å bære frem et barn.

DRAMATISK: Rett etter fødselen kollapset den ene lungen til Krister. Tilstanden var så alvorlig at han ble fraktet med helikopter til Oslo. Foto: Privat
DRAMATISK: Rett etter fødselen kollapset den ene lungen til Krister. Tilstanden var så alvorlig at han ble fraktet med helikopter til Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Tankene var så vonde og slitsomme at jeg ba om samtaler med psykolog. Livet som nybakte foreldre var ikke slik jeg hadde drømt det skulle være. Jeg følte at jeg hadde fått en unge til låns. Som mor måtte jeg spørre sykepleierne om lov til å bytte bleier, og om lov til å ha ham på fanget.

DRAMATISK: Adrian Sellevoll havnet på sykehus etter en dramatisk kveld. Video: Private bilder / Rød Løper Vis mer

Normal vekst

Krister tilbrakte sin første jul på sykehuset. Han måtte blant annet lære å puste selv etter å ligget med oksygen og sonde i nesten to måneder.

Dårlige lunger var hovedproblemet hans til å begynne med, og familien fikk dekket utgiftene til RS-vaksine. Heldigvis viste Krister seg som en sterk kar som med årene har vokst som normalt. I dag er Krister skolegutt.

- Jeg liker å lære nye ting, sier han fornøyd.

Hovedinteressen er Lego, og han viser stolt frem både tog og biler som han har bygget sammen med pappa.

FULL FART: Krister elsker å bygge Lego sammen med pappa Ola. Lillesøster Eva Kristine synes også det er stas å være med på leken. Foto: Svend Aage Madsen
FULL FART: Krister elsker å bygge Lego sammen med pappa Ola. Lillesøster Eva Kristine synes også det er stas å være med på leken. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

Men mamma er ikke fornøyd med at han ikke fikk vente ett år med å starte på skolen. For selv om Krister ble født den 19. november, ville han hatt ett år mer med hjemme-lek og barnehage dersom han hadde blitt født til termin i februar året etter.

- Han er ikke helt klar for å gå på skolen så overgangen var stor. Det er ikke lett å se at Krister er født for tidlig, men han sliter med det sosiale i forhold til andre barn.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Storebror

På hjemmebane trives Krister med å være storebror for lillesøster Eva Kristine (2 1/2).

Også dette svangerskapet var en påkjenning. Ellen Marie gikk på blodfortynnende medisiner, og overlot jobben med å sette sprøytene til mannen sin.

- Jeg var nervøs hele tiden, og ba jordmor om følge meg tett opp.

Mot slutten av svangerskapet utviklet Ellen Marie hepatose - en farlig form for svangerskapskløe. Tilstanden er svært sjelden, men selv om hepatose i utgangspunktet er helt ufarlig for mor, kan det øke sjansen for fosterdød.

STOR GUTT: Ellen Marie Vea er glad for at det er gått så bra med Krister, til tross for at han ble født for tidlig. Hun utviklet nemlig en svært alvorlig form for svangerskapsforgiftning. Foto: Svend Aage Madsen
STOR GUTT: Ellen Marie Vea er glad for at det er gått så bra med Krister, til tross for at han ble født for tidlig. Hun utviklet nemlig en svært alvorlig form for svangerskapsforgiftning. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

Friske

Denne gang ble fødselen satt i gang i uke 37 og lillesøster fikk en mindre dramatisk start på livet enn broren.

- Vi priser oss lykkelige over å ha to friske unger, erklærer Ellen Marie, som arbeider som lærer ved Åretta ungdomsskole på Lillehammer og i tillegg er engasjert leder i prematurforeningen i Innlandet.

LES OGSÅ: - Skammet meg hver gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer