SEOGHØR.NO: Ena-Marie Roland (15) fra Tromøya utenfor Arendal har vært alvorlig nyresyk siden hun var ett år gammel.
Nå er hun endelig frisk, og det er bare helt fantastisk. Men historien om hvordan 15-åringen fikk sin nyre er om mulig enda mer utrolig.
Den opprinnelige planen var nemlig at hun skulle få ny nyre av pappa Geir (43).
Hans nyre passet perfekt, men i forbindelse med den siste undersøkelsen før transplantasjonen oppdaget legene en kreftsvulst på nyren hans. Den raske oppdagelsen gjorde at kreften ikke hadde spredd seg.

- Jeg kommer aldri til å glemme reaksjonen din da du ringte for å si at legene hadde funnet kreft. Du var oppløst fordi du ikke kunne gi Ena-Marie en ny nyre, uten tanke på at du selv var alvorlig syk, sier Nina Roland (43).
Reddet livet
Geir ble operert på rekordtid, og har vært kreftfri siden.

- Legene ga meg beskjed om at det var min sykdom som reddet pappa. Det er rart å tenke på, sier Ena-Marie.
Familien fryktet at Ena-Marie måtte tilbringe måneder eller år i dialyse mens hun ventet på en passende nyre.
Lite visste de da at Ninas kusine Helene Øverland (30) fra Drammen i all hemmelighet hadde latt seg teste med tanke på å bli donor for Ena-Marie, og at det også i hennes tilfellet var snakk om perfekt match.
- Helene har på en måte vært reservemammaen min i alle år. Nå er vi nærmere enn noen gang, sier Ena-Marie takknemlig.

Gode minner
15-åringen forteller sin oppsiktsvekkende historie til seher.no for å skape forståelse for organdonasjon, både fra levende og døde donorer. Rett etter transplantasjonen bestemte hun seg for å gjøre en innsats for Stiftelsen Organdonasjon.
Celine fikk nytt hjerte den dagen Marcus døde
- Vi kan se tilbake på en spesiell tid. Jeg hadde en datter på barneavdelingen, og en mann på intensivavdelingen, sier Nina. - Men det gikk bra med dem begge, selv om det ble noen tøffe dager på sykehus etter transplantasjonen.

Ena-Marie havnet i koma på grunn av bivirkninger med medisinene. Først etter noen dager med intensiv behandling fikk foreldrene beskjed om at faren er over. Så måtte hun opereres for tarmslyng.
Nyrefeil
Nyrefeilen Ena-Marie ble født med kalles Nefrotisk syndrom. Foreldrene er overbevist om at mange av datterens problemer kunne vært unngått hvis hun hadde fått en tidlig diagnose.
Den nye nyren byr også på utfordringer. Kroppen oppfatter den som et fremmedlegeme, og forsøker hele tiden å støte den fra seg. Men Ena-Marie får medisiner for at den skal fungere.

- Jeg bruker min egen erfaring og historie for å ungdom til å forstå hvor viktig det er å ta stilling til organdonasjon, sier Ena-Marie.
Den engasjerte tenåringen sitter også i Ungdomspanelet til Barneombudet og i ungdomsrådet ved Sørlandet Sykehus Helseforetak.
LES OGSÅ: Lungetransplanterte Veronica stilte Jan Thomas et uventet spørsmål