Dødsgåte løst etter 30 år

Scott Johnson ble funnet død for snart 32 år siden. Nå kan saken være oppklart.

HATDRAP?: Scott Johnson var amerikansk, men bodde i Sydney da han ble funnet død. Dødsfallet har vært en gåte siden 1988, men kan nå være oppklart. Foto: AFP/ New South Wales Police/ NTB scanpix
HATDRAP?: Scott Johnson var amerikansk, men bodde i Sydney da han ble funnet død. Dødsfallet har vært en gåte siden 1988, men kan nå være oppklart. Foto: AFP/ New South Wales Police/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det var den 10. desember i 1988 at amerikanske Scott Johnson ble funnet død i bunnen av North Head-klippene i Sydney - da var han 27 år.

Politiet betraktet umiddelbart saken som et selvmord.

Denne uken skrev The Guardian og New York Times, at politiet tok feil. Nå kan saken, mer enn 30 år senere, endelig være oppklart.

Mulig hatforbrytelse

Broren, Steve Johnson, trodde aldri på politiets teori om at dødsfallet dreide seg om et selvmord.

Hans teori var at broren var blitt drept, antakelig i en hatforbrytelse på grunn av sin legning.

Scott Johnson var homoseksuell, hadde mannlig kjæreste, og bodde sammen med ham i Sydney i Australia.

Etter dødsfallet jobbet broren Steve Johnson for å få saken gjenåpnet. Han ga seg ikke, og etter årevis med innsats lykkes han. Først i 2012 ble selvmord fjernet som dødsårsak i saken.

Pågrepet etter 30 år

Politiet begynte i 2017 å etterforske dødsfallet igjen og kom frem til at Scott Johnson døde som et resultat av et homofilt hatangrep av en uidentifisert overfallsmann. Tirsdag denne uken tok saken en uventet vending.

En 49 år gammel mann ble pågrepet i Sydney, siktet for å ha hatt forbindelse til dødsfallet til Scott Johnson i 1988, skriver The Guardian.

- Jeg kunne ikke tro det, sier Steve Johnson til New York Times om øyeblikket han fikk vite at en mann var pågrepet og siktet i saken.

LANG KAMP: Mer enn 30 år etter at den amerikanske studenten Scott Johnson ble drept, pågrep politiet 12. mai en mann de mener står bak drapet. Foto: AFP/ New South Wales Police/ NTB scanpix
LANG KAMP: Mer enn 30 år etter at den amerikanske studenten Scott Johnson ble drept, pågrep politiet 12. mai en mann de mener står bak drapet. Foto: AFP/ New South Wales Police/ NTB scanpix Vis mer

Flere saker

Politinspektør Mick Fuller fra politiet i New South Wales sier i en uttalelse at telefonsamtalen han hadde med Johnson mandag morgen, var et karrierehøydepunkt.

- Steve har kjempet så hardt i så mange år. Det er en ære å være en del av hans kamp for rettferdighet, sier Fuller.

Johnsons årelange kamp for å oppklare saken om sin bror, har også bidratt til at en rekke andre saker har blitt gjennomgått.

Hele 88 saker der menn mistet livet mellom 1976 og 2000, er blitt etterforsket på nytt av politiet i New South Wales.

Gjennomgangen av sakene avslørte at 27 menn sannsynligvis har lidd samme skjebne som Steve Johnson, og blitt myrdet på grunn av sin homofile legning. Størstedelen av sakene fant sted på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

DØDSFALL: Kristin Cavallari, kjent fra «Laguna Beach» og «The Hills», mistet broren sin i 2015. Det har hun tidligere latt være å uttale seg om, men nå åpner hun opp om den tunge tiden. Video: TV 2 Sumo, Viafree Vis mer

LES OGSÅ: Bestilte grusomt drap på ekskjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer