Dødsdømte Samantha ble gift - og bestemor

Legene ga Samantha fra Sarpsborg to år å leve da hun fikk uhelbredelig kreft.

SEOGHØR.NO: I teorien skulle hun vært død.

Derfor nyter Samantha Jane Jakobsen (44) fra Sarpsborg hver dag hun får oppleve med mann, barn og barnebarn.

Statistikken ga henne to år å leve da hun fikk diagnosen Binyrebarkkarsinom med spredning til lungene i 2006. Det er nå åtte år siden.

– Da jeg ble syk våget jeg jo ikke engang drømme om at også jeg skulle få nyte livets dessert! Siden den gang har jeg giftet meg, og fått to herlige barnebarn, sier hun lykkelig.

BESTEMOR-LYKKE: Samantha og Thomas koser seg med barnebarna. Også Samanthas mor Liv Selbekk (65) synes det er stas å være sammen med oldebarna. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR
BESTEMOR-LYKKE: Samantha og Thomas koser seg med barnebarna. Også Samanthas mor Liv Selbekk (65) synes det er stas å være sammen med oldebarna. Foto: HENNING JENSEN/SE OG HØR Vis mer

Svulst på to kilo

Samantha har en sjelden type kreft. Hun oppsøkte lege med noe som aldri brøt ut som influensa, og nevnte at hun også kjente smerter i ryggen.

Det skyldtes en to kilo tung svulst som vokste på binyrene.

Siden har kirurgene tre ganger skåret bort kreft fra lungene hennes. Kreften er der fortsatt, men sykdommen holdes i sjakk ved hjelp av daglige doser med cellegift.

UHELBREDELIG: Samantha lever på overtid med Binyrebarkkarsiom med spredning til lungene.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UHELBREDELIG: Samantha lever på overtid med Binyrebarkkarsiom med spredning til lungene. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Ingen fornuft

44-åringens utrolige historie er et bevis på at det ikke finnes regler uten unntak. Legene kan ikke gi henne en fornuftig forklaring på hvorfor hun ikke er død. Men hun får en stor og hjertelig klem hver gang hun er på Radiumhospitalet for kontroll.

– Ingen taper kampen mot kreften! Man lever med den, sier Samantha.

Hun kommer opprinnelig fra Buvika i Sør-Trøndelag.

Les også : Emeli er tenåring mot alle odds

Det er lenge siden trebarnsmoren mistet oversikten over hvor mange begravelser hun har vært i.

– Alle jeg kjenner med samme diagnose som min er døde. I perioder har jeg vært flau fordi jeg ikke er død. Våget knapt å bevege meg utendørs. Jeg hadde jo fortalt alle at jeg bare hadde kort tid igjen å leve.

Himmelbrev 

Samantha og ektemannen Thomas (42) tar imot Se og Hør hjemme i Sarpsborg.

Her er det alltid liv og røre når barna Tommy (23), Tanya (22) og Tim (18) er på besøk med sine kjærester og barnebarna Tiana Samantha (1) og Matteus (3 md.).

FAMILIEFEST: Familie og venner gledet seg med brudeparet da Samantha og Thomas giftet seg. Foto: TORE SKAAR/SE OG HØR
FAMILIEFEST: Familie og venner gledet seg med brudeparet da Samantha og Thomas giftet seg. Foto: TORE SKAAR/SE OG HØR Vis mer

- Jeg kastet bort de to første årene som kreftpasient med å forberede min egen begravelse. Så bestemte jeg meg for å leve, sier Samantha.

Planene for begravelsen er skrevet ned.

Detaljene er «hemmelige» for familien, men noen ting er hun åpen om.

– Jeg vil at de skal feire mine ekstra år som en seier. Alle som kommer i kirken skal få hver sin ballong. De skal slippes mot himmelen ved jordfestelsen. Så ønsker jeg meg mange «himmelbrev», men de skal ikke legges i kisten og bli borte med meg. Jeg vil at brev og hilsener skal legges i en bok, slik at barn og barnebarn har noe å lese den dagen de orker å gjøre det, sier Samantha.

Opp i vekt

Kreften i kroppen hennes er som en tikkende bombe. Hun har ingen smerter. Derfor har hun overskudd til å irritere seg over at tablettene med kortison gjør at hun har gått opp i vekt.

– Dette hormonet produseres i binyrene, og de har jeg jo ikke lenger, sier hun oppgitt.

Hun var mer opptatt av å spise sunt før hun ble syk.

Les også : Nora fikk samme type kreft som mamma

Nå er det viktigere å nyte god mat og drikke sammen med Thomas og familien.

– Jeg har så visst ingen planer om å ligge i kisten med salat mellom tennene, kun iført en svett joggedress.

Mindre medisin

Mengden av cellegift i blodet hennes måles hele tiden.

STJERNE-ARR:  Kroppen til Samantha er full av arr etter mange kreftoperasjoner. Legene fant en svulst på to kilo som vokste på binyrene hennes.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
STJERNE-ARR: Kroppen til Samantha er full av arr etter mange kreftoperasjoner. Legene fant en svulst på to kilo som vokste på binyrene hennes. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– For to år siden hadde jeg følelsen av at jeg bare eksisterte, uten noe som minnet om livskvalitet. Jeg orket knapt å ligge på sofaen. Alt ble bedre da jeg reduserte dosene. Nå har jeg dager jeg til og med glemmer at jeg er syk.

Antidepressiva hører også med i Samanthas daglige dose med medisiner.

– Jeg prøvde å slutte, men det ble en uke hvor jeg var helt i ulage. Gråt bare noen snakket til meg. Derfor konkluderte jeg med at en pille fra eller til ikke betyr noe i mitt tilfelle.

Drømmemannen

Samantha var syk da hun og Thomas ble kjærester. Men det tok tid før det gikk opp for henne at hun hadde funnet en mann som var interessert i en pent brukt dame med tre barn, hund, stasjonsvogn og kreft.

– Jeg lurte ofte på hva han skulle med meg, som snart var borte, sier Samantha, og ser bort på kjæresten sin.

– Ekte kjærlighet er verdens beste medisin. Vi mennesker er ikke skapt til å være alene. Jeg har tro på ting går an, håp om at det vil gå bra, og jeg er sikker på at med kjærlighet er alt mulig.

Gladmeldingen

Ekteparet gir Se og Hør ære for at det ble bryllup. I 2008 hjalp Gladmeldingen dem med å arrangere bryllupsfesten.

GLADMELDINGEN: Samantha og Thomas fikk hjelp fra Se og Hørs Gladmeldingen da de giftet seg i 2008.  Foto: FAKSIMILE: SE OG HØR
GLADMELDINGEN: Samantha og Thomas fikk hjelp fra Se og Hørs Gladmeldingen da de giftet seg i 2008. Foto: FAKSIMILE: SE OG HØR Vis mer

– Brudekjolen henger fortsatt i skapet. Min neste store drøm er at min datter Tanya har den på seg den dagen hun gifter seg, sier Samantha.

Gode minner

Akkurat nå handler livet om å være mest mulig sammen med familie og barnebarn.

– Jeg vil at de skal ha gode minner om meg.

Kroppen hennes er full av arr, men det hindrer henne ikke fra å vise seg i bikini nå som det er sommer.

– Arrene forteller litt av min historie. Folk setter pris på at jeg er åpen om min egen situasjon. Kanskje hjelper det noen. For det er verre å være pårørende enn pasient. Jeg har tross alt lov til å vise alle følelser. Men jeg er ikke redd for døden. Det eneste jeg frykter er at det er for mye av livet jeg går glipp av, sier Samantha.