Moren til Thea Steen:

- Det er en reprise

Thea Steen (26) døde av livmorhalskreft i 2016, etter å ha fått feiltolket to tester. Over seks år senere er problematikken fortsatt like aktuell.

BANET VEI: Thea Steen døde 26 år gammel av livmorhalskreft. I 2015 mottok hun Kreftforeningens hederspris for sin innsats for kreftsaken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BANET VEI: Thea Steen døde 26 år gammel av livmorhalskreft. I 2015 mottok hun Kreftforeningens hederspris for sin innsats for kreftsaken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Fra Thea døde, og frem til i dag, har det ikke skjedd noe særlig med statistikken, sier Tove Steen.

Hun mistet datteren sin, Thea Steen (26), for over seks år siden til livmorhalskreft, etter at to celleprøver fra 2013 og 2014 hadde blitt feiltolket, og kreften i mellomtiden hadde fått utvikle seg.

Nå gjentar historien seg.

TV 2-programmet «Norge bak fasaden» har fulgt 28-årige Maren Johnsen. Celleprøven hun tok i 2020 ble feiltolket, og celleforandringene fikk utvikle seg, mens hun trodde alt var i orden etter en prøve som så fin ut.

Hun har i dag livmorhalskreft med spredning, og legene har gitt henne et anslag på hvor lenge hun kommer til å leve.

Tove Steen og datteren Tonje Steen sier de ble triste da de skjønte at antall feiltolkede celleprøver fortsatt er høyt.

- Det er en reprise. Da vi så programmet om Maren, føltes det ut som om det ikke har skjedd noe siden Thea døde, og at hennes åpenhet ikke hadde hatt betydning for feiltolking av celleprøver, sier Tove til Dagbladet.

Lillesøster Tonje legger til at vi har et godt screeningprogram i Norge, men at vi aldri må slutte å se etter svakheter og muligheter for forbedring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.