STORT OPPMØTE: Mange hadde møtt opp i minnestunden for Marcus. Foto: Se og Hør, Svend Aage Madsen
STORT OPPMØTE: Mange hadde møtt opp i minnestunden for Marcus. Foto: Se og Hør, Svend Aage MadsenVis mer

Det ble en annerledes fødselsdag

Marcus (5) gledet seg til å kjøpe bursdagspresang til mamma Ragnhild, men det ble aldri noen feiring. 5-åringen ble overkjørt og drept på vei til butikken. I dag ble han minnet.

SEOGHØR.NO:  I dag er det nøyaktig ett år siden Marcus Berg Hagen (5) fra Nes i Akershus ble overkjørt og drept. Han skulle bare ut for å handle bursdagspresang til mamma Ragnhild, som fylte 35 år samme dag.

-  Det ble en annerledes dag, sier Ragnhild Berg Hagen til Seoghør.no.

I ettermiddag ble Marcus minnet med en konsert i Fenstad kirke, hvor han er gravlagt. Sofia Knudsen Estifanos (27) og Håvard Paulsen (35) fra barne-TV var konferansier.

- Vi er rørt av historien til Ragnhild. Det er en ære å få lov til å være med på dette arrangementet, sier de to programlederne.

Gravsteinen på graven til Marcus kom på plass før helgen.

ALENE TILBAKE: Ragnhild og Morten er opptatt av at datteren Andrea ikke må komme i skyggen av sorgen. Hun er humørsprederen i familien. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
ALENE TILBAKE: Ragnhild og Morten er opptatt av at datteren Andrea ikke må komme i skyggen av sorgen. Hun er humørsprederen i familien. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

- Torsdag var det minnemarkering i barnehagen han gikk i. De plantet et epletre. Marcus var alltid så glad i epler, sier Ragnhild.

Et ja betyr mye

Sønnens død, og det at hans organer reddet fire liv etter hans død, har fått Ragnhild og ektemannen Morten (37) til å engasjere seg i arbeidet til Stiftelsen Organdonasjon.

- Marcus er død, men det at vi sa ja til organdonasjon, gjør at vi på en måte føler at han lever videre. Målet med minnegudstjenesten er å få flest mulig til å snakke om - og si ja til organdonasjon, sier Ragnhild.

Se den rørende vidoen om Celine og Marcus her:

MINNESTEN: Vår elleville skøyer og gledesspreder i himmelen står det på Gravsteinen til Marcus Berg Hagen. Den kom på plass et par dager før minnekonserten.  Foto: Se og Hør, Svend Aage Madsen
MINNESTEN: Vår elleville skøyer og gledesspreder i himmelen står det på Gravsteinen til Marcus Berg Hagen. Den kom på plass et par dager før minnekonserten. Foto: Se og Hør, Svend Aage Madsen Vis mer

Hun har fått veldig mange postive tilbakemeldinger etter at hun delte sin dramatiske historie med Se og Hørs lesere.

- Mange setter pris på at vi klarte å ta avgjørelsen om organdonasjon midt oppe i sorgen. På den måten fikk vi noe fint - ut av det tragiske, sier Ragnhild, og tenker tilbake på de dramatiske timene i fjor.

Ett år siden

35-årsdagen til Ragnhild hadde startet perfekt, med morgenkos i sengen og glade barn. Dagen skulle feires med slekt og venner, men det var mye som måtte ordnes først.

Andrea (2) sov formiddagslur, mens mamma bakte eplekake.

FULLSATT KIRKE 2014: Fenstad kirke var fylt da Marcus ble begravet.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FULLSATT KIRKE 2014: Fenstad kirke var fylt da Marcus ble begravet. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Marcus (5) og pappa Morten (37) skulle handle bursdagspresang. Marcus var opprømt av glede. Pappa hadde jo lovet ham å handle akkurat det han ville.

– Livet føltes bare helt fantastisk i det jeg ønsket dem vel av sted. Marcus fikk til og med en ekstra klem, sier Ragnhild.

Detaljer

Hun husker sønnens påkledning i detalj, beskriver hvor tøff han var, iført hettejakke og solbriller. Lite visste hun at det var siste gang hun så sønnen sin i live.

Pappa Morten hjalp Marcus rolig ut av bilen, og så ingen fare ved å la gutten begynne å gå mot senteret. Det var helt stille på stedet, og ingen biler i fart.

Skrekkslagen registrerer Morten at sønnen blir overkjørt, for så å ligge livløs på bakken.
Scenen er som hentet ut av et mareritt. Morten løper desperat rundt for å finne en lege. Men på en lørdag er det ingen på senterets legekontor …

Rettssaken om ulykken er berammet til mai.

Hjernedød

Luftambulansen kom raskt til ulykkesstedet. Marcus holdes i live på vei til Ullevål sykehus i Oslo, men han er hardt skadet.

Kriseteamet er raskt på pletten. De forbereder Ragnhild på at sønnen er alvorlig skadet, men ingen ting kan forberede henne på synet som møter henne i Oslo.

SØSKENKJÆRLIGHET: Marcus elsket lillesøsteren sin. Dette bildet av ham og Andrea ble sendt ut som julekort, bare måneder før han døde. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SØSKENKJÆRLIGHET: Marcus elsket lillesøsteren sin. Dette bildet av ham og Andrea ble sendt ut som julekort, bare måneder før han døde. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg så for meg at Marcus ville tilbringe resten av livet i en elektrisk rullestol, at han var pleietrengende og at huset vårt måtte bygges om …

Morten er på barnemottaket når Ragnhild kommer.  Den viltre gutten deres er til undersøkelse med tanke på hjerneskader.

Kort tid etter får de beskjed om at kroppen hans aldri vil la seg reparere. Han blir holdt i live takket være avanserte maskiner.

– Marcus hadde sand i håret, og bilspor over brystet. Jeg fryktet de ville be meg om tillatelse til å skru av respiratoren, samtidig som jeg innerst inne visste at det ikke var noe håp.

Gripende

Morten og Ragnhild er samstemte da de svarer «ja» på spørsmål om organdonasjon.

VENNER: Andrea og Ragnhild synes det er fint å bli kjent med Celine, som trolig lever videre med hjertet til Marcus. Foto: ESPEN SOLLI/SE OG HØR
VENNER: Andrea og Ragnhild synes det er fint å bli kjent med Celine, som trolig lever videre med hjertet til Marcus. Foto: ESPEN SOLLI/SE OG HØR Vis mer

Lille Andrea er med når de tar avskjed. Hun legger yndlingsbamsen hans i sengen, og stryker broren varsomt gjennom håret. Ingen av dem som var til stede i rommet vil noen gang glemme den gripende stunden.

Sykehuspresten lyser velsignelsen over Marcus. Foreldrene holder hverandre i hendene – over guttens hode. Så synger de «Gud vil jeg skal være et solskinnsbarn».

Ragnhild lar tårene renne. Det er sårt å snakke om gutten som aldri ble stor, samtidig som det gjør godt. 

DØDE BRÅTT: Marcus Berg Hagen fra fra Nes i Akershus ble bare 5 år gammel. Han ble kjørt ned og drept da han skulle handle bursdagspresang til mamma Ragnhild sammen med pappa  Morten Hagen. Foto: Privat
DØDE BRÅTT: Marcus Berg Hagen fra fra Nes i Akershus ble bare 5 år gammel. Han ble kjørt ned og drept da han skulle handle bursdagspresang til mamma Ragnhild sammen med pappa Morten Hagen. Foto: Privat Vis mer

Da han ble trillet ut hadde andre allerede fått håp om et bedre liv.

 

I ettertid er hun og Morten blitt kjent med hjertesyke Celine Sandbæk (8) fra Lørenskog som fikk livet i gave den samme kvelden.

– Det gjorde godt da vi så henne løpe rundt. Hun var utrolig syk hun før hun ble transplantert. For selv om hjertet er et organ, er det også et symbol på kjærlighet, sier Ragnhild.

Alt tyder på at det er hjertet til Marcus som banker i hennes bryst, selv om det aldri vil bli bekreftet.

I himmelen

Ragnhild er personlig kristen. Troen har gitt henne styrke til å takle hverdagen.

– Jeg vet vi skal møtes igjen i himmelen en dag, sier hun med overbevisning.

TENTE LYS: 26. april vil alltid være en merkedag for Ragnhild Berg Hagen og Veronica Sandbæk, mor til Celine. Den dagen Marcus døde fikk Celine et nytt hjerte - og et nytt liv.
 Foto: Se og Hør
TENTE LYS: 26. april vil alltid være en merkedag for Ragnhild Berg Hagen og Veronica Sandbæk, mor til Celine. Den dagen Marcus døde fikk Celine et nytt hjerte - og et nytt liv. Foto: Se og Hør Vis mer

– Marcus er i himmelen, sier Andrea. 

Kirken var fylt til trengsel da Marcus ble gravlagt 9. mai, to uker etter ulykken. Under gårsdagens minnekonsert var det om mulig enda flere tilstede.

Ragnhild er glad for at så mange viser omsorg og engasjement.

– Vi tok farvel med gutten vår på sykehuset, og så ham aldri død i kisten.

Løvetann

Ragnhild snakker gjerne om hvordan  la på plass til en liten bukett med løvetann da barnekisten ble fraktet forbi huset deres på vei fra sykehuset til kapellet.

– Marcus ga meg en bukett løvetann to dager før han døde. Han plukket dem på plenen vår. Synet av nyplukket løvetann i barnehender vil for alltid være et kjært minne i mitt hjerte, sier Ragnhild som gleder seg over at det igjen blomstrer foran familiens hus.

 - ALENE TILBAKE: Ragnhild og Morten er opptatt av at datteren Andrea ikke må komme i skyggen av sorgen. Hun er humørsprederen i familien.
 Foto: Se og Hør
- ALENE TILBAKE: Ragnhild og Morten er opptatt av at datteren Andrea ikke må komme i skyggen av sorgen. Hun er humørsprederen i familien. Foto: Se og Hør Vis mer

- Bløtkaken vi spiste i dag var også dekorert med løvetann-motiver. Det er blitt min yndlingsblomst.

Sykepleier

Ragnhild er utdannet sykepleier, og hun har med egne øyne sett gleden hos transplanterte mennesker som får livet i gave.

– Enkelte var som levende døde da de kom inn, og fulle av liv da de reiste. Jeg beundret pårørende som sa ja til organdonasjon. Men aldri om jeg hadde tenkt på at jeg en dag skulle komme i samme situasjon. Det er godt vi ikke vet noe om framtiden …

LES OGSÅ: Celine fikk livet i gave da Marcus døde

 

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.