2011: Tor-Arne veide 188 kilo da han i 2011 startet på sitt livs siste - og viktigste slankekur. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
2011: Tor-Arne veide 188 kilo da han i 2011 startet på sitt livs siste - og viktigste slankekur. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Denne mannen har slanket bort ett tonn fett

Tor-Arne har slanket seg med 100 kg ni ganger! - Jeg spiste til og med i søvne.

SEOGHØR.NO: Tor-Arne Eriksson (43) fra Lyngdal er tidenes mest ekstreme jo-jo slanker.

Ni ganger har han gjennomført sine imponerende slankekurer, hvor han i gjennomsnitt har redusert vekten med 100 kilo hver gang.

Det betyr at 43-åringen, i de 25 årene som er gått siden Se og Hør første gang skrev om hans farvel til en kropp på 188 kilo, har slanket bort bortimot ett tonn fett.

– Minuset er at jeg gang på gang har lagt på meg de samme kiloene igjen. Så det er ikke rart at legene kaller meg for «enten eller», spøker lyngdølingen.

Saken fortsetter under bildet.

VELTRENT: Tor-Arne har nok en gang sagt farvel til et liv som dødelig overvektig. Han er veltrent til tross for lungeproblemer, og sykler flere mil i uken. Foto: Anders Martinsen/Se og Hør
VELTRENT: Tor-Arne har nok en gang sagt farvel til et liv som dødelig overvektig. Han er veltrent til tross for lungeproblemer, og sykler flere mil i uken. Foto: Anders Martinsen/Se og Hør Vis mer

Klarer ikke mer

Han er for tiden lykkelig i den slanke enden av vektskalaen, veltrent og med en kondisjon som gjør ham i stand til å sykle mange mil i uka.

Nok en gang hører livet som overvektig fortiden til, men også denne gangen ber han en bønn om at buksene ikke blir for trange.

– Jeg vil heller dø enn å bli kvalt av eget fett, og har gitt klar beskjed om at jeg ikke vil reddes en gang til dersom jeg blir syk på grunn av fedme.

Tor-Arne tviler sterkt på om kroppen hans er klar for en tiende runde med ekstrem forvandling.

- Derfor er jeg livredd for å legge på meg.

I tykt og tynt

Kona May Brit (45) har full oversikt over ektemannens slankehistorier. Hun finner fram et bilde fra 2011, som viser en helt annen utgave av Thor-Arne enn den han er i dag.

BRUDEBILDET: May-Brit har stått ved sin manns side i tykt og tynt. De giftet seg i 1991. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BRUDEBILDET: May-Brit har stått ved sin manns side i tykt og tynt. De giftet seg i 1991. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Ingen slankekur er ham fremmed. Men til tross for pulverkurer og slankeoperasjoner, nærmet vekten hans seg 200 kilo for niende gang.

Han beskriver seg selv som et menneskelig vrak, med både fysiske og psykiske problemer.

– Jeg slet med invalidiserende angst, og sov omtrent ikke. Kropp og hode var faretruende nær kollaps. Jeg hadde ikke vært i arbeid på tre år, og jeg hadde så vondt for å gå at jeg måtte bruke rullator. Mat og røyk ble min eneste trøst, til tross for at lungene mine for lengst er ødelagt av helseskadelig arbeid.

May-Brit har stått ved sin manns side siden de giftet seg 10. august 1991, og delt både oppturer og nedturer.

De har tre barn sammen. Silje (21) studerer, mens Sandra (10) og Evald (8) bor hjemme.

Dødelig overvekt

Da Tor-Arne for to år siden oppsøkte lege for å få hjelp med sine søvnproblemer sto han med en fot i graven - og den andre på et bananskall.

FAMILIEN: May-Brit, Sandra og Evald håper Tor-Arne er ferdig med livet som ekstrem jo-jo slanker. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FAMILIEN: May-Brit, Sandra og Evald håper Tor-Arne er ferdig med livet som ekstrem jo-jo slanker. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Han veide 188 kilo, og med en BMI på 59 var han langt over kriteriene for dødelig overvekt.

Målingene viste at han på det verste hadde 97 pustestopp i timen. Hvilepulsen i sovende tilstand lå i perioder på 120, og blodtrykket viste 186/160.

– Du svettet som en gris. Sengetøyet måtte kokes hver eneste morgen, sukker May-Brit.

Tor-Arne er glad hans ekstreme tilfelle av søvnapné raskt ble tatt på alvor, og for at noen lot ham prøve å sove med en «cpap maskin» om natten.

– Apparatet sørger for motvind som blåses inn i nesen min. Nå fikk jeg for første gang på mange år sove, og det uten et eneste pustestopp. De har visstnok ikke vært borti et verre tilfelle enn meg, som har overlevd, sier 43-åringen.

Ekstremsport

Han har samlet utklipp fra sin utrolige karriere som «kjendisslanker» i en perm.

Det første oppslaget kom allerede i 1988. Da gikk han ned fra 160 til 85 kilo ved hjelp av en «ballong» som ble operert inn i magen hans.

Men vekttapet var ikke varig.

Allerede i 1993 nådde han en foreløpig toppvekt på 193 kilo. Da satset han på noen intensive måneder med slankepulver.

112 kilo forsvant. Et resultat så oppsiktsvekkende at superslankeren også ble funnet verdig til en plass i Guinness rekordbok, som den som hadde gått mest ned i vekt på kortest tid..

– Jeg er et godt eksempel på at det er mulig å gå raskt ned i vekt, men også et bevis for hvor vanskelig det er å holde vekten, sier Tor-Arne.

Grill-tykk

Grill-sesongen 1997 ødela helsen hans igjen. Som sykmeldt og deprimert var veien kort til kotelettene i nærbutikken.

EKSTREMSPORT: Sjåfør Tor-Arne Eriksson (43) fra Lyngdal har i løpet av de siste 25 årene slanket bort ett tonn fett, fordelt på 9 ekstreme slankekurer. Det være seg ballong i magen, Cambridgekuren, eller slankeoperasjon. I 2011 veide han 187 kilo - i 2013 er vekten nede i 98 kilo. 

Superslanker   jo-jo slanker jo jo slanker  slanking Foto: PRIVAT/SE OG HØR
EKSTREMSPORT: Sjåfør Tor-Arne Eriksson (43) fra Lyngdal har i løpet av de siste 25 årene slanket bort ett tonn fett, fordelt på 9 ekstreme slankekurer. Det være seg ballong i magen, Cambridgekuren, eller slankeoperasjon. I 2011 veide han 187 kilo - i 2013 er vekten nede i 98 kilo. Superslanker jo-jo slanker jo jo slanker slanking Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Han la på seg 80 kilo, som han utrolig nok klarte å kvitte seg med – igjen. I 1998 gikk han ned fra 172 til 85 kilo, for så å gå opp igjen til utgangspunktet de neste månedene. Fem-seks hamburgere til middag var mer en regel enn et unntak.

– Jeg spiste til og med i søvne.

Han hadde nok en runde med jo-jo slanking i 2000, da han gikk ned fra 172 kilo til imponerende 69 kilo – fjernet overflødig løs hud – før han spiste seg opp igjen til 205 kilo i 2005.

Slankeoperert

Denne gangen satset han alt på at en slankeoperasjon var det som skulle til for at livet skulle bli lettere.

EN FIGHTER: Tor-Arne gikk han ned 103 kilo i vekt fra 2000 til 2001 og opererte bort overflødig hud. Foto: SE OG HØR
EN FIGHTER: Tor-Arne gikk han ned 103 kilo i vekt fra 2000 til 2001 og opererte bort overflødig hud. Foto: SE OG HØR Vis mer

Den avgjørelsen har han fått rikelig med tid til å angre på i ettertid.

- Jeg måtte reopereres, og sliter med store senskader. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg aldri takket ja til tilbudet. Jeg så på det som en lettvint måte å gå ned i vekt på, men det er det definitivt ikke. I alle fall ikke for meg.

Utad ser Tor-Arne frisk ut, og han er storfornøyd med å være tilbake på arbeidstrening blant kollegaer i Lindland maskin a/s.

Les også: Steinar dekorerte kroppen med Flåklypa-figurer

Men innvendig er han fullstendig ødelagt. Han tar sin egen historie til inntekt for at psykiatri og fedme hører sammen.

Drikker mat

Kroppen hans tar ikke til seg næring etter den mislykkede slankeoperasjonen.

- Jeg drikker flytende kalorier, og spiser bare fordi det er godt med mat. Han beundrer May Britt, og måten hun har holdt sammen med ham i tykt og tynt, tykt og tynt, tykt og tynt, osv.

– Jeg vet hva som bor inne i Tor-Arne, og det er aldri blitt borte selv om han har skjult det med fett. Og i det lange løp er det best for alle å bruke utfordringer til å bygge broer i stedet for murer, sier May-Brit.

JO-JO SLANKER: Disse kurvene viser hvordan Tor-Arne siden 1997 har slanket bort nesten ett ton med fett. Det hører med til historiene at han har gått opp igjen i vekt etter hver eneste slankekur.
JO-JO SLANKER: Disse kurvene viser hvordan Tor-Arne siden 1997 har slanket bort nesten ett ton med fett. Det hører med til historiene at han har gått opp igjen i vekt etter hver eneste slankekur. Vis mer

LES OGSÅ: Se Kristoffers ekstreme forvandling

LES OGSÅ: Mistet all hud på kroppen etter å ha spist Dispril