GÅR VERDEN RUNDT: Kampanjefilmen fra SOS Barnebyer med en frysende gutt i Oslo, har nå også spredd seg til amerikanske nettsider Foto: SOS Barnebyer
GÅR VERDEN RUNDT: Kampanjefilmen fra SOS Barnebyer med en frysende gutt i Oslo, har nå også spredd seg til amerikanske nettsider Foto: SOS BarnebyerVis mer

«Den kalde gutten» går verden rundt

En av USAs største nettaviser hyller Johannes fra Moss. På ett døgn har videoen samlet inn 1,4 millioner kroner.

SEOGHØR.NO: SOS Barnebyers kampanjefilm med en ung gutt som fryser på en bussholdeplass har spredd seg med lynets hastighet på sosiale medier i Norge, etter at den ble lansert.

Nå har også en av USAs største nettaviser, The Huffington Post, omtalt filmen, som ble tatt opp med skjult kamera.

«Da en 11 år gammel gutt satte seg på en bussholdeplass i Oslo, Norge uten jakke, fanget kameraet opp en rekke spesielle øyeblikk,» skriver nettsiden.

Jakkegutten klåner folk bort jakka

- Vi er litt lamslått her vi sitter. Responsen er helt overveldende og mye større enn vi hadde drømt om. Vi er fryktelig glad for at budskapet har nådd fram, og ikke bare det at videoen har spredd seg. Men det er gått opp for folk at vi må bry oss, enten om det sitter en gutt og fryser i et busskur ved siden av deg eller i Syria. Vi må dele på varmen. Og vi er veldig glade for at vi har fått satt situasjonen for barn på agendaen av dette, sier informasjonssjef, Synne Rønning, i SOS barnebyer til Seoghør.no.

Hun forteller at organisasjonen har fått tilbakemeldinger fra folk fra hele verden, og flere uttrykker at de har «fått ny tro på menneskeheten», etter videoen fra Oslo.

Og på ett døgn har organisasjonen ikke bare fått over en million treff på YouTube, de har også samlet inn vanvittige 1,4 millioner kroner via sin SMS-aksjon.

Og det var heller ikke mange som gikk forbi den lille gutten, da opptakene ble gjort.

- Det var noen som ikke så ham eller gikk forbi, men langt de fleste brydde seg om ham, og enten snakket med han eller delte klær. Det var flere som gjorde det enn de som er med i videoen. Vi var selvsagt litt spente da vi satte opp kameraene. Han var forberedt på at det kanskje ikke var så mange som ville hjelpe ham, men ble veldig glad for at så mange brydde seg, sier Rønning.

- Frøs på ordentlig

Gutten - som ifølge Moss Avis kommer fra Moss og heter Johannes Lønnestad Flaaten - er egentlig en frivillig skuespiller.

Videoen er laget som en del av en kampanje for å samle inn varme klær til flyktningene fra borgerkrigen i Syria.

Les mer om SOS Barnebyer her.– Det var ikke vanskelig å late som, fordi på den første innspillingen frøs jeg på ordentlig!, sier han til avisens nettside.

– Det var veldig bra at så mange folk ville gi meg jakka si. Jeg trodde ikke at så mange ville gjøre det.

Sterk dag

Hans far, Hans Flaaten var tilstede under innspillingen for å passe på sønnen.

Han sier det ble en følelsesladet dag.

– Jeg var tilstede for å passe på at alt gikk bra med Johannes. Da den aller første personen vi filmet, hun som kledde av seg til singlet, ga jakken sin til Johannes merket jeg tårene komme, sier han.

LES OGSÅ: Isabell ventet i 12 år på at søsteren skulle dø.