Madeleine McCann-saken:

Deler nye opplysninger

Nye detaljer om etterforskningen av mannen som er mistenkt i den 14 år gamle forsvinningsgåten.

FORSVANT: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Foto: Shutterstock / NTB
FORSVANT: Tre år gamle Madeleine McCann forsvant i Portugal i 2007. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er få forsvinningssaker som har fått så mye oppmerksomhet som Madeleine McCann-saken. I år er det 14 år siden tre år gamle McCann forsvant på familieferie i Algarve-regionen sør i Portugal i 2007.

I juni i fjor ble en tysk mann (43) mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning og antatte dødsfall i 2007. Mannen, som er tidligere dømt for overgrep, sitter i fengselet i Kiel, der han soner en narkotikadom.

Nå opplyser politiet at mannen har vært i deres søkelys i fire år, skriver Sky News. Men politiet har ikke nok beviser til å tiltale ham.

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Netlix lanserte en dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

- Gjør fremskritt

Påtaleleder i saken, Hans Christian Wolters, opplyser at politiet har etterforsket mannen i lang tid, og at de opparbeidet seg informasjon om han før de varslet at de hadde en ny mistenkt i saken.

I forbindelse med presentasjonen av den nye mistenkte, slapp politiet også bilder av leiligheten til mannen, og etterlyste informasjon og tips om ham.

Påtaleleder Wolters sier til Sky News at valget om å offentliggjøre den mistenkte mannen, ikke ble tatt lett på.

- Siden den tid har vi funnet mange nye brikker i puslespillet, men jeg kan ikke avsløre hva de er. Vi gjør fremskritt og har like mange etterforskere på saken, men vi har foreløpig ikke nok til å tiltale den mistenkte, sier Wolters og legger til:

NRK-SERIE: Se de første klippene fra serien "Therese - jenta som forsvant". Video: NRK. Vis mer

- Det er ingen tidsbegrensning på etterforskningen, men vi kommer ikke til å fortsette i evig tid.

Tyske påtalemyndigheter mener å ha bevis for at jenta er død, men har ikke utdypet hva slags bevis det er snakk om.

Voldsom omtale

Madeleine (3) forsvant mens foreldrene Kate og Gerry McCann spiste middag med venner på en restaurant 50 meter unna ferieleiligheten i Portugal.

Da moren gikk innom leiligheten for å sjekke om alt sto greit til, oppdaget hun at den eldste datteren var forsvunnet, mens de to yngre tvillingene deres fremdeles sov på værelset.

KIDNAPPET: Den bisarre historien om Jan Brobergs to kidnappinger sjokkerer seere. Video: Netflix Vis mer

Saken har fått voldsom omtale i internasjonale medier, og det har hersket full forvirring rundt hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden.

Etter forsvinningen i 2007 opprettet Kate og Gerry McCann en nettside, www.findmadeleine.com, som bare i løpet av dager fikk 100 millioner treff. Nærmest en hel verden engasjerte seg i saken.

Viktig utvikling

- Noen der ute vet mye mer enn de vil ut med, sa etterforskningsleder Mark Cranwell til BBC etter at det ble kjent at Scotland Yard etterlyste informasjon om den 43 år gamle tyskeren.

Mannen bodde mellom 1995 og 2007 i perioder på Algarve-kysten, nær stedet der McCann-familien ferierte. Der gjorde han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og ferieboliger, samt narkohandel.

Etter at politiet fattet mistanke mot 43-åringen, uttalte foreldrene via talsperson Clarence Mitchell, at de nye opplysningene var «en viktig utvikling».

- Dette virker å være den viktigste ledetråden politiet har fått siden Madeleine forsvant for 13 år siden, uttalte Mitchell.

Påtaleleder i saken, Hans Christian Wolters, er ifølge BBC overbevist om at de har rett gjerningsmann, selv om de ikke har nok beviser til å ta ut tiltale.

- Feil mann

Den tyske mannens forsvarer, Friedrich Fulscher, mener politiet har tatt feil mann. Han har ikke sett politiets beviser mot klienten, noe han har reagert på.

- Det er et rettsprinsipp at begge sider skal ha samme våpen. Det er på tide at han viser kortene sine, for han fortsetter å offentlig forhåndsdømme min klient uten å gi han mulighet til å forsvare seg, sa han til Sky News i september.

TRUE CRIME: Dokumentarserien «Drapet i Holmenkollen» tar for seg en 45 år gammel, uløst drapsgåte. Video: TVNorge Vis mer

Fulsher er bekymret for hva som skjer om klienten aldri blir tiltalt eller dømt i saken. Tyskeren er identifisert med fornavn og bilde i flere utenlandske medier.

- Han vil ikke få muligheten til å leve et normalt liv. Alle vil sette ham i sammenheng med denne saken.

Politiet har ikke klart å finne tekniske bevis som knytter mannen til kidnappingen. De er imidlertid ikke avhengige av tekniske bevis for en eventuell tiltalebeslutning.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: To mystiske dødsfall med 16 års mellomrom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer