KJÆRLIGHETSBARNET: Kate (55) og Jann Skognes (63) har stelt sin hjerneskadde sønn Stig døgnet rundt - i snart 30 år.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
KJÆRLIGHETSBARNET: Kate (55) og Jann Skognes (63) har stelt sin hjerneskadde sønn Stig døgnet rundt - i snart 30 år. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

De har stelt sitt hjerneskadde kjærlighetsbarn i 30 år

Kate og Jann Skognes fikk et prematurt barn. Så fikk Stig hjernehinnebetennelse i kuvøsen.

SEOGHØR.NO: Kate (55) og Jann Skognes (63) fra Kvalnes i Vestvågøy drømte om å bli foreldre. De hadde vært gift i over 10 år da hun endelig ble gravid.

– Vi gledet oss, men gleden over å ha et velskapt barn ble kortvarig, sier ekteparet om kjærlighetsbarnets tilblivelse.

Sønnen Stig (29) ble født seks uker før termin. Han tok ikke til seg nok næring, så mor ble sendt til sykehuset i Bodø for å føde.

Han var 40 cm lang og veide 1340 gram da han kom til verden 4. januar 1985.

Men selv om han var liten, tydet alt på at han ville klare seg fint der han lå i kuvøsen.

Lykken var stor, men kortvarig,  da Stig (29) ble født i 1985. En uke gammel ble han hjerneskadd. Siden har han blitt overøst av kjærlighet av foreldrene Jann og Kate Skognes.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
Lykken var stor, men kortvarig, da Stig (29) ble født i 1985. En uke gammel ble han hjerneskadd. Siden har han blitt overøst av kjærlighet av foreldrene Jann og Kate Skognes. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Vannhode.

En uke senere ble den vesle babyen alvorlig syk.

– Jeg husker ikke detaljer, og fikk nærmest sjokk da jeg så hvor livløs og bleik han var, sier Kate.

Babyen hadde hjernehinnebetennelse, muligens forårsaket av et ukjent virus.

DØDSSYK: Stig Skognes ble født for tidlig, men han var frisk da han kom til verden.  Så fikk han hjernehinnebetennelse, muligens forårsaket av et ukjent virus. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
DØDSSYK: Stig Skognes ble født for tidlig, men han var frisk da han kom til verden. Så fikk han hjernehinnebetennelse, muligens forårsaket av et ukjent virus. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Betennelsen og den økte mengden med hjernevæske gjorde at hodet til Stig ble presset utover. Han utviklet vannhode, eller hydrocefalus, som er det medisinske navnet på tilstanden.

Døpt i all hast

Det etterlengtede barnet fikk en tøff start på livet.

– Vi hadde ikke snakket om navn, men tanken på å kalle ham for Stig dukket bare opp. Det var kort, lite og søtt. Vi følte at det var riktig, sier Jann om hastedåpen på sykehuset.

Først i desember var Stig så sterk at de kunne ta ham med i kirken og bekrefte navnevalget.

Da hadde han vært gjennom flere store operasjoner, hvor kirurgene blant annet opererte inn en såkalt shunt for å føre væske bort fra hodet.

– Det viktigste for oss var at Stig var i live.

Det tok tid før omfanget av skader ble klart. Gutten utviklet cerebral parese, epilepsi og han ble stadig stivere i leddene sine.

Felles skjebne.

Livene til Kate og Jann ble snudd fullstendig på hodet den dagen Stig ble syk.

SNUDD PÅ HODET: Stig kan verken snakke eller gå. Likevel tyder blikket han sender foreldrene sine på at han får med seg noe av det som skjer rundt ham. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SNUDD PÅ HODET: Stig kan verken snakke eller gå. Likevel tyder blikket han sender foreldrene sine på at han får med seg noe av det som skjer rundt ham. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Vi har lært oss å ta en dag om gangen. Vi jobbet sammen på anlegg før vi ble foreldre. Nå jobber vi sammen for at livet skal bli så godt som mulig for gutten vår.

Det er bare noen måneder til Stig fyller 30 år. Han bor fremdeles hjemme. Sengen hans står fremdeles ved siden av foreldrenes soverom, akkurat slik det var da han første gang kom hjem fra sykehuset.

Han kan verken snakke eller gå. Likevel tyder blikket han sender foreldrene sine på at han får med seg noe av det som skjer rundt ham.

– En eneste gang har vi hørt ham rope mamma og pappa. Da hadde han så store smerter at han ikke visste sin arme råd, sier Kate.

– Han snakket litt da han var yngre. Enkle ord som øye, nese og hopp. Men det er noen år siden nå.

Kjærlighet.

Kate og ektemannen overøser sin hjerneskadde sønn med kjærlighet.

– Han liker at jeg kysser ham, og at jeg stryker ham på kinnet, smiler Kate.

Norges Vels medalje i sølv ville vært takken hvis hun og mannen hadde vært like trofaste mot en vanlig arbeidsgiver. Men ikke alle helter får medaljer...

Ved å stelle Stig hjemme, uten hjelp fra assistenter, har de spart samfunnet for millioner av kroner.

SKOLEGUTT: Dette bildet ble tatt da Stig begynte på skolen. Det har hedersplassen hjemme i stuen.  Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SKOLEGUTT: Dette bildet ble tatt da Stig begynte på skolen. Det har hedersplassen hjemme i stuen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Vi vet ikke hva ferie er. Vi er alltid hjemme, selv om vi har venner som inviterer oss ut. Stig krever det meste vi har av tid, og vi tør ikke overlate ham til andre.

29-åringen tilbringer dagene i sittende eller liggende stilling på en sofa i stuen.

Den skjeve ryggraden hans støttes opp av et stramt korsett. Han får oksygen blåst rett inn i nesen, og astmamedisiner i pulverform hver tredje time.

Enebarn.

Kate og Jann snakket lenge om å få et barn til, men ingen ville gi garantier for at det ville gå bra. Derfor er Stig enebarn.

– Jeg orket ikke engang tanken på å måtte gå gjennom noe lignende en gang til, sier Kate.

TUNGE LØFT: Jann er glad han fremdeles har styrke til å løfte Stig fra sofaen i stuen og inn på badet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
TUNGE LØFT: Jann er glad han fremdeles har styrke til å løfte Stig fra sofaen i stuen og inn på badet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Av og til føler hun og mannen at de går tomme for krefter. De har vært nede i kjelleren for å hente styrke.

- Stig er avhengig av oss. Vi kan ikke la smerter på grunn av prolaps eller isjias hindre oss i å hjelpe ham. Likevel er det noen år siden jeg hadde krefter til å bære ham, sier Kate.

– Den jobben er min. For selv om han veier 40–45 kilo er jeg glad så lenge jeg har styrke til å løfte ham rundt i huset, sier pappa Jann.

Dødsangst.

I sommer fikk Stig lungebetennelse. Han trengte mer behandling enn foreldrene kunne gi ham hjemme. Det fikk dem til å pendle til og fra Lofoten sykehus på Gravdal hver eneste dag.

De ville forsikre seg om at sønnen fikk det stellet han trengte.

Kjenner du en helt vi bør skrive om, kan du sende mail til Se og Hør her

– Lungebetennelse er det vi frykter mest. Han har fått så mye antibiotika at det ikke er sikkert det virker neste gang. Da er det ikke sikkert han står ham av, sier Jann.

SE OG HØR: Kate og Jann har fått enormt mange positive tilbakemeldinger etter at de delte sin sterke historie med Se og Hørs lesere.
SE OG HØR: Kate og Jann har fått enormt mange positive tilbakemeldinger etter at de delte sin sterke historie med Se og Hørs lesere. Vis mer

I 30 år har den lille familien ytterst ute i havgapet levd med dødsangsten. Som andre foreldre drømte også Kate og Jann om et lykkelig familieliv med en frisk sønn eller datter.

– Legene så aldri det samme lyset i tunnelen som vi så, men vi tar en dag av gangen. Vi forholder oss til livet, selv om det ikke ble som forventet. Stig er født i steinbukkens tegn, en steinbukk er sterk.