BEINHARD TRENING: Simen og Mads trener allerede beinhardt før høstens ekspedisjon gjennom Canadas villmark. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BEINHARD TRENING: Simen og Mads trener allerede beinhardt før høstens ekspedisjon gjennom Canadas villmark. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

CP-rammede Simen trosser legene på Lars Monsen-vis

Legene tvilte på CP-rammede Simen om noen gang ville klare å gå. Nå planlegger han villmarkstur i Canada med bestevennen Mads, som har Downs syndrom.

SEOGHØR.NO: To brødre – to skjebner.

Simen Tannæs-Fjeld (32) ble født med cerebral parese, epilepsi, cøliaki og dårlig syn på begge øyne. Takket være lillebror Lars Martin (28) har den sterkt utviklingshemmede Asker-mannen allerede opplevd flere spennende eventyr i villmarken.

– Du er en vinner. Legene tvilte jo på om du noen gang ville klare å gå. Det var din første seier. Siden har du har kjempet deg gjennom Nordvestpassasjen på ski, fra Cambridge Bay til Gjoa Haven. En tur på til sammen 440 kilometer gjennom isødet, skryter Lars Martin.

Deler en drøm.

HIMMELJEGERNE: Simen Tannæs-Fjeld (t.h.) og lillebror Lars Martin kaller seg "Himmeljegerne" når de opplever villmarkseventyrene sammen. Simen er født med CP, han er sterkt svaksynt og har epilepsi og cøliaki. FOTO: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
HIMMELJEGERNE: Simen Tannæs-Fjeld (t.h.) og lillebror Lars Martin kaller seg "Himmeljegerne" når de opplever villmarkseventyrene sammen. Simen er født med CP, han er sterkt svaksynt og har epilepsi og cøliaki. FOTO: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Brødrene viste tidlig interesse for polarheltenes eventyr. De har delt drømmen om å oppleve stor og ekte villmark siden de var små.

– Lars Monsen er min store helt, sier Simen, og forteller i detalj fra TV-programmene om Monsens reise gjennom Canadas villmark. Han har ikke lenger tall på hvor mange ganger han har sett filmen fra den krevende ekspedisjonen.

Simen og broren ble også TV-kjendiser da Dokument 2 i fjor viste deres utrolige dokumentarfilm «Himmeljegerne». 

Jevnaldrende

Mange ville vært betenkte på å la Simen være med på en krevende langtur i ugjestmilde omgivelser. Men Lars Martin var aldri i tvil om at dette var noe de begge kunne gjennomføre.

EVENTYRERE: Simen og Lars Martin fant frem det norske flagget da de var ferdige med den 440 kilometer lange skituren. TV2-seerne lot seg begeistre av dokumentarfilmen de laget.
EVENTYRERE: Simen og Lars Martin fant frem det norske flagget da de var ferdige med den 440 kilometer lange skituren. TV2-seerne lot seg begeistre av dokumentarfilmen de laget. Vis mer

– Etter å ha overbevist mor og far trøstet jeg meg med at det var i orden så lenge vi fikk klarsignal fra legen.

Selv om det skiller fem år som mellom brødrene, var de som jevnaldrende å regne i barndommen.
– Da jeg flyttet ut av barndomshjemmet, ble det til at Simen satt for seg selv og spilte data. Vi ønsket begge å gjøre ting sammen, men for meg var det like viktig å finne på noe som også var krevende og utfordrende for meg, forteller Lars Martin.

Han jobber som førskolelærer i Oslo.

Hard trening.

Brødrene brukte nesten tre år på å trene før de ga seg eventyret i vold.

I 23 dager kjempet de seg fram i villmarken, med temperaturer helt ned mot minus 31 grader. TV-programmet og forholdet brødrene imellom gjorde slikt inntrykk på seerne at lokalavisen Budstikka kåret dem til "årets bankende hjerter".

VILLMARKEN KALLER IGJEN: Guro og Gunnar gleder seg over at sønnene Simen og Lars Martin også tar med seg Downs-rammede Mads Andreassen (33) på sin neste tur, som går til Canada. FOTO: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
VILLMARKEN KALLER IGJEN: Guro og Gunnar gleder seg over at sønnene Simen og Lars Martin også tar med seg Downs-rammede Mads Andreassen (33) på sin neste tur, som går til Canada. FOTO: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Det var ikke de fysiske utfordringene som var mest krevende. Det var kulden, og redselen for at Simen ikke ville si fra uansett hvor kald eller varm han måtte være. Dessuten måtte jeg være sikker på at han spiste riktig, sier Lars Martin.

Lettet​

Guro (64) og Gunnar (66) var spente før de yngste sønnene deres la i vei på sin første langtur, og de ble alt annet enn beroliget da guttene ringte hjem for å fortelle om harde landinger med fly og hvordan de var strandet i en inuitt-landsby.

– På den annen side var vi kjempestolte da de dro. De hadde trent hardt, og pakket mat for alle de 35 dagene de skulle på tur. Og vi var selvsagt lettet og lykkelige da de omsider kom tilbake, innrømmer foreldrene.

Strabasene i isødet ga mersmak.

Brødrene vil i løpet av høsten padle i kano ned elven Big Salmon River og Toukon-elven, akkurat slik Jack London forteller at de gamle gullgraverne gjorde.

– Jeg håper vi får se bjørn, eller ulv, sier Simen forventningsfullt.

Bestevenner

Mads Andreassen (33) lytter til brødrenes villmarks-snakke med åpne ører.

Han er invitert med på turen, og gleder seg minst like mye som bestekameraten Simen.

– Jeg må trene hardt, og kanskje gå ned litt i vekt først, erkjenner Mads.

Han har downs syndrom, og er i tillegg blind på det ene øyet.  Men Lars Martin er fast bestemt på at disse funksjonshemningene heller ikke skal hindre brorens bestevenn i å oppleve eventyret.

LATTERMILDT: Mads er overlykkelig over at Simen inviterer ham med på tur til Canada. De to vennene er naboer i Asker. FOTO: SVEND AAGE MADSEN
LATTERMILDT: Mads er overlykkelig over at Simen inviterer ham med på tur til Canada. De to vennene er naboer i Asker. FOTO: SVEND AAGE MADSEN Vis mer

– Jeg tok imot Simen og Lars Martin da de kom tilbake fra skituren. Nå er det meg som skal være med, jubler Mads.

Lars Martin er ekspedisjonsleder, og den som må planlegge i detalj. Og ikke minst er han den som er i kontakt med mulige sponsorer.

For også denne gang er det ønskelig å lage TV.

Her kan du se video fra guttenes turer.

– Turene vi er på er kule, også for meg. Dette handler om å oppleve eventyret sammen – som brødre, sier Lars Martin.

– Men det handler også om å inspirere andre utviklingshemmede ved å vise at det umulige er mulig, så lenge man ser muligheter i stedet for begrensninger.