VISER MUSKLER: Cathrine Moberget fikk blodpropp på grunn av p-piller. Hun forteller sin sterke historie i håp om at noen vil tenke seg ekstra godt om før de lar barna få p-piller.
 Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
VISER MUSKLER: Cathrine Moberget fikk blodpropp på grunn av p-piller. Hun forteller sin sterke historie i håp om at noen vil tenke seg ekstra godt om før de lar barna få p-piller. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØRVis mer

Cathrine spiste P-piller og havnet i rullestol

Cathrine drømte om en framtid som danser, men havnet i rullestol som 18-åring. Hun er bitter over at hun ble anbefalt P-piller som 11-åring - for ikke å vokse seg for høy.

SEOGHØR.NO: Da Cathrine Moberget (25) vokste opp på Åros i Buskerud, drømte hun om å bli profesjonell danser og trente beinhardt.

Men den 11. mars 2007 fikk hun blodpropp – som følge av p-pillebruk. Det gjorde den da 18 år gamle jenta lam.

– Det ene øyeblikket var alt normalt. Så vred jeg meg i smerter og skrek i dødsangst før jeg falt om på gulvet, minnes Cathrine.

Hun glemmer aldri de intense smertene i ryggen, og hvordan hun hyperventilerte før hun kolapset totalt. 

KJEMPER SAMMEN: Hege er glad hun var hjemme da datteren Cathrine fikk blodpropp. Hun måtte kjempe i flere timer før datteren fikk forsvarlig legehjelp. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
KJEMPER SAMMEN: Hege er glad hun var hjemme da datteren Cathrine fikk blodpropp. Hun måtte kjempe i flere timer før datteren fikk forsvarlig legehjelp. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Da hun kom til seg selv var hun lam i underkroppen.

- Det tok lang tid før det gikk opp for meg at jeg ikke kunne gå. Jeg var vant til å trene hardt, og til å presse meg til det ytterste. Så i det lengste var jeg overbevist om at jeg bare hadde forstrukket noen muskler kraftigere enn vanlig.

Livsfarlig

Mamma Hege Moberget var hjemme da datteren fikk blodpropp. Men da hun ringte legevakten fikk hun beskjed om å gi datteren en Paracet og la henne hvile …

Da Cathrine omsider kom til Rikshospitalet oppdaget de raskt at hun hadde fått blodpropp. Dette er en utrolig sjelden, men ikke ukjent bivirkning for unge røykere som bruker p-piller.

TRØSTESPISTE: Cathrine la raskt på seg etter at hun havnet i rullestol. På det meste veide hun 130 kilo. 
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TRØSTESPISTE: Cathrine la raskt på seg etter at hun havnet i rullestol. På det meste veide hun 130 kilo. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– På Rikshospitalet fikk jeg klar beskjed om hvor farlig blodpropp kan være. De trodde meg knapt da jeg fortalte hvor lang tid det tok før datteren min fikk hjelp, sier Hege til Se og Hør.

Ingen erstatning

Det var en lege som anbefalte at Cathrine begynte med p-piller da hun var 11 år.

Da hadde hun hatt menstruasjon i to år.

Tanken var at hormonene i pillene ville gjøre at hun ikke vokste seg for høy, samtidig som de månedlige plagene ble redusert.

– Cathrine fikk ingen erstatning fordi produsenten advarer mot blodpropp som en mulig bivirkning. Derfor var heller ikke uføreforsikringen vi tegnet til hjelp. Skaden ble nemlig definert som selvforskyldt, som følge av medisinbruk, sier Hege.

Hun og datteren flyttet nylig inn i en nybygd leilighet på Fornebu i Bærum.

Ung og tung

Russetiden ble selvsagt annerledes enn Cathrine hadde tenkt seg.

Men hun fullførte utdannelsen. Siden har hun forsøkt å studere psykologi og foto, men nå venter hun på svar på søknaden om å bli ung ufør.

FULL FART: Cathrine liker fart, og koser seg når hun kjører firehjuling. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FULL FART: Cathrine liker fart, og koser seg når hun kjører firehjuling. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Lite trening og mye mat gjorde at Cathrine etter lammelsen på kort tid doblet vekten.

På det meste veide hun 130 kilo.

Det er noen år siden 25-åringen innså at hun var for tung, og at kombinasjonen av medisiner og junkfood ikke var godt for helsen.

Med jernvilje har Åros-jenta snudd opp ned på livet sitt. Hun er ikke til å kjenne igjen og veier i dag bare 71 kilo.

- Fremdeles litt i meste laget, så jeg må nok ned ytterligere noen kilo, sier hun bestemt.

Vintersport

Cathrine har tidligere tatt både sølv og bronse i skipigging under Ridderrennet på Beitostølen, men sykdom har satt henne litt tilbake de siste årene.

IDRETTSJENTE: Cathrine har allerede tatt sølv og bronse i skipigging i Ridderrennet på Beitostølen. Nå gleder hun seg til vinterens idrettssesong.

# Foto: PRIVAT/SE OG HØR
IDRETTSJENTE: Cathrine har allerede tatt sølv og bronse i skipigging i Ridderrennet på Beitostølen. Nå gleder hun seg til vinterens idrettssesong. # Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Likevel gleder hun seg til vinteren og årets vintersportsesong.

- Jeg er invitert med på kampsport for rullestolbrukere og pigge-hockey. I tillegg er jeg blitt spurt om jeg vil være med og utvikle snowboard for rullestolbrukere. Så det blir spennende fremover, sier Cathrine fornøyd.

Singel

Selv om nervene i underkroppen er døde, nekter Cathrine å gi opp håpet om å få førligheten tilbake.

SINGEL: Cathrine føler at gutta blir usikre når de ser henne i rullestol. Hun har hatt kjæreste, men er for tiden singel. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SINGEL: Cathrine føler at gutta blir usikre når de ser henne i rullestol. Hun har hatt kjæreste, men er for tiden singel. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Jeg trener fortsatt. Det er dager jeg føler at jeg kjenner styrke i enkelte muskler. Så jeg nekter å gi slipp på drømmen om å gå igjen.  

Hun har hatt kjæreste, men er for tiden singel.

– Gutta blir liksom litt usikre når de ser meg i rullestolen. Men jeg er tross alt heldig. Blodpropp er alvorlig, og det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg overlevde, sier Cathrine Moberget.

Advarer

Hun forteller sin sterke historie i håp om at noen vil tenke seg ekstra godt om før de lar barna få p-piller.

- Jeg blir skremt når jeg hører om unge jenter som får det samme tilbudet som meg. Det var et tilbud noen burde sagt nei til. Det ødela livet mitt!

Klikk her hvis du har en sterk historie du vil dele med Se og Hørs lesere.

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.