NY HÅND: Hanne Alexandersen (25) fra Alta gleder seg til å ta den nye hånden i bruk, 22 år etter at den gamle hånden hennes brant opp.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
NY HÅND: Hanne Alexandersen (25) fra Alta gleder seg til å ta den nye hånden i bruk, 22 år etter at den gamle hånden hennes brant opp. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Brannskadde Hanne fikk ny hånd etter 22 år

Hanne lekte med fyrstikker – og måtte amputere fingrene. Nå får hun en helt ny hånd, som styres av musklene i underarmen.

SEOGHØR.NO: Hanne Alexandersen (25) fra Alta takker røykvarsleren for at hun er i live etter at hun og broren lekte med fyrstikker i januar 1992.

Hun var bare tre år den gangen, og de fleste detaljene er borte.

Men selv om det nå er gått 22 år, kommer mamma Randi (49) aldri til å glemme synet som møtte henne da hun løp inn i det brennende barnerommet fordi det ulte i brannalarmen.

Barna brant

Hun hadde alltid vært nøye med å gjemme bort fyrstikker og lightere slik at ivrige barnehender ikke skulle bli fristet. Men som ved en skjebnens ironi hadde det vært strømbrudd i bygda kvelden før, slik at både lys og fyrstikker lå fremme.

BURN CAMP: Hanne Alexandersen (25) fra Alta ble kraftig brannskadd for 22 år siden. De siste årene har hun vært leder på den årlige Burn Camp for brannskadde barn.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BURN CAMP: Hanne Alexandersen (25) fra Alta ble kraftig brannskadd for 22 år siden. De siste årene har hun vært leder på den årlige Burn Camp for brannskadde barn. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Noen sekunders uoppmerksomhet var nok.

Vegard og Hanne lurte seg inn på barnerommet for å utforske innholdet i fyrstikkesken.

Randi så aldri noen flammer, men tung svart røyk veltet ut da hun åpnet døra. Innenfor satt Vegard forbrent i et hjørne. Han var den første hun fikk ut. Hanne lå helt stille på magen med ansiktet ned mot gulvet.

– Jeg trodde jenta var død. Det var ikke tegn til liv. Den giftige røyken kom fra de forkullede restene av det som en gang var en madrass.

REDDET BARNA: Randi risikerte livet for å redde Hanne og Vegard ut av det brennende barnerommet. Hun er stolt av måten barna takler sin skjebne på.
# Foto: GEIR EGIL SKOG/SE OG HØR
REDDET BARNA: Randi risikerte livet for å redde Hanne og Vegard ut av det brennende barnerommet. Hun er stolt av måten barna takler sin skjebne på. # Foto: GEIR EGIL SKOG/SE OG HØR Vis mer

En ekte helt.

På heltemodig vis løftet moren livløse barnet ut i frisk luft. Begge barna var kraftig forbrent.

Randi skjønte ikke hvordan hun skulle klare å puste liv i Hanne ved hjelp av munn-til-munn-metoden. Det var som om leppene hennes «boblet» på grunn av brannskadene.

– Heldigvis begynte hun å puste selv. Svake, klynkende lyder fra den forbrente munnen viste at det var liv …

Mange arr

Kroppen til Hanne vil alltid være full av arr. Hun hadde tredjegradsforbrenning på 27 prosent av kroppen, mens 23 prosent av kroppen til Vegard var ødelagt. Fingrene hennes var så forbrente at de måtte amputeres.

SÅRSTELL: Hanne hadde hadde tredjegradsforbrenning på 27 prosent av kroppen, og fikk god hjelp til sårpleien. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SÅRSTELL: Hanne hadde hadde tredjegradsforbrenning på 27 prosent av kroppen, og fikk god hjelp til sårpleien. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Tilstanden var kritisk. Legene fryktet lungeskader som følge av den giftige gassen de hadde pustet. Først en måned etter at barna var tatt ut av respiratoren våget legene å gi foreldrene håp om at de ville overleve.

Burn Camp.

Da familien kom hjem til Alta etter to måneder på sykehus trengte Hanne og Vegard omsorg og pleie døgnet rundt.

BURN CAMP: Med tanke på at brannsår aldri vil forsvinne, og at hardt brannskadde vil trenge oppfølging resten av livet, startet Norsk Forening for Brannskadde (NFFB) opp Burn Camp sammen med frivillige på Haukeland sykehus. Her er deltagerne på årets samling på Sørlandet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
BURN CAMP: Med tanke på at brannsår aldri vil forsvinne, og at hardt brannskadde vil trenge oppfølging resten av livet, startet Norsk Forening for Brannskadde (NFFB) opp Burn Camp sammen med frivillige på Haukeland sykehus. Her er deltagerne på årets samling på Sørlandet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

De støttes økonomisk av Fagforbundet og Kiwanis. I fjor ble de tildelt Wenche Foss’ hederspris på Se og Hørs store kjendisgalla.

Glemte skadene

Hanne er glad for at hun lot seg overtale til å reise på Burn Camp som barn.

- Til å begynne med stirret også jeg på de andre barna. Men det tok ikke lang tid før jeg glemte alt om brannskadene våre.  Det var godt å kjenne seg selv i igjen i andre og utveksle erfaringer.

Les også : Et fristed for brannskadde barn

Siden 2011 har hun vært med på de årlige sommerleirene som leder. Målet er å vise yngre barn med ferskere brannskader at det er mulig å leve et fullverdig liv.

En ny hånd.

25-åringen har akkurat gjort seg ferdig med ett år på folkehøyskole. Nå ser hun frem til å lære seg å bruke sin nye robot-hånd.

- Tidligere har jeg bare brukt en «pyntehånd». Men den var lite praktisk, og best egnet til «practical jokes». Som da jeg la den i mikrobølgeovnen og dynket den i ketchup, ler Hanne.

Den avanserte hånden styres ved hjelp av muskel-impulser.

Bevegelsene i underarmen får fingrene til å åpne og lukke seg. Hanne beskriver det som uvant å bruke den elektriske protesen. Hun har tross alt lært seg å bruke de hendene hun har.

- Jeg vet bare om en annen med store brannskader som har fått dette tilbudet. Det er en tålmodighetsprøve, litt som å plukke blåbær med boksehansker.  Jeg er usikker på hvor mye jeg skal ta i.

LES OGSÅ:- Ja, dette er samme mannen

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.