MIRAKELMAMMA:
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Ingalill &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Moen fra Fauske i &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Nordland hadde englevakt &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">som overlevde da &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">blodåren hennes sprakk &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">i forbindelse med &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">fødselen til &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">sønnen Mathias. FOTO: NTB Svend Aage Madsen, Se og Hør</span>
MIRAKELMAMMA:  Ingalill  Moen fra Fauske i  Nordland hadde englevakt  som overlevde da  blodåren hennes sprakk  i forbindelse med  fødselen til  sønnen Mathias. FOTO: NTB Svend Aage Madsen, Se og HørVis mer

Ingalill holdt på å dø da hun ble mamma:

Blodåren sprakk under fødselen

- Frykten var at jeg skulle våkne opp med hjerneskader, eller ikke våkne opp igjen i det hele tatt.

(Se og Hør): Ingalill Moen (31) fra Fauske i Nordland hadde englevakt da yngstebarnet Mathias (9 mnd) kom til verden.

Selve fødselen startet normalt. Så plutselig, helt uten forvarsel, fikk Ingalill så store smerter i ryggen at hun ikke lenger klarte å puste ordentlig.

Babyen hennes ble hjulpet ut på rekordtid. Mor ble sendt videre på røntgen. Der viste det seg raskt at årsaken til Ingalills helvetes-smerter var at hovedpulsåren hennes hadde sprukket.

POSE PÅ MAGEN: Ingalill følte en stor&nbsp;lettelse da hun&nbsp;kom til seg selv&nbsp;etter tarm-operasjonen&nbsp;uten andre&nbsp;problemer enn en&nbsp;midlertidig «pose&nbsp;på magen». Hun&nbsp;fikk mange positive&nbsp;reaksjoner da hun&nbsp;delte dette bildet&nbsp;på sosiale medier. Foto: Privat
POSE PÅ MAGEN: Ingalill følte en stor lettelse da hun kom til seg selv etter tarm-operasjonen uten andre problemer enn en midlertidig «pose på magen». Hun fikk mange positive reaksjoner da hun delte dette bildet på sosiale medier. Foto: Privat Vis mer

Tilstanden heter aortadisseksjon, og regnes som den mest alvorlige naturlige sykdommen vi har. Tilstanden skyldes at det oppstår en rift inne i hovedpulsåren slik at blod trenger inn i veggen i blodkaret. Noe som igjen medfører at de indre lagene i åreveggen løsner fra det ytre laget. Statistisk sett dør en av fem personer i akuttfasen.

Et tøft valg

Ingalill husker ikke stort av det som skjedde. Hun fikk medisiner for å takle smertene. Men samboer Richard Mellem (25) legger ikke skjul på at det var svært dramatisk.

- Ambulanseflyet sto klart på rullebanen. Vi måtte fly fra Bodø til Tromsø så fort som mulig, sier Richard.

Hurtigrute-maskinisten er vant til å ha full kontroll. Nå ble han tvunget til å ta sitt livs tøffeste valg, og han fikk bare noen minutter på å ta avgjørelsen.

- Skulle jeg sende Ingalill alene med flyet, eller skulle jeg bli igjen med sønnen vår? Uten at noen våget å garantere at han ville få se moren sin igjen i live. Det var nemlig ikke plass til oss alle tre om bord på flyet…

Dramatisk

På Universitetssykehuset i Tromsø har de erfaring med å takle denne akutte situasjonen, som på landsbasis rammer knapt 60 pasienter i året.

TOK ANSVAR:
&nbsp;De første månedene etter &nbsp;fødselen var det pappa&nbsp;Richard Mellem som måtte&nbsp;ta seg av Mathias. Foto: Privat
TOK ANSVAR:  De første månedene etter  fødselen var det pappa Richard Mellem som måtte ta seg av Mathias. Foto: Privat Vis mer

Vanlig behandling er holde blodtrykket til pasienten på et så lavt nivå som mulig. Det var det høye blodtrykket Ingalill fikk i forbindelse med fødselen som i utgangspunktet fikk blodåren til å sprekke. Hvis hun ble holdt i ro, kunne den lege seg selv.

Behandlingen virker tilsynelatende bra. Men det gikk bare noen dager før Fauske-kvinnen igjen er i akutt livsfare. Nå viser det seg at blodtilførselen til tarmene er kuttet. De er i ferd med å få. Ingalill må hasteopereres. Deler av tykktarmen fjernes. Samtidig forsterker kirurgene den ødelagte hovedpulsåren med en stent.

- Operasjonen tok over ti timer. Frykten var at jeg skulle våkne opp med hjerneskader, eller ikke våkne opp igjen i det hele tatt. Så det var en lettelse da jeg endelig kom til meg selv, uten andre problemer enn utlagt tarm og pose på magen, sier Ingalill.

Hun har ikke fått noen forklaring på hvorfor akkurat hun ble rammet av aortadisseksjon. Men fordi hun overlevde, har hun for lengst sagt seg villig til å være med på et internasjonalt forskningsprosjekt.

NYOPERERT: Svulsten i hodet
&nbsp;ble oppdaget da Ingalill klaget over &nbsp;stadig hyppigere hodepine. Hun tok&nbsp;dette bildet av seg selv rett etter&nbsp;operasjonen. Foto: Privat
NYOPERERT: Svulsten i hodet  ble oppdaget da Ingalill klaget over  stadig hyppigere hodepine. Hun tok dette bildet av seg selv rett etter operasjonen. Foto: Privat Vis mer

Svulst i hodet

Operasjonsarret på brystet hennes er hele 25 cm langt. Likevel forteller det bare en del av den utrolige historien hun har vært gjennom siden hun ble mor for tredje gang.

Det hører nemlig med til historien at legene trodde hun kunne ha hatt en hjerneblødning da hun fødte sønnen Marcus (12) i 2004.

- Jeg hadde noen kraftige migrene-anfall like før Mathias ble født. Men hodesmertene druknet liksom i alt det andre som skjedde, men hodepinen kan også ha vært en forvarsel. Nå oppdaget legene at jeg hadde en svulst på rundt 3 cm på venstre frontallapp, og at den hadde vokst i størrelse siden forrige fødsel, forteller Ingalill.

Godartet

På grunn av operasjonene Ingalill allerede har vært igjennom etter fødselen er det ønskelig å utsette hodeoperasjonen så lenge som mulig.

- Svulsten i hodet var heldigvis godartet. Men den var i ferd med å vokse seg så stor at den det kunne påvirke språksenteret og motorikken min. Jeg gruet meg skikkelig til operasjonen. Også denne gangen gikk det bra, sier 31-åringen.

MINSTEMANN:&nbsp;Mathias blir for alltid &nbsp;yngstemann hjemme &nbsp;hos papa Richard og &nbsp;mamma Ingalill. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
MINSTEMANN: Mathias blir for alltid  yngstemann hjemme  hos papa Richard og  mamma Ingalill. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

Hun viser frem bildene hun tok av seg selv med oppovnet ansikt – og hele 32 stifter langs arret i hodeskallen. Et arr som i dag er skjult bak hår.

- Vi snakket om at vi ønsket oss flere barn, men akkurat de planene er det bare å glemme. Jeg fått et forbud mot å få flere barn, og lot meg sterilisere i visshet om at jeg aldri vil overleve en fjerde fødsel, sier Ingalill.

Pappagutt

Lille Mathias er lykkelig uvitende om dramatikken moren hans har vært igjennom de siste månedene. Og han er en skikkelig pappagutt.

- Kanskje ikke så veldig rart, smiler Richard. – De første månedene var det jo stort sett bare meg som fikk lov til å skifte bleier og gi ham mat fra flaske.

Ingalill hadde inntil nylig forbud mot å løfte på sønnen.

- Det var litt synd på deg. Du fikk bare en baby plassert i armene dine, med klar beskjed om å passe på den, sier hun og titter bort på kjæresten.

Gravid konfirmant

Storesøster Monica (16) er også flink til å passe den aktive lillebroren sin. Hun er bare ett år eldre enn Ingalill var første gang hun ble mor.

- Jeg var 15 år gammel da jeg ble mor til Monica. Jeg visste ikke at jeg allerede var gravid da jeg ble konfirmert i mai, oppdaget det ikke før i august samme år. Men alt har gått bra. Jeg er svært takknemlig for at jeg hadde en mor som tok seg fri fra jobben for å være barnevakt, slik at jeg fikk fullført ungdomsskolen, sier Ingalill.

UNG MOR: Ingalill
&nbsp;(t.h) var bare 15 år &nbsp;gammel da hun ble mor &nbsp;til Monica. 16-åringen &nbsp;er flink til å passe den&nbsp;aktive lillebroren sin. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
UNG MOR: Ingalill  (t.h) var bare 15 år  gammel da hun ble mor  til Monica. 16-åringen  er flink til å passe den aktive lillebroren sin. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

31-åringe medisineres i dag mot høyt blodtrykk. Hun frykter at det er nerveskader etter operasjonen som gjør at det prikker og klær i føttene, og at hun tidvis mangler følelse i venstre side av låret og i leggene. Likevel håper hun å få klarsignal til å vende tilbake til arbeidslivet igjen etter endt svangerskapspermisjon.

- Jeg jobber i baren på utestedet «Kaptein Larsen» på Fauske, hvor jeg stortrives. Samtidig priser jeg meg lykkelig over at jeg ikke ramlet om kull med sprukne blodårer på jobben. Da ser jeg for meg at det kunne gått skikkelig galt.

LES OGSÅ: - Vi lever som om hver dag er den siste