AVSLØRT AV BILDE: Mamma Eldbjørg fikk sjokk da hun så blitzbildet av datteren fra våren 2012. Det høyre øyet var hvitt og livløst, mens det venstre ble rødt av blitzen fra kamera.  Foto: Privat
AVSLØRT AV BILDE: Mamma Eldbjørg fikk sjokk da hun så blitzbildet av datteren fra våren 2012. Det høyre øyet var hvitt og livløst, mens det venstre ble rødt av blitzen fra kamera. Foto: Privat Vis mer

Blitzen avslørte kreft i øyet

Et tøysebilde avslørte at Andrea Alexandra hadde kreft i øyet. Derfor ble det ene øyet hvitt og det andre rødt da mamma Eldbjørg tok bilde.

Publisert

SEOGHØR.NO: Vesle Andrea Alexandra (4) gleder seg til å starte i barnehagen igjen, etter å ha vært syk halve livet.

– Jeg har nesten bare bodd på sykehuset, forteller hun.

Familien Bråten på Raufoss i Oppland ble satt på noe harde prøvelser våren 2012. Det var da minstejenta fikk påvist øyekreft.

– Jeg syntes det var noe merkelig med det høyre øyet til Andrea Alexandra. Det var akkurat som det skiftet farge, forteller mamma Eldbjørg Bråten (40). Den første turen hos legen ga ingen alarmerende melding om at noe var alvorlig galt.

Det var først da Eldbjørg fikk mast seg til en time hos øyelege at varselklokkene ringte.

Tøff beskjed

LIVLØST ØYE: Dette bildet av Andrea Alexandra ble tatt våren 2012. Da mamma Eldbjørg kikket på det, så hun bare venstre øye var blitt rødt etter bruk av blitzen. Det høyre øyet var hvit og livløst. Foto: Privat
LIVLØST ØYE: Dette bildet av Andrea Alexandra ble tatt våren 2012. Da mamma Eldbjørg kikket på det, så hun bare venstre øye var blitt rødt etter bruk av blitzen. Det høyre øyet var hvit og livløst. Foto: Privat Vis mer
KUNSTIG ØYE: Denne øyeprotesen ble laget til Andrea Alexandra da øyet hennes måtte fjernes. Det kunstige øyet sitter på hele døgnet, men tas ut ved behov.  Foto: Privat
KUNSTIG ØYE: Denne øyeprotesen ble laget til Andrea Alexandra da øyet hennes måtte fjernes. Det kunstige øyet sitter på hele døgnet, men tas ut ved behov. Foto: Privat Vis mer

– Legen lurt på hva jeg trodde det var. «Øyekreft», svarte jeg. «Det har du rett i», lød svaret, forteller Eldbjørg.

Det Eldbjørg fryktet aller mest viste seg å stemme.

– Før vi oppsøkte øyelegen kikket jeg på et tøysebilde som vi nettopp hadde tatt av Andrea Alexandra innendørs.

Det er vanlig å få røde øynene av blitzen. Det som gjorde meg urolig var at det høyre øyet var hvitt og livløst, mens det venstre var rødt.

I tillegg syntes Andrea Alexandra det var slitsomt å se på TV. Hun tålte ikke sterkt lys. Det var også et signal om at ikke alt var som det skulle. Andrea Alexandra sa ofte at sola var sint på øynene hennes, forteller Eldbjørg.

Øyelegen sendte Andrea Alexandra til Ullevål universitetssykehus for å starte med cellegift. En stor svulst ble funnet i øyet.

Men flere måneder med cellegift klarte ikke å ta knekken på kreften. Andrea Alexandra ble sendt til et sykehus i London for å prøve en annen behandling.

Formålet var å redde synet på det høyre øyet, men det viste seg til ingen nytte.

Flere kreftceller ble oppdaget. Legene her i Norge bestemte seg for å fjerne øyet til Andrea Alexandra. Det var fare for at kreften kunne spre seg til andre deler av kroppen.

507 inngrep

TID FOR LEK: - Jeg gleder meg til å begynne i barnehagen igjen, sier Andrea Alexandra. Halve livet har den livssterke fireåringen vært kreftsyk. Foto: Werner Juvik, Se og Hør
TID FOR LEK: - Jeg gleder meg til å begynne i barnehagen igjen, sier Andrea Alexandra. Halve livet har den livssterke fireåringen vært kreftsyk. Foto: Werner Juvik, Se og Hør Vis mer

I november 2013 ble øyet fjernet. Den 14. februar i år kom et nytt kunstig øye på plass. Det føltes rart for den lille jenta. Selv om hun mistet synet på det ene øyet, spredte ikke kreften seg til det andre øyet.

– Jeg er heldig som fortsatt kan se, sier hun. Den gleden deles også av pappa Lars (49).

– Vi er heldig som fortsatt har datteren vår. Det er uklart om Andrea Alexandra er født med kreften, eller om den utviklet seg gradvis i ettertid. Det var flaks at kreften i det hele tatt ble oppdaget, sier Lars. 

På sykehuset fikk Andrea Alexandra én perle for hver behandling hun fikk – alt fra narkose og blodprøve til runder med cellegift og operasjon.

Hele 507 perler har det totalt blitt. Det sier sitt om hvor mye den vesle kroppen har vært igjennom av påkjenninger. Det er ikke rart mamma, pappa og storebror Didrik Christoffer (11) er stolte av Andrea Alexandra.

– Hun er vår store øyesten her i livet.

Fakta

Øyekreft er relativt sjelden, men kan ramme både barn og voksne. Det er cirka seks barn som rammes av dette årlig i Norge.

Symptomer er nedsatt syn, skjeling og/eller rødt og irritert øye.

Øyekreft kan noen ganger oppdages når et barn blir fotografert med blitz. Ved kreft kan øyet se hvitt ut på bildet, i motsetning til rødt.

Arv er eneste kjente årsak til øyekreft hos barn. Sykdommen skyldes at et gen har forandret seg (Rb-gen).

Genet kan arves fra en av foreldrene eller dukke opp for første gang på et tidlig stadium i fosterutviklingen. 
(Kilde: Kreftforeningen)
 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer