«Abducted In Plain Sight»:

Ble kidnappet og overbevist om at hun var et romvesen

Netflix-dokumentaren «Abducted In Plain Sight» forteller den sjokkerende historien om Jan Broberg Felt og Robert Berchtold.

KIDNAPPET: Den bisarre historien om Jan Brobergs to kidnappinger sjokkerer seere. Video: Netflix Vis mer

«Han hadde slik en sprudlende, fantastisk personlighet».

«Han fikk meg til å føle meg utrolig bra. Jeg var tiltrukket av ham».

Slik beskriver Bob og Mary Ann Broberg mannen som angivelig kidnappet og voldtok datteren deres, Jan, i Netflix-dokumentaren «Abducted In Plain Sight».

Dokumentaren, som ifølge nettstedene Joe og Her beskrives som både «et mesterverk» og «helt sinnssyk», forteller historien om den søvnige småbyen Pocatello, Idaho.

Mary Ann Broberg beskriver området som «den typen nabolag der du aldri trenger å låse døra». Hun var hjemmeværende, Bob jobbet i blomsterbutikk.

Bob og Mary Ann har tre døtre, og er aktive i sin lokale menighet. Hun er sangleder i det lokale kirkekoret. Det er her hun møter Robert Ersol Berchtold og familien hans en søndag i 1972.

Berchtold, eller «B», blir raskt en nær venn av familien. Han sender dem fruktkurver, hjelper til med husarbeidet, og fungerer som reservepappa for Broberg-parets tre døtre. I helgene drar de to familiene ut på utflukter sammen.

- Han besøkte oss nesten hver kveld, og var fantastisk med oss barna. Han var den morsomme faren, sier Jans søster Karen til Netflix.

- Men oppmerksomheten hans ble alltid dratt mot Jan.

Saken fortsetter under.

Innledet forhold med faren

Etter hvert begynte Broberg-paret å legge merke til den spesielle oppmerksomheten Berchtold viet Jan.

Han skulle stadig ta bilder av henne, og tilbrakte mer tid med henne enn med de andre Broberg-barna - noen ganger mer enn med sine egne. De stusset, men slo raskt mistankene fra seg.

Rundt denne tida utviklet Bob Broberg og Berchtold et forhold.

- En dag kom han til butikken min, og virket helt satt ut, forteller Bob til Netflix.

De to kjørte ut på landet, og parkerte bilen ute av syne.

- Han sa «jeg hater kona mi, og jeg må ha sex».

OVERGREP: Før den første kidnappingen, tok Berchtold flere bilder av Jan Broberg. Foto: Netflix.
OVERGREP: Før den første kidnappingen, tok Berchtold flere bilder av Jan Broberg. Foto: Netflix. Vis mer

De to innledet deretter et seksuelt forhold. Berchtold har ifølge dokumentaren senere forklart i retten at han innledet forholdet for å ha tilgang til Jan.

Sov i datterens seng

I januar 1974 ble Berchtold mistenkt for å være «involvert» med en ung jente i den mormonske menigheten han var medlem av. Ifølge informasjon FBI har gitt Netflix, bestemte kirken seg for å løse det internt.

Han ble sendt til California for behandling hos en psykolog.

Da han kom hjem, fortalte han Broberg-paret at han var i behandling for overgrep han selv var blitt utsatt for som barn.

Han sa også at en del av behandlingen hans var å tilbringe tid med datteren deres, Jan.

- Han spurte om jeg hadde noe imot det. Nei da, svarte jeg, forteller Bob Broberg til Netflix.

I tiden som fulgte, sov Berchtold i Jans seng fire dager i uka.

Han dopet henne med «vitaminer» og «allergitabletter» - egentlig sovepiller - og utsatte henne for gjentatte seksuelle overgrep. Det skriver nettstedet Heavy.

Berchtold sa til ABC News i 2004 at det er sant at de to hadde en relasjon, men benekter de seksuelle overgrepene. Han forteller at da moren hans ble syk, passet han på sin yngre søster, og at relasjonen med Jan minnet ham om denne tiden.

- Vi hadde ikke den fjerneste anelse om at han hadde seksuelle tanker om Jan, sier Bob Broberg til Netflix.

- Vi visste ikke engang hva en pedofil var den gangen. Jeg vet ikke hvordan vi kan ha vært så naive, når det var så mange varsellamper. Men vi så dem ikke.

Berchtold fortsatte å sove i Jans seng helt til 17 oktober, 1974.

Denne dagen ringte han Mary Ann, og sa han ville ta med seg Jan på en ridetur i American Falls. Han hentet henne etter en pianotime, og lovte å ta henne med hjem før middag.

Ifølge Heavy er det siste hun husker at Berchtold ga henne en «allergitablett».

Kidnappingen skjedde torsdag kveld. Ikke før lørdag morgen ringte foreldrene politiet. I dokumentaren sier de at det var av hensyn til Berchtolds kone, Gail.

Romvesener

Seinere på dagen 17. oktober, våknet Jan. Hun forteller at hun var spent fast til en seng, og var fortsatt ør av medisinene.

- En monoton stemme pratet i øret mitt, sier Broberg ifølge Heavy.

Stemmen kom fra en liten høyttaler på nattbordet hennes.

- «Kvinnelige ledsager. Oppdraget ditt er i ferd med å begynne», sa stemmen.

Jan sluknet igjen.

Da hun våknet, introduserte stemmene seg som «Zeta» og «Zethra». De sa de var romvesener, og fortalte Jan at hun var kidnappet av en UFO.

Over de kommende dagene utsatte Berchtold Jan for systematisk hjernevasking, ifølge ABC News. Gjennom «Zeta» og «Zethra» overbeviste han henne om at den virkelige faren hennes var et romvesen fra en annen planet.

- Oppdraget var at jeg skulle få et barn med en «mannlig ledsager» innen jeg var 16. Dette barnet skulle redde romvesenenes hjemplanet, forteller Jan.

Dersom Jan ikke klarte å utføre oppdraget, truet de med å ta søsteren hennes, Susan.

Over de kommende dagene ble hun voldtatt gjentatte ganger, forteller Jan.

Berchtold benekter alt dette overfor ABC News.

Utpresset foreldrene

Da Jan hadde vært savnet i 35 dager, ringte Berchtold broren sin og fortalte at han og Jan hadde giftet seg i Mexico. For å gifte seg i Mexico, måtte man være 12 år gammel. Jan var 12. Han ba broren få Bob og Mary Ann til å gi ham skriftlig tillatelse til å komme tilbake til USA, og bo sammen med Jan.

FBI, som på dette tidspunktet hadde anmeldt Berchtold for kidnapping, begynte deretter å avlytte Broberg-familiens telefon. De lykkes i å spore en samtale til Mazatlán, i Mexico. Kort tid etter ble Berchtold og Jan funnet i en husvogn.

Berchtold ble arrestert, og ble innsatt i et meksikansk fengsel. Kort tid etter ble han løslatt, og returnerte til USA i påvente av rettssaken.

FBI ga Broberg-familien streng beskjed om å holde seg unna Berchtold.

Det gjorde de ikke.

Julaften 1974 kom Berchtolds kone Gail på døra til Broberg-familien. Hun opplyste om at de kom til å avsløre forholdet mellom Bob Broberg og Berchtold, med mindre paret skrev under en erklæring som slo fast at Berchtold var uskyldig i kidnapping, og at Jan hadde dratt med Berchtold frivillig, og at han hadde hatt deres samtykke.

Broberg-paret skrev under. Rettssaken mot Berchtold falt dermed i fisk.

Ble forelsket

Kort tid etter innledet Mary Ann Broberg et seksuelt forhold med Berchtold. Affæren varte i åtte måneder.

- Jeg vil si jeg var forelsket i ham. Det var en spennende tid for meg, sier hun til Netflix.

I løpet av denne perioden lot hun Berchtold treffe Jan ni ganger. Misbruket fortsatte.

Berchtold fortalte Bob om forholdet, og paret ble separert, men fant raskt sammen igjen da forholdet tok slutt.

Kort tid etter ringte Berchtold Mary Ann og ba ham sende Jan til Jackson Hole for å besøke ham.

- Jeg tenkte «herregud, jeg må gjøre noe», sier Mary Ann til Netflix.

- Og det gjorde hun. Til slutt plasserte hun meg på et fly, og sendte meg til Jackson Hole, sier Jan.

- Jeg elsket ham

Jan kom til slutt tilbake, men overgrepene preget henne sterkt. Hun var livredd for hva som kom til å skje hvis ikke hun fikk fullført «oppdraget».

- Jeg var fullstendig overbevist om at jeg elsket ham, og ville gifte meg med ham, sier hun til Netflix.

10. august 1976 ble Jan kidnappet for andre gang. Berchtold hentet henne på rommet hennes om natten. Igjen lå en lapp hvor det sto at Jan hadde reist, og ikke planla å komme tilbake. Lappen var signert Jan, men var trolig skrevet av Berchtold.

Denne gangen ventet familien to uker før de ringte FBI.

- Vi var livredde for at det skulle komme ut at hun var kidnappet igjen. Vi ville ikke at det skulle nå pressen. Vi fortalte folk at hun var hos bestemoren sin, sier Mary Ann til Netflix.

Denne gangen var Jan savnet i 102 dager. Hun ble funnet på en katolsk skole, hvor hun hadde vært elev de siste månedene. Berchtold hadde utgitt seg for å være faren hennes.

Han hadde også fortalt nonnene ved skolen at han var en CIA-agent som hadde unnsluppet Libanon-krisen, og at de måtte holde «datterens» identitet skjult.

Produsent Stephanie Tobey sier til den britiske avisa Metro at hun håper dokumentaren øker bevissthet om barnekidnappinger.

- Målet vårt har hele tiden vært å starte en diskusjon om overgripere, fornektelse, og skam, sier hun.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Raser etter kritikk mot lillesøsteren