Kim Tommy fikk sjokk da han innså hvor mye han veide:

Ble 150 gram lettere - hver dag i 18 måneder

150 gram vektnedgang om dagen høres ikke mye ut. Men etter bare 18 måneder var Kim Tommy fra Lillesand 75 kilo lettere.

ET LETTERE LIV: Kim Tommy var så stor at han ikke klarte å knyte skolissene sine. Det inspirerte ham til å ta første skritt på veien mot et lettere liv. På bare 16 måneder slanket han bort 75 kilo. Gamle venner kjenner ham ikke lenger igjen. Foto: Svend Aage Madsen / Privat / Se og Hør
ET LETTERE LIV: Kim Tommy var så stor at han ikke klarte å knyte skolissene sine. Det inspirerte ham til å ta første skritt på veien mot et lettere liv. På bare 16 måneder slanket han bort 75 kilo. Gamle venner kjenner ham ikke lenger igjen. Foto: Svend Aage Madsen / Privat / Se og Hør Vis mer

Kim Tommy Byberg (25) fra Lillesand fikk sjokk da det gikk opp for ham hvor tung han var.

Han hadde lagt på seg nesten 50 kilo på to år, og trivdes absolutt ikke med sitt eget speilbilde.

- Det var ikke mulig å skjule at jeg var stor, men aldri om jeg hadde trodd at jeg veide så mye som 175 kilo. Folk forsøkte selvsagt å antyde at jeg burde gå ned i vekt, men jeg møtte dem alltid med en sviende kommentar som raskt la temaet dødt, sier Kim Tommy.

Et lettere liv

I dag morer han seg når han møter folk som ikke kjenner ham igjen med det samme. Barnehage-kokken har nemlig slanket bort over 75 kilo fett i løpet av de siste 16 månedene.

I snitt har han blitt 150 gram lettere hver eneste dag etter at han gikk inn for å endre livsstil.

ÅRETS SLANKER: Kim Tommy Byberg ble hyllet og hedret av Grete Roede og Jeanette Roede da han ble utråpt til årets slanker og Roede-ambassadør. Kursleder Helene Hårklau har hjulpet ham med å oppnå vekttapet på over 70 kilo. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
ÅRETS SLANKER: Kim Tommy Byberg ble hyllet og hedret av Grete Roede og Jeanette Roede da han ble utråpt til årets slanker og Roede-ambassadør. Kursleder Helene Hårklau har hjulpet ham med å oppnå vekttapet på over 70 kilo. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

Spiste for mye

25-åringen har alltid vært glad i å lage mat, men vanene var dårlige. Han hadde en tendens til å spise både uregelmessig og altfor store porsjoner.

- Gatekjøkkenmat har aldri vært min greie. Men jeg laget ofte taco, pizza og gryteretter, forteller han. Aktivitetsnivået var lavt i hverdagen, og alkoholinntaket høyt i helgene.

- Jeg har aldri blitt mobbet for vekten min. Men det er klart at enkelte av ungene i barnehagen lurte på hvorfor magen min var så stor.

VELTRENT: For første gang på mange år gledert Kim Tommy seg over å gå på stranda i shorts. Et sunt kosthold har hjulpet ham ned i vekt. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR
VELTRENT: For første gang på mange år gledert Kim Tommy seg over å gå på stranda i shorts. Et sunt kosthold har hjulpet ham ned i vekt. FOTO : SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR Vis mer

Vendepunktet

Alt endret seg etter at sjefen hans i Villa Snøringsmoen barnehage, Astrid Schmidt (47), kjørte ham til legevakten med hoven fot.

- Han hadde tråkket over, fordi han var ute av stand til å knyte sine egne sko. Jeg var bekymret, forteller hun.

Siden han jobbet som kokk i barnehagen, tenkte hun at det var nyttig for arbeidsstedet at han lærte seg mer om sunn mat, fiber, proteiner og vitaminer.

- Derfor tilbød jeg ham et Kostholdskurs via barnehagen, forteller Astrid.

SUPER SJEF: Astrid Schmidt er sjef i Villa Snøringsmoen Barnehage i Lillesand. Hun er stolt av Kim Tommy, som ikke har hatt en fraværsdag siden hun fikk ham til å begynne på Grete Roede kurs. FOTO: SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR
SUPER SJEF: Astrid Schmidt er sjef i Villa Snøringsmoen Barnehage i Lillesand. Hun er stolt av Kim Tommy, som ikke har hatt en fraværsdag siden hun fikk ham til å begynne på Grete Roede kurs. FOTO: SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR Vis mer

På kurs

Den 14. mars 2017 møtte Kim Tommy opp på første time på et Grete Roede-kurs.

Det var starten på et nytt og bedre liv. Gutten tok nemlig utfordringen på strak arm, og fant frem til en stålvilje ingen hadde trodd at han var i besittelse av.

Det første han lærte var å begrense alkoholinntaket i helgene. Dernest gjaldt det å telle kalorier og å øke aktivitetsnivået.

Ved å leve etter Roede-metoden raste Kim Tommy ned i vekt.

- Jeg lærte å lage riktig mat, og hvor viktig det var å notere ned alt jeg spiste. Det handlet jo om å gi kroppen det riktige antallet kalorier, uten å måtte sulte, forteller han.

Ingen fravær

Astrid ble imponert over ungguttens evne til å endre livsstil. Hun besluttet at barnehagen ville dekke utgiftene til flere kurs, fordi dette kom barnehagebarna til gode.

- Utgiftene ved å støtte Kim Tommy var små i forhold til hva vi fikk igjen. Kjøkkensjefen vår har nemlig ikke hatt en eneste fraværsdag det siste året, skryter Astrid.

FIKK SJOKK: Kim Tommy var bare 24 år gammel da han oppdaget at han veide 175 kilo. FOTO: PRIVAT
FIKK SJOKK: Kim Tommy var bare 24 år gammel da han oppdaget at han veide 175 kilo. FOTO: PRIVAT Vis mer

Folkesnakk

Kim Tommys storesøster Loraine Byberg (26) er også imponert over brorens utrolige endring.

Hun fryder seg over å se hvordan han endelig har overskudd til å være onkel for hennes to barn Tommy (9) og Eibel (3).

- Jeg var bare 16 år da jeg ble gravid, og eldstegutten er oppkalt etter broren min, sier Loraine.

Hun tenker tilbake på folkesnakket da hun var en ung mor, med en tung bror.

Folk snakker fortsatt, men nå handler praten om hvor imponerende lillebrorens innsats er.

Imponert

Loraine ble tidlig klar over at det ikke ville være mulig å få Kim Tommy til å gjøre noe han ikke ville selv.

- Innerst inne har jeg alltid visst at han ville klare å endre livsstil, bare han fant den rette måten å gjøre det på. Nå er jeg kjempestolt av at lillebroren min har nådd målet sitt, som var å komme under 100 kilo igjen, sier Loraine.

ÅRETS SLANKER: I dag veier Kim Tommy Byberg fra Lillesand 99,9 kilo, og har gått ned utrolige 75 kilo på bare 16 måneder. Daglig slepte han rundt på mer enn hva storesøster Loraine veier i dag. FOTO: SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR
ÅRETS SLANKER: I dag veier Kim Tommy Byberg fra Lillesand 99,9 kilo, og har gått ned utrolige 75 kilo på bare 16 måneder. Daglig slepte han rundt på mer enn hva storesøster Loraine veier i dag. FOTO: SVEND AAGE MADSEN / SE OG HØR Vis mer

- Jeg har faktisk slanket bort mer enn de 70 kiloene du veier, spøker Kim Tommy, og løfter søsteren.

- Det føles ufattelig å tenke på at jeg i årevis slepte rundt på mer dødvekt enn dette. Og jeg har fremdeles noen kilo som skal bort før jeg er helt fornøyd.

Kim Tommy føler at han har vunnet kampen mot kiloene. Både selvbilde og selvtillit er bedre enn på mange år.

- Jeg våger til og med drømme om at også jeg en dag vil finne meg en kjæreste. Men det må være en aktiv dame, slik at vi ikke endre opp som sofagriser, sier han og smiler.

Elsker klær

25-åringen teller fortsatt kalorier, noe som er nødvendig for at livsstilssendringene skal være varige. Han trener styrke flere ganger i uken, og koste seg i rampelyset da han ble utropt til Årets Slanker og Roede-ambassadør av Grete Roede A/S.

- Pengene mine går ikke lenger til potetgull og sjokolade. Men klesbudsjettet mitt har gått til himmels. Jeg har byttet ut absolutt alt, unntatt sokkene. Det er fantastisk å gå inn i en vanlig butikk og finner ut at klærne jeg har lyst på passer perfekt. Endelig kan jeg gå i de klærne jeg har lyst til å gå i – i stedet for å måtte nøye meg det som passer.

NB! Grete Roede A/S eies av Aller Media som også utgir Se og Hør.

LES OGSÅ: - De unge skal få se hva Norge er