SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

«The Disappearance of Madeleine McCann»:

Blåser nytt liv i Madeleine McCann-forsvinningen

På tross av motstand fra familien, slipper Netflix dokumentarserie om McCann-saken - 12 år etter forsvinningen.

Publisert

Få forsvinningssaker er blitt så grundig omtalt som Madeleine McCann. Det var i mai 2007 at tre år gamle Madeleine forsvant fra en feriebolig i Praia da Luz i Algarve-regionen, sør i Portugal.

Foreldrene hennes, Kate (51) og Gerry McCann (51), har fortalt at de var ute og spiste med venner denne kvelden, og at de oppdaget at den eldste datteren var forsvunnet da de sjekket leiligheten, mens de to mindre tvillingene var alene igjen.

<strong>FORSVANT FOR SNART 12 ÅR SIDEN:</strong> Britiske Madeleine McCann. Foto: NTB scanpix
FORSVANT FOR SNART 12 ÅR SIDEN: Britiske Madeleine McCann. Foto: NTB scanpix Vis mer

Motstand fra familien

Fredag slipper Netflix dokumentarserien «The Disappearance of Madeleine McCann» som tar for seg forsvinningen, til tross for motstand fra Madeleines familie, skriver The Guardian.

- Kate og Gerry og deres utvidede familie, samt venner, ble kontaktet for noen måneder siden og spurt om de ville delta i dokumentaren. Kate og Gerry ba aldri om dette, og kan ikke se hvordan dette vil bidra til letingen etter Maddie på et praktisk nivå - så de valgte å ikke delta, sier en talsmann for familien til avisen.

Maddie-forsvinningen ble i de kommende årene Europas mest omtalte forsvinningssak. McCann-paret har innflytelsesrike venner i England, og både politikere og kjendiser engasjerte seg i deres sak.

Det kom inn enorme mengder tips i saken, som har vært gjenstand for omfattende etterforskning og spekulasjoner.

Allerede i 2017, da det var gått ti år siden forsvinningen, bestilte Netflix dokumentarserien om Madeleine-saken, ettersom interessen for true crime og dokumentarserier stadig økte. Serien har imidlertid blitt utsatt gjentatte ganger.

Premiere fredag

Tidligere denne måneden publiserte Netflix en oversikt over sine nye TV-serier, der de oppga fredag 15. mars som premieredatoen for dokumentaren.

Senere fjernet strømmetjenesten dokumentaren fra denne listen, men torsdag kom altså en splitter ny trailer for serien som utgis nesten 12 år etter den svært omtalte forsvinningen.

Samtidig annonserer Netflix at dokumentarserien får premiere i dag, fredag 15. mars. Netflix bekrefter til Dagbladet at serien også blir tilgjengelig i Norge.

Det er det London-baserte selskapet Pulse Films som lager TV-serien på vegne av Netflix. Siden de ikke har hatt tilgang på familien som kilder, skal dokumentaren være basert på intervjuer med blant annet portugisiske etterforskere, vitner og eksperter.

<strong>FOR TO ÅR SIDEN:</strong> Kate og Gerry McCann ankommer en minnegudstjeneste i Rothley den 3. mai 2017, ti år etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix
FOR TO ÅR SIDEN: Kate og Gerry McCann ankommer en minnegudstjeneste i Rothley den 3. mai 2017, ti år etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

- Hun døde

Blant personene som kan være sentrale kilder for dokumentarskaperne, er blant andre den utskjelte portugisiske etterforskeren Gonçalo Amaral, samt journalistene Anthony Summers og Robbyn Swan, som har skrevet en bok om forsvinningen.

Amaral sto for den første, kraftig kritiserte etterforskningen av Maddie-saken, og skrev senere boka «Maddie: A verdade de mentira». Ekteparet McCann gikk til sak mot ham som følge av påstander han framsatte i boka.

I et eksklusivt intervju med Dagbladet fortalte Amaral sin versjon av kampen mot ekteparet McCann, rett før rettssaken mot ham begynte i 2014.

- Hun døde i foreldrenes leilighet om kvelden 3. mai 2007. Jeg sier ikke at foreldrene drepte henne. Men de har et ansvar for hennes forsvinning, mente Gonçalo Amaral den gangen.

<strong>GA UT BOK:</strong> Etterforsker Goncalo Amaral har vært svært omstridt i McCann-saken, og har blant annet gitt ut bok om forsvinningssaken. Foto: AP/ NTB scanpix
GA UT BOK: Etterforsker Goncalo Amaral har vært svært omstridt i McCann-saken, og har blant annet gitt ut bok om forsvinningssaken. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Foreldresporet

Amaral er ikke den eneste som har rettet mistanke mot foreldrene til Madeleine gjennom årene. I 2010 ble det lekket hemmelige dokumenter som angivelig viste at britisk politi etterforsket bevis mot foreldrene.

- Min første tanke var at hun hadde våknet, og gått ut av leiligheten for å finne far og mor. Det var ikke naturlig å tenke på en kriminell handling umiddelbart, det hender at barn går seg vill. Det rare var at foreldrene aldri var inne på en slik tanke, de sa med en gang at hun var kidnappet, sa Amaral til Dagbladet i 2014.

<strong>ETTER FORSVINNINGEN:</strong> Kate og Gerry McCann avbildet da de holdt en pressekonferanse for portugisisk tv i Praia Da Luz i august 2007 - tre måneder etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: AFP/ NTB scanpix
ETTER FORSVINNINGEN: Kate og Gerry McCann avbildet da de holdt en pressekonferanse for portugisisk tv i Praia Da Luz i august 2007 - tre måneder etter at datteren Madeleine forsvant. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

- Det finnes ingen mulighet for at Kate og jeg er involvert i denne bortføringen, sier Gerry McCann på en pressekonferanse som er gjengitt i Netflix' trailer.

Portugisisk politi forlot foreldresporet etter noen uker. Da ble Amaral også fjernet fra etterforskningen. Senere skrev han sin bok, der han grundig gjennomgikk alle bevis og indisier i saken.

Tror hun er i live

Kate og Gerry McCann hevdet at Amaral uten grunn kastet mistanken mot dem, og krevde en million kroner i oppreisning. En sivil domstol ga dem altså medhold, men halverte erstatningssummen.

- Vi gikk til sak på grunn av smerten Amaral har påført oss og barna våre. Amaral er ikke noe offer i dette, sa Kate McCann i forbindelse med ærekrenkelsessaken.

- Det er et kynisk forsøk på å slite oss ut. Og det er Madeleine som må lide, fortsatte mamma McCann. Familien har aldri gitt opp håpet om å finne Madeleine.

De har i pressen gitt uttrykk for at de tror hun er kidnappet, og at hun fremdeles er i live. To ganger de siste ti årene har foreldrene også trodd at de kom til å bli gjenforent med datteren.

Var ikke Madeleine

Den første gangen var allerede få uker etter forsvinningen. Familiens talsmann, Clarence Mitchell fortalte The Telegraph i 2017 at han daglig ble oppringt av det samme telefonnummeret i mai 2007.

Det var alltid den samme herrestemmen som gjentok navnet på en gård der Madeleine skulle være gjemt.

- Det ble gjennomført en ransakelse på gården, men Madeleine var ikke der, sier Mitchell, som også forteller at de aldri fikk noen forklaring på hvorfor mannen hadde kontaktet ham med tipset.

Den andre gangen foreldrene trodde de ville få se datteren igjen var mot slutten av 2007. Spanske privatetterforskere som arbeidet for foreldrene skal på den tiden ha funnet en blond jente som snakket engelsk i Atlasfjellene i Marokko.

Det viste seg imidlertid å ikke være Madeleine.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

madeleine-saken (2007

3. mai: Madeleine McCann (4) forsvinner fra familiens hotellrom i Praia da Luz i Portugal mens foreldrene spiser middag på en restaurant like ved. Madeleines yngre bror og søster sover fortsatt i rommet. Alarmen går hos politiet like etter klokka 22.

4. mai: Sporhunder blir brakt til Luz. Spansk politi, grensepolitiet og flyplassene blir alarmert. Over 200 frivillige leter. 5. mai: Portugisiske etterforskere sier de tror Madeleine er kidnappet, men at hun er i live i Portugal.

10. mai: Politiet sjekker muligheten for at Madeleine er blitt kidnappet av to menn og en kvinne.

11. mai: En forretningsmann tilbyr en dusør på en million pund for informasjon som kan føre til at Madeleine kommer tilbake.

12. mai: Madeleine fyller fire år. Dusøren fra flere forretningsmenn når 2,5 millioner pund.

14. mai: Hjemmet til britiske Robert Murat blir undersøkt av politiet. Villaen ligger 100 meter fra hotellet.

15. mai: Robert Murat blir erklært mistenkt. Han hevder at han var hjemme sammen med sin mor på det tidspunktet Madeleine forsvant. Moren gir ham alibi.

16. mai: Portugisiske etterforskere saumfarer hjemmet til russiske Sergey Malinka (22) som laget en nettside for Robert Murat.

25. mai: Politiet gir den første detaljerte beskrivelsen av en mulig mistenkt. Det viser seg at det var et forsøk på å kidnappe ei jente lik Madeleine i Portugal også i fjor.

15. juni: Politiet søker i et øde område cirka 14 kilometer fra der Madeleine forsvant. De finner ingenting.

22. juni: To vitner hevder å ha sett jenta på Malta.

28. juni: En mann og hans venninne pågripes i Spania, mistenkt for utpressingsforsøk av Madeleines foreldre.

11. august: 100 dager siden Madeleines forsvinning.

6. septemer: Madeleines mamma sitter 11 timer i politiavhør i Portimao.

7. september: Madeleines mor får formelt status som mistenkt i saken av portugisisk politi. Faren Gerry får samme status dagen etter.

8.september: Familien McCann reiste hjem til Leicester i England med et haleheng av journalister etter seg. Huset er under politiovervåking.

11. september: Statsadvokaten sendte et over hundre siders dokument over til retten, som skulle avgjøre om Madeleines foreldre skulle siktes.

Kilder: The Sun, News of the World, Times Online, Sky News, www.findmadeline.com

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer