Drapet på Tor Kjærvik

Bestevennen: - Ville advare Tor mot drapsmann

Trond Mæland og kona Kanya Noisang er i sjokk. Deres nære og gode venn Tor Kjærvik er skutt og drept.

I SORG: Kanya Noisang og Trond Mæland er i dyp sorg etter at deres nære og gode venn Tor Kjærvik ble skutt ned og drept mandag kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I SORG: Kanya Noisang og Trond Mæland er i dyp sorg etter at deres nære og gode venn Tor Kjærvik ble skutt ned og drept mandag kveld. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trond Mæland er trist, og lei seg. Han kan ikke forstå at bestevennen Tor Kjærvik er død.

- Da jeg mandag kveld fikk høre at en mann var drept på Røa, tenkte jeg å ringe til Tor, og si at han måtte være forsiktig. Jeg skulle si at han ikke måtte gå tur med hunden Ruben, fordi en drapsmann gikk løs i nabolaget, forteller han til Dagbladet.

I SORG: Trond Mæland møter Dagbladet dagen etter drapet på kompisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I SORG: Trond Mæland møter Dagbladet dagen etter drapet på kompisen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Men Trond rakk aldri å ta opp telefonen. Tirsdag morgen våknet han til nyheten om at en av hans beste og nærmeste venner var skutt og drept på Røa i Oslo.

- Det er ikke til å forstå. Tor er drept. Snille, gode Tor, som alltid var positiv og stilte opp for venner, sier Mæland stille.

Feiret 70-årsdag

Sammen med kona Kanya Noisang var Trond invitert hjem til Tor Kjærvik og samboer Merete Bertheussen den siste fredagen i mars.

- Merete hadde egentlig tenkt å lage en stor fest, for å markere at Tor fylte 70 år. Men på grunn av covid-19 og myndighetenes restriksjoner, var det bare oss fem. Tor, Merete, Kanya, hunden Ruben som lå i sofaen og koste seg, og meg som var hjemme hos Tor.

HJELPER: Tor Kjærvik (t.h.) som hjelper til med fotograferingen av bryllupet til Kanya Noisang og Trond Mæland i 2015. Fra venstre Kjærviks samboer Merete Bertheussen, Egil Eriksen og Bjørg Dybsjord. Foto: Espen Solli
HJELPER: Tor Kjærvik (t.h.) som hjelper til med fotograferingen av bryllupet til Kanya Noisang og Trond Mæland i 2015. Fra venstre Kjærviks samboer Merete Bertheussen, Egil Eriksen og Bjørg Dybsjord. Foto: Espen Solli Vis mer

- Vi hadde det veldig hyggelig. Merete spanderte en nydelig ostekake.

- Sammen koste vi oss med kake og kaffe utover fredagskvelden, forteller Trond Mæland til Dagbladet.

- Det er helt uvirkelig - bare for noen dager siden var vi sammen. Tor sa at det å bli 70 år ikke var noe problem. Han storkoste seg med den deilige kaken, som han fleipet med at han hadde bakt selv, sier Kanya Noisang.

Venner i 40 år

Mæland og Tor Kjærvik var tidligere naboer på Ullerntoppen i Oslo, før Kjærvik flyttet til Røa.

- Vi ble kjent for 40 år siden. Det var advokat Morten Kjensli, en gammel felles venn, som introduserte oss. Vi ble venner, og kjente hverandre i mange år. De siste seks-syv årene vokste vennskapet, og vi fikk et nært og godt forhold til Tor, og ikke minst samboeren Merete, forteller Trond Mæland.

DREPT: Advokat Tor Kjærvik ble mandag kveld skutt ned og drept i sitt eget hjem på Røa i Oslo. Sønnen er nå siktet for drapet. Foto: Tore Meek / NTB
DREPT: Advokat Tor Kjærvik ble mandag kveld skutt ned og drept i sitt eget hjem på Røa i Oslo. Sønnen er nå siktet for drapet. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

Han blir stille, og må trekke pusten dypt, når han forteller om Tor Kjærvik, som mandag kveld ble skutt ned og drept i sitt eget rekkehus på Røa.

- Det er fryktelig vondt. Tor var både raus og gjestfri. Det var alltid like hyggelig å komme på besøk til Merete og ham.

«Lavmælt og mild»

Trond Mæland beskriver advokaten og privatpersonen Tor Kjærvik som en bauta, en mann som alltid var blid, omtenksom og raus med sine medmennesker.

- Tor var ikke den ropte høyest, men han var lavmælt og mild.

GRÅTER: I en episode av «Helt Harald» er det Solveig Kloppen som er gjest. Og når Solveig forteller om hvor mye hytten betyr for henne begynner hun å gråte. Vis mer

- Rett og slett et menneske du ble glad i. En mann som var glad i andre mennesker, sier Trond Mæland.

Mæland ønsker ikke å bidra til spekulasjoner om motiv for drapet, men forteller at han og kona Kanya for vel et år siden var på pizza-fest hos Tor og Merete.

Tett vennskap

- Da var sønnen, som politiet bekrefter nå er pågrepet og siktet for drapet, også hjemme hos Tor. Det var veldig hyggelig. Jeg kjenner ikke til noen konflikt mellom far og sønn, sier Mæland ettertenksomt.

De siste årene har vennskapet mellom de to parene utviklet seg til et tett og nært vennskap.

- Det er bare fullstendig uforståelig at Tor ikke lenger er her, sier han.

- UFORSTÅELIG: - Det er bare uforståelig at Tor Kjærvik ikke lenger er her, sier hans nære venn, Trond Mæland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- UFORSTÅELIG: - Det er bare uforståelig at Tor Kjærvik ikke lenger er her, sier hans nære venn, Trond Mæland. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Skudd-drama

I det offentlige rom var Tor Kjærvik først og fremst kjent som forsvareren til Kristin Kirkemo i Orderud-saken.

- Slik jeg kjente Tor var han like opptatt av å hjelpe alle klientene. Uansett om det ble en stor mediesak, eller en sak som ikke fikk de største overskriftene i avisene. Tor forsto at de som kom til ham for å få hjelp, trengte at noen brydde seg og tok dem på alvor, forteller Mæland.

I september 1995 var Tor Kjærvik forsvarer i en sedelighetssak i Oslo tinghus. Da Kjærvik ankom retten sammen med sin klient, ble det avfyrte flere skudd.

Kjærvik klarte å flykte inn i en av rettssalene, mens det ble avfyrt flere skudd i retning av ham.

NY SIDE: Adrian Sellevoll er ute med låta «Se hvordan vi lever», der han tar et oppgjør med sitt gamle jeg, og hyller kameraten som han mistet for et halvt år siden. Video: Sony Music / Rød Løper Vis mer

Gjerningsmannen ville hevne påståtte overgrep mot stedatteren til Kjærviks klient – en da 46 år gammel eksjugoslav.

Stefaren ble skutt ned og drept i Oslo tinghus.

Trond Mæland er journalist i Se og Hør, som eies av samme konsern som Dagbladet, Aller Media. Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs til denne saken, foreløpig uten hell.

LES OGSÅ: Hollywood-drapet på Sharon (26) sjokkerte hele verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer