Stella lå en uke i koma

- Bakterie tok benet mitt

Et lite fall på sykkelen førte til at 11-åringen måtte amputere det ene benet.

GODT HUMØR: 11 år gamle Stella øver på å komme seg rundt som før ved hjelp av en stålprotese og et par krykker. Foto: Caters
GODT HUMØR: 11 år gamle Stella øver på å komme seg rundt som før ved hjelp av en stålprotese og et par krykker. Foto: Caters Vis mer
Publisert

Lite visste mamma Amy Barnhart (41) at campingturen skulle forandre datterens liv. Familien fra North Carolina i USA hadde med seg syklene på ferie, og på vei ned en bakke veltet Stella (11) og fikk et kutt på venstre kne.

Moren tok henne med til legevakten, og et par sting senere kunne de dra.

- Dagen etter begynte det å gjøre vondt, og det var lilla streker rundt såret. Vi dro til legevakten igjen, men de sa at det var bare en reaksjon på stingene – ikke noe å bry seg om, sier Stella.

Seks timer senere hadde jenta ingen følelse i foten.

AKTIV JENTE: Stella var en helt vanlig jente før ulykken skjedde. Foto: Caters
AKTIV JENTE: Stella var en helt vanlig jente før ulykken skjedde. Foto: Caters Vis mer
LAR SEG IKKE STOPPE: Stella og storebroren Steven (14) på utflukt sammen. Foto: Caters
LAR SEG IKKE STOPPE: Stella og storebroren Steven (14) på utflukt sammen. Foto: Caters Vis mer

Fløyet i helikopter

Moren ilte henne tilbake til legevakten. Nå skjønte de at noe var alvorlig galt. Stella ble fløyet med helikopter til barnesykehuset i Atlanta.

Her fikk familien vite at benet til jenta var angrepet av en kjøttetende bakterie. Stella var rammet av nekrotiserende fasciitt – som kan være livstruende.

Kirurgene forsøkte å skjære bort vevet som var rammet, samtidig som de sparte mest mulig av Stellas fot.

OPPTRENING: På sykehuset fant de smarte måter å lære Stella å stå på. Foto: Caters
OPPTRENING: På sykehuset fant de smarte måter å lære Stella å stå på. Foto: Caters Vis mer

- Det var som et levende mareritt. Stella var veldig syk, og en stund tok vi en dag om gangen. Bakterien spredte seg med en skremmende hastighet, og til slutt måtte beinet amputeres. Stella ble lagt i kunstig koma før amputasjonen, og ble vekket først etter en uke.

- Da var jeg veldig forvirret. Jeg ville bare legge meg til å sove igjen, forteller hun.

I LIVSFARE: Stella var så dårlig at det noen ganger bare var snakk om å komme seg gjennom de neste 24 timene. Foto: Caters
I LIVSFARE: Stella var så dårlig at det noen ganger bare var snakk om å komme seg gjennom de neste 24 timene. Foto: Caters Vis mer

Langt opphold

Til sammen måtte Stella gjennom 20 operasjoner for å få fjernet alle bakteriene, og for å hente hud fra andre steder til å lukke såret etter amputasjonen.

Hun lå på sykehuset i to måneder, og forlot det i rullestol. Ved hjelp av krykker og en protese lærte hun seg å gå igjen.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

- Da jeg kom hjem, sloss alle vennene mine over hvem som skulle få trille meg i rullestolen, sier Stella.

- Nå trener jeg på å bruke protesen min, men bortsett fra det er jeg som et hvilken som helst annet barn. Jeg gjør det andre barn gjør, fortsetter hun.

Opplevelsen på campingturen har heldigvis ikke gjort henne engstelig. Hun klatrer i trær og går på lange turer med familien – men det er én ting hun savner:

- Jeg har virkelig lyst til å lære meg å sykle igjen, slår hun fast.

BAR BAKKE: For noen år siden fikk Sarah Elise Kolpus en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

LES OGSÅ: Født med et halvt hjerte – hver

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer