VELLYKKET: Eirik Bøkko fikk ny nyre før julen 2014. - Jeg var heldig. Kroppen min tok til seg det nye organet, sier Eirik Bøkko i dag. Barna Hege og Håvard Bøkko (t.h) satser for fullt fram mot OL i Sør-Korea i 2018. Foto: Privat/ NTB Scanpix
VELLYKKET: Eirik Bøkko fikk ny nyre før julen 2014. - Jeg var heldig. Kroppen min tok til seg det nye organet, sier Eirik Bøkko i dag. Barna Hege og Håvard Bøkko (t.h) satser for fullt fram mot OL i Sør-Korea i 2018. Foto: Privat/ NTB Scanpix Vis mer

Både pappa og bror Bøkko fikk nye nyrer

Skøytestjernene Hege og Håvard Bøkko er vant til å takle knallharde utfordringer på skøyteisen. Nå har de fått et nytt perspektiv på livet.

Publisert

SEOGHØR.NO: I fjellbygda Hovet, like ved Geilo øverst i Hallingdal, er tre blad Bøkko oppfostret.

Hege (24), Håvard (29) og Bjørnar (33) er vant med flott natur, og for de to yngste ble skøytesporten den store drivkraften.

Håvard har medaljer fra OL, VM og EM, mens Hege har medaljer fra NM og junior-VM, i tillegg til en rekke sterke internasjonale plasseringer.

Mamma Reidun (58) og pappa Eirik (61) er med rette stolte av prestasjonene, men livet handler ikke bare om idrett. Da eldstemann Bjørnar ble alvorlig syk, var det mange tanker som meldte seg.

Utslitt

– Jeg ble engstelig. Når det skjer noe med ungene dine blir du urolig, sier Reidun.

Bjørnar er en ivrig jeger. 13 år gammel kom han hjem etter elgjakta og følte seg dårlig.

– Jeg husker at jeg la meg ned etter at jeg kom innenfor døren. Jeg følte meg utslitt, forteller Bjørnar til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

TETTE BÅND: - Vi er heldige som har både pappa og storebror i live, sier Hege og Håvard Bøkko. Her er de med pappa Eirik, mamma Reidun og broren Bjørnar (t.v.). Både Eirik og Bjørnar har fått nye nyrer. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
TETTE BÅND: - Vi er heldige som har både pappa og storebror i live, sier Hege og Håvard Bøkko. Her er de med pappa Eirik, mamma Reidun og broren Bjørnar (t.v.). Både Eirik og Bjørnar har fått nye nyrer. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Han hadde fått nyrebekkenbetennelse, før han så fikk en betennelse i nyrevevet. Det ble etter hvert klart at nyrefunksjonen fungerte dårlig. Likevel gikk det noen år før situasjonen var så kritisk at Bjørnar trengte å få ny nyre.

– Jeg og Reidun var klare for å gi nyre. Vi gikk igjennom grundige undersøkelser, forteller pappa Eirik.

Valget falt på mamma Reidun. En januardag i 2006 fjernet hun den ene nyren for å gi den til sønnen.

Nytt liv

– Jeg føler at jeg ga Bjørnar livet på nytt. Det var sterke følelser i sving, forteller Reidun mens tårene triller.

Selv ti år etter operasjonen er det like sterkt for mammahjertet å tenke på det familien gjennomgikk.

– Du har aldri noen garanti for at en operasjon er vellykket. Det gikk bra med meg, og jeg glemmer aldri øyeblikket da Bjørnar kviknet til etter inngrepet, sier Reidun.

Bjørnar følte seg så sterk at han dro direkte til Vikingskipet på Hamar for å se lillebror ta EM-bronse.

– Det var en stor dag for hele familien, minnes Bjørnar.

Saken fortsetter under bildet.

HEIER PÅ LILLESØSTER: - Vi er stolte av Heges engasjement, sier Bjørnar (t.v.) og Håvard Bøkko. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
HEIER PÅ LILLESØSTER: - Vi er stolte av Heges engasjement, sier Bjørnar (t.v.) og Håvard Bøkko. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

På denne tiden var Hege nettopp blitt tenåring.

– Jeg husker at vi alle var spente på om det ville gå bra, både med mamma og Bjørnar, forteller Hege.

Ble verre

Men prøvelsene for familien var ikke over. Da foreldrene ble sjekket i forbindelse med at Bjørnar skulle få nyre av en av dem, ble det oppdaget en sykdom på pappa Eiriks ene nyre.

– Det var helt tilfeldig at legene så det da jeg og Reidun sa ja til å være donorer, sier Eirik.

FIKK NY NYRE: Pappa Eirik Bøkko fikk operert inn en ny nyre før jul i 2014.  Foto: Privat
FIKK NY NYRE: Pappa Eirik Bøkko fikk operert inn en ny nyre før jul i 2014. Foto: Privat Vis mer

Han fikk vite at han med tiden kunne komme til å trenge en ny nyre, men at det ikke var noen hast.

Tre år senere ble han akutt dårlig.

– Jeg hadde sterke smerter og veldig høyt blodtrykk, men så gikk det over, forteller Eirik som etter hvert følte seg bedre igjen. Men i 2013 ble det verre. Datteren Hege husker denne tiden veldig godt.

Lang ventetid

– Alt ble et ork for pappa. Han hadde ikke krefter, og det plaget ham.

Tiden var inne – Eirik ble satt på transplantasjonsliste.

– Hver dag hadde vi alle et lite håp om at telefonen fra legen skulle komme – men ventetiden ble lang, forteller Hege.

Men like før jul i 2014, litt over et år etter at Eirik ble satt på transplantasjonslisten, kom den etterlengtede telefonen.

Saken fortsetter under bildet.

ENGASJERT: Skøyteløperen Hege Bøkko har engasjert seg sterkt for orangdonasjon. – Det kan redde liv, sier Hege. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
ENGASJERT: Skøyteløperen Hege Bøkko har engasjert seg sterkt for orangdonasjon. – Det kan redde liv, sier Hege. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Livsviktig valg

– En person hadde sagt ja til organdonasjon før han måtte gi tapt og forlate sine kjære. Familie og venner til avdøde var i sorg, mens vi var ekstremt lettet og glade. Men også veldig spente og nervøse. Ganske raskt ble han lagt inn på Rikshospitalet, og noen timer senere var nyren på plass i pappas kropp, forteller Hege.

Hun var da på vei til verdenscupløp utenlands, men hadde hyppig kontakt med moren.

– Heldigvis var operasjonen svært vellykket. Pappa fikk raskt et nytt liv takket være en person som hadde tatt et positivt standpunkt til organdonasjon, sier Hege.

– Kunne gått galt

Etter tre måneder var Eirik Bøkko tilbake i full jobb. Bare fire måneder senere fullførte han Skarverennet fra Haugastøl til Ustaoset.

Hendelsene med både pappa og broren har gjort varig inntrykk hos Hege.

– Jeg er heldig som fortsatt har dere. Det kunne faktisk ha gått galt, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMEN FOR EN GOD SAK: – Vi er veldig glade for at Hege er med i kampanjen for å få flere til å bli donorer, sier Troels Mathisen i Stiftelsen Organdonasjon. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
SAMMEN FOR EN GOD SAK: – Vi er veldig glade for at Hege er med i kampanjen for å få flere til å bli donorer, sier Troels Mathisen i Stiftelsen Organdonasjon. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

– Redder liv

Hege Bøkko har engasjert seg sterkt i kampen for å få flere donorer.

– Jeg har tatt et valg om å bli donor. Det kan redde liv. Jeg ønsker å utvikle samarbeidet med Stiftelsen Organdonasjon. Det er positivt hvis jeg kan bidra til at det blir flere donorer, sier Hege.

Både hun og Håvard satser nå for fullt fram mot OL i Sør-Korea i 2018, der målet er medalje. Men utenfor idrettsarenaen brenner begge for viktigheten av organdonasjon.

– Vi har opplevd på nært hold hvor viktig det er at vi mennesker er villig til å gi noe så viktig som et organ. For å få, må noen andre gi. Det er vanskelig, men likevel helt nødvendig, sier de to skøyteløperne.

LES OGSÅ: - Jeg har fått ganske god bevegelighet i armene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer