O, jul med din glede:

Arne fra Trysil skjøt sitt eget juletre

Som liten kunne Arne dø av en flis i fingeren, nå skyter han juletrær med hagle…

(SE OG HØR): Arne Østby (29) fra Trysil er stolt av årets juletre. Han har skutt det selv, etter å ha fått fellingstillatelse av mor og far.

- Dette er det morsomste jeg har gjort på lenge. Og det har så visst ikke manglet på morsomme kommentarer etter at jeg la ut videoen fra årets juletrejakt på Facebook, forteller 29-åringen til Seoghør.no.

Treet er skutt i egen skog, men denne gangen måtte viltet behandles annerledes enn elg og storfugl.

FYR LØS: Arne lader børsa under juletrehogsten. Foto: Privat
FYR LØS: Arne lader børsa under juletrehogsten. Foto: Privat Vis mer

- To velrettede skudd med hagla – og treet gikk rett i bakken.

- Tipper tullingene som løper rundt med sag har fått noe å tenke på, sier han fornøyd.

Selvskutte juletrær er ferskvare, så den nyfelte grana står allerede pyntet og klar i svigerinnens stue.

- Det er kanskje ikke det peneste treet jeg har tatt med hjem, men den første grana jeg har skutt på denne måten, sier juletre-jegeren.

Ble dødssyk etter flis i fingeren

Se og Hør har tidligere skrevet flere reportasjer om 29-åringen, som har en meget spesiell forhistorie.

BLE ALVORLIG SYK: Se og Hør har tidligere skrevet om Arne og hans sykdom LAD. Faksimile: Se og Hør.
BLE ALVORLIG SYK: Se og Hør har tidligere skrevet om Arne og hans sykdom LAD. Faksimile: Se og Hør. Vis mer

Som barn var Arne nemlig mer på sykehus enn han var hjemme. Han er den eneste i Norge som er født med den sjeldne immunsviktsykdommen LAD (leukocytt addeksjonsdefekt).

Denne sjeldne formen for immunsvikt gjorde at kroppen hans ikke taklet bakterier på egen hånd.

– Det skulle ikke mer til enn en flis i fingeren eller et skrubbsår til før jeg ble dødssyk, lagt inn på sykehus og pumpet full av antibiotika, minnes Arne. – Jeg hadde nok av hvite blodlegemer i blodet, men de var på en måte «arbeidssky».

KJEMPET FOR LIVET: Arne ble født med en sjelden sykdom og tilbragte det meste av barndommen på sykehus. Foto: Privat.
KJEMPET FOR LIVET: Arne ble født med en sjelden sykdom og tilbragte det meste av barndommen på sykehus. Foto: Privat. Vis mer

De nektet å gjøre jobben sin som er å uskadeliggjøre bakterier.

Den uvanlige sykehistorien begynte rett etter fødselen.

Arnes navle ville ikke gro fordi det fortsatt var en forbindelse mellom tarm og navlestreng.

Dette er et vanlig tegn på at noe kan være galt med immunsystemet, men det gikk nesten ett år før Liv Kristin (55) og Trond (65) fikk beskjed om at de hadde en sønn med en sjelden og livstruende sykdom. Deres to eldste barn Øyvind (32) og Hilde (35) er friske.

STØTTE FRA FAMILIEN: Broren Øyvind og foreldrene Trond og Liv Kristin har alltid vært viktige støttespillere for Arne. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
STØTTE FRA FAMILIEN: Broren Øyvind og foreldrene Trond og Liv Kristin har alltid vært viktige støttespillere for Arne. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

– Jeg har for lengst glemt hvor mange penicillin- og antibiotikakurer Arne har hvert igjennom. Men han tilbragte over 1000 døgn på sykehus, ettersom all behandling måtte gis intravenøst, sier Liv Kristin.

Forsøkskanin

Vendepunktet i den uvanlige sykehistorien kom i 2001. Da tok legene sjansen på at det var mulig å gi Arne et nytt liv ved hjelp av Beinmargstransplantasjon.

Storebror Øyvind var egnet som donor, men behandlingen var både risikabel og tøff.

– Så vidt jeg vet er jeg en av få i Norden som har blitt behandlet med denne metoden. Men det er jo heller ikke så rart, spøker Arne. – Det er jo ingen andre enn meg som er født med akkurat denne typen immunsvikt.

REDDET BROREN: Øyvind ga sin lillebror den livreddende beinmargen han trengte. Foto: Morten Eik, Se og Hør.
REDDET BROREN: Øyvind ga sin lillebror den livreddende beinmargen han trengte. Foto: Morten Eik, Se og Hør. Vis mer

Liv Kristin og Trond fikk tilbud om å reise med sønnen til USA, Tyskland og Nederland. Men de valgte å få utført behandlingen ved Rikshospitalet i Oslo.

Som giver av beinmarg fikk Øyvind full bedøvelse i et par timer, mens det ble sugd ut beinmarg fra hoftekammen hans. I dag står han oppført i det internasjonale beinmargsregisteret som villig donor. I tillegg er han blodgiver.

– Det er ikke farlig å gi beinmarg, så jeg gjør det gjerne igjen, sier Øyvind.

Helt frisk

Beinmargstransplantasjonen på Arne ble gjennomført 23. februar 2001. Tøffe runder med cellegift hadde på forhånd drept alle blodcellene i kroppen hans.

– For meg var det et valg mellom å være syk – eller å bli frisk. Og jeg var lei av å være syk, sier 29-åringen ærlig.

FYRER LØS: Arne under sin spesielle juletrehogst. Foto: Privat
FYRER LØS: Arne under sin spesielle juletrehogst. Foto: Privat Vis mer

Behandlingen var vellykket. Arne kom seg raskt på beina igjen, men det tok lang tid før han fikk lov til å bevege seg ute blant folk.

– Kroppen min trengte tid til å bygge opp et immunforsvar som virket. Legene tok ingen sjanser på at jeg skulle bli smittet før alle verdier var riktige. Men jeg har fått et helt nytt liv, og blir av og til forkjølet som alle andre. Uten at det betyr at jeg er døden nær.

Den første tiden etter transplantasjonen var Arne til hyppige kontroller på Rikshospitalet. I dag holder det med en årlig sjekk. Han er jo frisk, og i full jobb.

LES OGSÅ: Lena fikk MS etter slankeoperasjonen