FIKK SLAG: Alt var normalt da sirkusdirektør Arild Arnardo våknet om morgenen. Minutter senere gjorde hjerneslaget ham ute av stand til å kle på seg selv.  Men takket være kona Bjørg kom han raskt til behandling.  Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
FIKK SLAG: Alt var normalt da sirkusdirektør Arild Arnardo våknet om morgenen. Minutter senere gjorde hjerneslaget ham ute av stand til å kle på seg selv. Men takket være kona Bjørg kom han raskt til behandling. Foto: Svend Aage Madsen/Se og HørVis mer

Arild Arnardo fikk hjerneslag - klarte ikke kle på seg selv

- Jeg klarte ikke å bevege meg, sier sirkusdirektøren om den dramatiske natten.

SEOGHØR.NO: Arild Arnardo (74) har trukket seg tilbake fra manesjen, men reiser fortsatt rundt med sirkuset hans far Arne Arnardo startet for 68 år siden.

Men nå er det sønnen Are (45) og datteren Helen (49) som tar seg av presentasjonen under forestillingene.

- Det er litt over ett år siden jeg fikk hjerneslag, sier Arild til Se og Hør.

Han føler selv at slaget kom uten forvarsel, etter en god natts søvn. Men sirkusdirektørens liv endret seg dramatisk den juli-morgenen i Porsgrunn i 2015.

Det var kona Bjørg (75) som oppdaget at noe var galt. Hun hadde som vanlig stått opp først, og var i gang med å lage kaffe til seg selv  og mannen hun giftet seg med for 53 år siden.

Da hun snudde seg, så hun at Arild satt helt stille i sofaen.

- Jeg kommenterer at han ikke har kledd på seg. Så klager han over at han har vondt i beinet, sier Bjørg.

- Det føltes som om jeg løftet både beinet og hele gulvet i tillegg, forteller Arild.- Jeg klarte ikke å bevege meg.

Raskt til sykehus

Bjørg skjønte med en gang hva det var, og fikk tak i sønnen Are. Sammen hjalp de Arild ut i bilen, før Are kjørte ham til sykehus i Skien.

TRADISJON: Cirkus Arnardo har reist Norge rundt i 68 år. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
TRADISJON: Cirkus Arnardo har reist Norge rundt i 68 år. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

Hjerneslaget ga Arild lammelser i venstre side, arme og bein.  Undersøkelser viste at slaget trolig ikke var hans første, men at tidligere slag ikke hadde ført til hjerneskader.

Likevel var han heldig, ettersom han kom raskt til sykehus. Hvert minutt teller ved hjerneslag. Det handler om å få den slagrammede på sykehus for behandling så fort som mulig.

- Til å begynne med snakket jeg utydelig, og jeg manglet ofte de riktige ordene.  Men snakken er heldigvis blitt bedre, sier Arild fornøyd.

Gode hjelpere

Han forteller sin historie for å skryte av personalet og opptreningen han fikk ved Kongsgård Sykehus i Kristiansand. Oppholdet på Sørlandets spesialsykehus for rehabilitering gjorde ham godt.

OPPTRER SAMMEN: Are Arnardo og kona Paola opptrer gjerne sammen i manesjen.  Her et glimt fra årets illusjonsnummer. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
OPPTRER SAMMEN: Are Arnardo og kona Paola opptrer gjerne sammen i manesjen. Her et glimt fra årets illusjonsnummer. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

- Til å begynne med satt jeg i rullestol. I dag klarer jeg å gå igjen. Det er ikke akkurat sprintertakter over farten min, men det går det greit å forflytte seg.  Ikke minst fordi jeg også har gått ned en del kilo i vekt.

Fikk medalje

En viktig motivasjon for Arild under opptreningen var at han og Bjørg var invitert til Slottet for å takke for tildelingen av Kongens Fortjenestmedalje.  De fikk den i mars 2015.

- Vi visste ingen ting på forhånd, annet enn at vi hadde takket ja til en hyggelig lunsjinvitasjon fra ordføreren i Lillesand. Jeg begynte å gråte da det gikk opp for meg hva som skulle skje, sier Bjørg.

Også hun har hatt sine helseproblemer i form av to hjerteinfarkt.

- Den ene gangen døde jeg på operasjonsbordet. Jeg skulle blokkere ut en blodåre da blodproppen løsnet og forsvant inn i hjertet. Fikk noen kraftige støt for å våkne til live igjen. Men jeg hadde flaks, ettersom jeg allerede var under behandling da infarktet rammet.

Takket kongen

13. oktober 2015 var Arild og Bjørg på Slottet i Oslo for å takke for Fortjenestemedaljen. De hadde Kongen til bords, og kommer aldri til å glemme den høytidsfylte dagen.  Ikke minst fordi Arild hadde kjempet seg på beina igjen etter slaget.

SNABLA MORO: Det er noen år siden Cirkus Arnardo hadde med elefanter i forestillingen. Men på dette bildet fra 2003 står Arild Arnardo 
sammen med barnebarna Luigi og Shannon (i babysete),  sønnen Are og svigerdatter Paola Arnardo. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
SNABLA MORO: Det er noen år siden Cirkus Arnardo hadde med elefanter i forestillingen. Men på dette bildet fra 2003 står Arild Arnardo sammen med barnebarna Luigi og Shannon (i babysete), sønnen Are og svigerdatter Paola Arnardo. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

Også Cirkus Arnardos grunnlegger, Arne Arnardo (1912 – 1995) fikk Kongens Fortjenestemedalje for sin livslange innsats for norsk kulturliv. Han var i tillegg også ridder av Den Kongelige Norske St.Olavs orden.

Døde på sirkus

«Gubben», som sirkuskongen Arne Arnardo ofte ble kalt, hadde også flere hjerteinfarkt. Men selv om sirkus-legenden etter hvert havnet i rullestol, hindret det ham ikke i å være tilstede på hver eneste forestilling.

- Han døde faktisk på sirkuset i 1995. Den dagen hadde han sett første akt, men han ville hvile litt i vognen sin i pausen.  Jeg fikk nyheten om fars død med det samme, men gjennomførte forestillingen i hans ånd. Utrolig nok spilte musikerne spilte melodien «The show must go on» i det han trakk pusten for siste gang, sier Arild.

Mistet førerkortet

Før han fikk slag hadde Arild sertifikat for absolutt alle typer biler og lastebiler.  Han mistet det rutinemessig etter slaget.

MISTET SERTIFIKATET: Før han fikk slag hadde Arild Arnardo sertifikat for absolutt alle typer biler og lastebiler.  Han mistet det rutinemessig etter slaget. Nå håper han å få det tilbake igjen. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
MISTET SERTIFIKATET: Før han fikk slag hadde Arild Arnardo sertifikat for absolutt alle typer biler og lastebiler. Han mistet det rutinemessig etter slaget. Nå håper han å få det tilbake igjen. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

- Jeg håper jeg snart får sertifikatet mitt tilbake. Nå handler det om å få lov til å kjøre personbil igjen. Men jeg må gjennom en praktisk prøve for å vise at jeg fremdeles er trygg bak rattet, sier 74-åringen.

- Vi og vognen vår er fortsatt med når sirkuset reiser rundt i Norge. Men det hadde vært fint om vi kunne være på Sørlandet en sommer også. Det er 25 år siden vi flyttet til Lillesand, men vi har ennå ikke opplevd idyllen på sommeren, sier Bjørg. 

LES OGSÅ: Ble rammet av blodkreft etter fødselen

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.