MIRAKELGUTTEN: Arret på brystet vitner om operasjonene Ludvig har vært gjennom. Her sammen med foreldrene Ann-Mari og Espen noen uker etter den første store hjerteoperasjonen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
MIRAKELGUTTEN: Arret på brystet vitner om operasjonene Ludvig har vært gjennom. Her sammen med foreldrene Ann-Mari og Espen noen uker etter den første store hjerteoperasjonen. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Ann-Mari og Espen valgte livet for hjertebarnet Ludvig

Espen og Ann-Mari hadde ingen garanti for at deres lille gutt med hjertefeil ville overleve. Men 9-åringen fra Moelv har allerede klart seg gjennom tre store operasjoner.

SEOGHØR.NO: Ludvig Solheim Behrns (9) fra Moelv har vært gjennom tre store hjerteoperasjoner, og kommet seg gjennom dem alle uten problemer.

Når ni-åringen herjer på fotballbanen sammen med lillebror Teodor (8) er det i dag få som forstår hva han og foreldrene Ann-Mari (32) og Espen Behrns (35) har lagt bak seg.

Også storesøster Emma (11) er glad for å ha to aktive brødre på hjemmebane.

- Her er det full fart – fra morgen til kveld, sier pappa Espen fornøyd.

GLADGUTT: - Her er det full fart, sier foreldrene  Ann-Mari og Espen Behrns. Det er ikke lett å se at Ludvig har vært igjennom tre kompliserte hjerteoperasjoner. Også Teodor (bak) setter pris på sin aktive storebror. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
GLADGUTT: - Her er det full fart, sier foreldrene Ann-Mari og Espen Behrns. Det er ikke lett å se at Ludvig har vært igjennom tre kompliserte hjerteoperasjoner. Også Teodor (bak) setter pris på sin aktive storebror. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Som nestleder i Foreningen for hjertesyke barn i Hedmark er han vel vitende om at ikke alle hjertebarn opplever en så fantastisk utvikling som Ludvig.

Men også solskinnshistorier må fortelles, slik at andre nye foreldre med hjertebarn kan få vite at alt kan gå bra til slutt.

Hjertefeil

Ann-Mari og Espen husker godt sjokket de fikk da ultralyd-undersøkelsen avslørte at barnet i mammas mage ville bli født med den sjeldne og kompliserte hjertefeilen Hypoplastisk Venste Hjertesyndrom.

En feil som på folkemunne fremdeles kalles «Lasse Liten-syndromet».

- Jeg har diabetes, type 1, og var alene på ultralydundersøkelsen. Men jeg skjønte jo fort at ikke alt var som det burde være da den ene legen etter den andre ble kalt inn for å se på bildene, sier Ann-Mari.

Av de 5-600 norske hjertebarna som fødes hvert år er det ca 10 som har denne kompliserte feilen. Og i Ludvigs tilfelle ble hjerteproblemene oppdaget så sent at det aldri var noe alternativ å avbryte svangerskapet.

Valgte livet

HJERTEBARN: Ludvig ble født helt uten eller med et svært underutviklet venstre hjertekammer. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
HJERTEBARN: Ludvig ble født helt uten eller med et svært underutviklet venstre hjertekammer. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Ludvig ble født på Rikshospitalet, hvor foreldrene med ett sto ovenfor et umenneskelig valg. Babyen deres var født helt uten eller med et svært underutviklet venstre hjertekammer.

Dette førte til igjen at babyen var gråblek og slapp.

Han måtte ha oksygen, og han måtte opereres.

- Vi måtte bestemme om gutten vår skulle opereres eller bli med oss hjem hvor han ville dø i løpet av noen dager. Heldigvis valgte vi livet for Ludvig, sier Espen.

Han og Ann-Mari hadde ingen garantier for at de ville se sin tre dager gamle sønn igjen i live da Ludvig ble trillet av sted til sin første hjerteoperasjon. Men de stolte på legene som sa at han hadde en 50/50 sjanse for å overleve.

En ny gutt

Den åpne hjerteoperasjonen tok fire timer. Dagboken Ann-Mari førte mens hun var på sykehuset forteller hvor tøft det var å vente.  Men dyktige kirurger gjorde at Ludvig på mirakuløst vis kom seg gjennom den enorme påkjenningen.

Det positive var at han var ett av få hjertebarn som var i stand til å ta til seg morsmelk på egenhånd. 

Neste gang Ludvig måtte opereres hadde de kjent ham i fem måneder.

AKTIVE SØSKEN: Emma et storesøster til Ludvig og Teodor, og fornøyd med å ha to aktive brødre.


Ludvig Solheim Behrns (9)  er født med hypoplastisk Venstre hjertesyndrom (Lasse Liten syndromet) - og gjennomgikk en stor åpen hjerteoperasjon bare 3 dager gammel.


Diagnosen er spesiell - det er den eneste hjertetilstanden hvor foreldrene må velge om barnet skal opereres - eller om de vil ha det med hjem for at det skal dø.

 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
AKTIVE SØSKEN: Emma et storesøster til Ludvig og Teodor, og fornøyd med å ha to aktive brødre. Ludvig Solheim Behrns (9) er født med hypoplastisk Venstre hjertesyndrom (Lasse Liten syndromet) - og gjennomgikk en stor åpen hjerteoperasjon bare 3 dager gammel. Diagnosen er spesiell - det er den eneste hjertetilstanden hvor foreldrene må velge om barnet skal opereres - eller om de vil ha det med hjem for at det skal dø. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Denne gangen var den om mulig enda verre å se de lukke døren operasjonssalen uten å vite om vi fikk se ham igjen, sier Espen, og ser bort på sin kone gjennom åtte år.

På dette tidspunktet var nemlig Ann-Mari gravid igjen.

- Det var en spennende tid. Vi hadde ett hjertebarn, jeg hadde diabetes, men heldigvis fikk vi raskt bekreftet at alt var bra. Ludvig var den eneste vi behøve å bekymre oss for. Og han klarte seg tilsynelatende veldig bra, sier Ann-Mari.

Blå lepper

Barn med Hypoplastisk Venstre Hjertesyndrom må gjennom tre store operasjoner før hjertet fungerer som det skal. Men selv om Ludvig etter planen skulle opereres i 2 års-alderen, var han i så overraskende god form at den siste hjerte-korrigeringen hele tiden ble utsatt.

- På en måte ønsket vi operasjon, slik at vi kunne bli ferdige. Samtidig var det godt å høre at han var frisk. Men da han ble tre år gammel endret formen han seg dramatisk. Han ble blå på leppene, og fullstendig utslitt bare vi tok på ham ytterklær, sier Espen.

GODE VENNER: Ludvig (t.v.) og lillebror Teodor elsker fotball, men de er nøye med å understreke at de heier på hvert sitt engelske lag - Manchester United og Liverpool. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
GODE VENNER: Ludvig (t.v.) og lillebror Teodor elsker fotball, men de er nøye med å understreke at de heier på hvert sitt engelske lag - Manchester United og Liverpool. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Den tredje operasjonen gjorde imidlertid underverker for Ludvig. I dag er den daglige dosen med blodfortynnende medisiner det eneste han trenger av medisiner.

- Han var som forvandlet fra den ene dagen til den andre. Ikke var han kald, og ikke var han lenger blå på fingre og tær. Vi følte det som om vi fikk med oss en helt ny gutt hjem, sier Ann-Mari.

Skolebarn

Nå er formen til Ludvig så god at det er lenge mellom hver gang de tenker på at de har et kronisk sykt barn i familien.

Han går på skolen, og han klarer seg fint.

- Jeg leker med alle i klassen, sier han fornøyd.

Han er lykkelig fordi han både får lov til, og orker å gjøre det samme som vennene sine. Ikke minst på fotballbanen, hvor han gjerne spiller målvakt en omgang.

- Av og til er det noen som synes det er litt rart med arret på brystet mitt, men jeg forklarer dem hvorfor jeg har det. Og jeg har fått klar beskjed hjemmefra at det ikke nytter å skylde på hjertefeilen hvis det er noe jeg ikke har lyst til å være med på, sier Ludvig.

- Men når legen min spør meg om jeg er i god form, svarer jeg JA hver eneste gang.

LES OGSÅ: Martine fikk senskader etter at hun vant over kreften