KJEMPER SAMMEN; Mette Horstad Nordhagen fryktet først at ektemannen Andreas hadde fått slag. Men sykdommen viste seg raskt å være langt mer alvorlig. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
KJEMPER SAMMEN; Mette Horstad Nordhagen fryktet først at ektemannen Andreas hadde fått slag. Men sykdommen viste seg raskt å være langt mer alvorlig. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØRVis mer

Andreas fikk diagnosen han fryktet aller mest

I 1993 vant Andreas Norway Cup sammen med John Carew. Men etter at den aktive politimannen fikk ALS - spiller ikke lenger kroppen hans på lag.

SEOGHØR.NO: Andreas Nordhagen (36) fra Rasta i Akershus har alltid vært glad i å trene. Men høsten 2013 merket politimannen at kroppen ikke lenger spilte på lag.

– Jeg fikk vondt i beina, og ble etter hvert operert for stramme hinner rundt musklene. En måned senere fikk jeg dropp-fot som gjorde at jeg mistet kontrollen over føttene mine. De klasket liksom i bakken når jeg gikk, sier tobarnsfaren.

Alt var tungt

Da han like etter fikk problemer med å uttale enkelte ord fryktet kona Mette Horstad Nordhagen (37) at mannen hennes hadde hatt et slag.

GODT SAMHOLD: Andreas Nordhagen har bestemt seg for å finne på hyggelige ting sammen med kona Mette og  sønnene Even Andre og Marcus før sykdommen tar overhånd. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
GODT SAMHOLD: Andreas Nordhagen har bestemt seg for å finne på hyggelige ting sammen med kona Mette og sønnene Even Andre og Marcus før sykdommen tar overhånd. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

– De neste månedene var jeg kjempedårlig. Jeg var slapp, og hadde brystsmerter. Jeg orket knapt å reise meg fra senga. Alt var tungt, også det å prate. 

Saken fortsetter under bildet.


Da Andreas ble lagt inn på sykehuset med hjerteproblemer, fikk han påvist det såkalte TWAR-bakterien i kroppen.

Situasjonen viste seg raskt å være langt mer alvorlig …

Mange tanker

Det er knapt tre måneder siden Andreas fikk den diagnosen han fryktet mest. De tre bokstavene ALS som står for den uhelbredelige muskelsykdommen amyotrofisk lateralsklerose.

ALS fører etter hvert til at hjernen mister kontakt og kontroll med nervene i ryggmargen. Når det skjer er Andreas ute av stand til å bevege en eneste muskel.

Saken fortsetter under bildet.

FN-SOLDAT: Andreas gjennomførte flere oppdrag som FN-soldat før han valgte politiyrket. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FN-SOLDAT: Andreas gjennomførte flere oppdrag som FN-soldat før han valgte politiyrket. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Tankene var mange. Jeg merket hvordan jeg ble psykisk sliten. Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville leve lenger den dagen jeg ble så svekket at jeg måtte kobles til respirator, men heldigvis er det også lov til å ombestemme seg. Jeg gleder meg over at det går bedre nå, selv om jeg fremdeles har mine dårlige dager. 

Han bestemte seg for å være positiv. Det gjelder å gjøre det beste ut av dagene så lenge det er mulig.

– Vi vil være mest mulig sammen som familie. Jeg vil skape gode minner sammen med guttene våre.

Rullestol

Årsaken til hvorfor noen mennesker får ALS er foreløpig ukjent.

Saken fortsetter under bildet.

NORWAY CUP 1993:  Lørenskog vant Norway Cup i 1993. Andreas (nr 4 fra venstre i bakre rekke) spilte blant annet sammen med John Carew. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
NORWAY CUP 1993: Lørenskog vant Norway Cup i 1993. Andreas (nr 4 fra venstre i bakre rekke) spilte blant annet sammen med John Carew. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Symptomene er diffuse. Det tar tid å få riktig diagnose. Jeg leste alt jeg kunne om sykdommen. Kontaktet til og med en tante som er healer, og hun kom raskt på banen. For selv om ingen foreløpig kan helbrede en pasient med ALS, er det mye som kan gjøres for å tilføre personen energi, overskudd og livskvalitet, sier Mette.

Andreas opplever at sykdommen «har satt seg», og at utviklingen i negativ retning går fort.

– Jeg var overbevist om at det var mulig å trene seg bort fra problemene, men innså etter hvert at det var alt annet enn riktig medisin. Nå nøyer jeg meg med å sykle, og jeg er allerede så svekket at rullestolen blir med oss på sommerferie, sier han.

Åpen for alt

Den tidligere FN-soldaten forteller sin sterke historie for at folk skal få øynene opp for sykdommen ALS, og kanskje også forstå hva den gjør med dem som får diagnosen.

Hans store håp er at det bevilges mer penger til forskning, både på årsak og behandling.

– Det skjer mye spennende, både i forhold til nye medisiner og stamcellebehandling, sier Andreas.

Saken fortsetter under bildet.

STOLT PAPPA: Andreas vet å sette pris på stundene han kan bygge Lego med Even Andre og Marcus. I sommer var familien i Legoland. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
STOLT PAPPA: Andreas vet å sette pris på stundene han kan bygge Lego med Even Andre og Marcus. I sommer var familien i Legoland. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

– Jeg er villig til å være med på det som måtte dukke opp av forskningsprosjekter. Jeg vil gjerne være med på å teste ut nye medisiner, selv om de ennå ikke er godkjent i Norge.
Sykdommen gjør at han føler at han ikke har noe å tape på å melde seg frivillig som forsøkskanin.

– Det skremmende med sykdommen er at også unge mennesker rammes. Jeg kjenner flere med ALS, og vi er flinke til å utveksle erfaringer.

Pappas problemer

BRYLLUPSBILDET: Andreas og Mette traff hverandre da han studerte på Politihøyskolen. Bryllupet sto i Førde kirke i august 2009. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BRYLLUPSBILDET: Andreas og Mette traff hverandre da han studerte på Politihøyskolen. Bryllupet sto i Førde kirke i august 2009. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Sønnene Even Andre (4) og Marcus (8) har ingen forutsetning for å forstå hva sykdommen kommer til å gjøre med pappa.

Saken fortsetter under bildet.

Men foreldrene bruker mye tid på å forberede dem på hva som en dag kommer til å skje.
Guttene vet at pappaen deres har en sykdom som gjør at han noen ganger snakker så utydelig at de må spørre igjen for å forstå hva han vil si, og at han har vondt for å gå. 

– Jeg elsker å være sammen med guttene mine, sier Andreas.

Ingen behandling

Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en sykdom som i økende omfang ødelegger nerver i ryggmarg og hjerne. I Norge er det ca. 300–400 som har diagnosen ALS. Det oppstår ca. 1–2 nye tilfeller pr. 100.000 innbygger hvert år. Det finnes i dag ingen behandling.

ALS-syke Kirsti er en medisinsk sensasjon

ALS Norsk støttegruppe startet opp i 2008 ved at Mona H. Bahus tok initiativ til å opprette gruppen med samme navn på Facebook, etter selv å ha mistet sin far ved sykdommen ALS i 2007.

Her kan du lese mer om ALS.