Hun var verdens eldste mamma

Adriana er 83, datteren er 17

Den rumenske kvinnen er 83 år gammel – mens datteren er 17.

STOLT: Den pensjonerte læreren Adriana er strålende fornøyd med at datteren Eliza også vil bli lærer. Foto: NTB
STOLT: Den pensjonerte læreren Adriana er strålende fornøyd med at datteren Eliza også vil bli lærer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Adriana Iliescu (83) drømte om å bli mamma fra hun var ung – men ønsket skulle ikke oppfylles før hun var godt voksen. Da skapte hun til gjengjeld overskrifter over hele verden.

I 2005 ble den rumenske læreren mamma ved hjelp av kunstig befruktning – og ble utropt som verdens eldste mor. Rekorden ble slått tre år senere, da en 70 år gammel indisk kvinne fikk tvillinger.

Men det brydde ikke Adriana seg om – hun hadde fått barnet hun så inderlig drømte om.

STORE DRØMMER: Se og Hør har fortalt om den rumenske kvinnen flere ganger. Da Eliza var fem år gammel, forsøkte moren å bli gravid igjen – men det gikk ikke. Foto: Faksimile / Se og Hør
STORE DRØMMER: Se og Hør har fortalt om den rumenske kvinnen flere ganger. Da Eliza var fem år gammel, forsøkte moren å bli gravid igjen – men det gikk ikke. Foto: Faksimile / Se og Hør Vis mer

Adriana ble skilt da hun var 24 år gammel. Deretter levde hun alene – og drømmen om et barn ble bare fjernere og fjernere. Da hun var 57 år, ble IVF-behandling tilgjengelig i Romania. Endelig kunne Adriana begynne den møysommelige prosessen for å bli mor.

Nesten ni år senere fikk hun satt inn tre befruktede donor-egg fra to forskjellige kvinner. Alle eggene festet seg, og ett utviklet seg. 34 uker etter at eggene ble satt inn, kom Eliza til verden ved hjelp av keisersnitt.

GÅTT VIRALT: Bildene av magen til Michella Meier-Morsi vekket oppsikt. Vis mer

Krass kritikk

Medieoppmerksomheten var ekstrem, og reaksjonene var slett ikke bare positive. Den ortodokse kirken kritiserte henne for å være egoistisk, men hun blåste av påstandene.

- Jeg vet jeg ikke ser yngre ut enn jeg er, men jeg har alle kvalitetene en mor skal ha. Jeg er så lykkelig, sa hun til Daily Mail i 2005.

Nå er Eliza Maria Bogdana 17 år gammel, og hun og mamma Adriana bor sammen i Bucuresti. Eliza har gått på hjemmeskole etter at koronapandemien brøt ut.

- Det passer henne helt perfekt, fortalte moren til Romania TV.net rett før jul.

SENSASJON: Adriana og datteren Eliza. Duoen vekket stor oppsikt – mange mente at det var uforsvarlig å bli mamma som 66-åring. Foto: Bogdan Cristel
SENSASJON: Adriana og datteren Eliza. Duoen vekket stor oppsikt – mange mente at det var uforsvarlig å bli mamma som 66-åring. Foto: Bogdan Cristel Vis mer

Stram økonomi

Livet har ikke bare vært en dans på roser for mor og datter. Spesielt pengene har vært en utfordring.

- Vi lever på min pensjon. Det er en dårlig pensjon – men vi klarer oss, sier Adriana til Fanatik. Ro.

«WHO'S YOUR DADDY»: En kvinne som ble adoptert bort som baby får muligheten til å møte sin biologiske far for første gang, men først venter en syk plot twist. Manus/klipp: Celina Morken Vis mer

Hun handler klær på salg, og finner billige løsninger på det meste. Og selv om hun gjerne skulle gitt Eliza et søsken, er hun fornøyd med livet sitt slik det ble.

- Vi har det veldig bra, takk Gud, sier Adriana til rumenske Playtech.

LES OGSÅ: Fikk nye organer på datterens store dag

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer