Min lange vei til Paradise

Om søksmålet, barnekarrieren og nakenbildene

Tekst: Ruben Pedersen | Publisert: 6. april 2018

Hårspennene og brillene vi fikk se på NRK for 20 år siden speiler seg ikke i realitydronningen vi kjenner i dag.

(Se og Hør): - Velkommen til «Paradise Hotel». Hun sier det med et kritthvitt smil og åpne armer, mens kameraet dramatisk panorerer vekk fra den kjolekledde, halvt spanske modellen og over mot det luksuriøse hotellet i Mexico. 35 år gamle Triana Iglesias Holten har i ti sesonger ledet skandalerealityen til TV3, som har vokst seg til å bli et flaggskip for kanalen.

Hun har ikke alltid vært hele Norges «Paradise»-dronning. For 20 år siden var det ei jente med musefletter, briller og fargerike hårspenner NRKs seere møtte i «Midt i smørøyet». Ti år etter var barndommen og nesten alle klærne hennes lagt på hylla, da hun figurerte som en av landets mest ettertraktede glamourmodeller.

For Iglesias har reisen fra uskyldig til dreven karrierekvinne, med et langvarig stopp innom modellbransjen, vært veldokumentert og lang.

ung ballerina: Triana gikk på balett i mange år, men skjønte etter hvert at det ikke var stedet for henne. Der kunne hun nemlig ikke prate. Foto: Privat

Mobbingen

I september 1995 kunne VGs lesere lære mer om en ung og tv-aktuell oslojente, om de bladde opp i Rampelys-seksjonen. Triana fra Manglerud kunne fortelle at hun nå skulle debutere som stuntreporter i ungdomsserien «Midt i smørøyet», programmet som også har kickstartet karrierene til blant andre Haddy N'jie og Bertine Zetlitz.

  • Triana Iglesias Holten (36) ble født 19. mars 1982 i Oslo og vokste opp på Manglerud.
  • Hun er en halvt norsk og halvt spansk programleder, skuespiller, designer og modell.
  • Startet som skuespiller på 1990-tallet, men ble etter hvert glamourmodell og Playboy-pike.
  • Prydet forsiden av FHM, Playboy, Vi Menn, Gatebil og utallige andre.
  • Har ledet “Paradise Hotel” siden 2009. Ble i 2018 nominert til Gullruten.
  • Forlovet med den finske rapperen Mikael Gabriel.

- Jeg skal intervjue en ny kjendis i hvert program, sa den 13 år gamle jenta stolt til avisen. På tidspunktet gikk hun på barneteaterskole, og hadde allerede debutert som skuespiller på Det Norske Teatret. Hun gikk skuespillets vei etter å ha sett seg lei på ballett, som hun brukte barndommen på. Det brune, lange håret og skjønnhetsflekkene over venstre side av leppa og på venstre kinn, var allerede til stede den gang da.

- Jeg ble litt mobbet, sånn «æsj, Triana har bæsj på leppa», sånn barn mobber. Men en dag hadde mamma tatt fram bilder av Madonna og Marilyn og Cindy Crawford - og fortalte at «alle disse er pene damer, og alle har en føflekk der du har», sa hun i et intervju med Dagbladet i 2008.

Motesansen var også tilstedeværende. Designerkjoler var hun derimot for ung for, og i beste sendetid på NRK spradet hun i stedet rundt i tidsriktig mote fra midten av 1990-tallet: Rosa Buffalo-sko og jeans med sleng.

Hun skulle få mer tv-erfaring før 2000-tallet begynte. TVNorge forsøkte i 1998 å ta innersvingen på TV 2s «Hotel Cæsar», med såpeserien «Venner og fiender». 170 episoder ble bestilt, men seertallene var katastrofale.

Triana spilte rollen som Mille, kallenavnet til karakteren Mathilde Fossum. Hun var datteren til et sentralt par i serien. Den unge skuespilleren uttalte at hun syntes det var gøy å spille rollen. Problemet var bare at ingen så på. De 30 siste episodene av serien, som tok kvelden i 1999, ble aldri vist på TVNorge.

Det kunne fort blitt kroken på døra for Norges forhold til Triana, men slik ble det ikke.

baby: Triana vokste opp på Manglerud i Oslo. Her er hun ikke gamle jenta, og få kunne den gang spå hva fremtiden ville bringe. Foto: Privat
skolelys: Triana gjorde det bra på skolen, og drev med en rekke aktiviteter samtidig. Det var slik hun fikk øynene opp for skuespill. Foto: Privat
Debut: Den blivende stjernen debuterte først i «Midt i smørøyet» på NRK som stuntreporter. Foto: Privat

Nakenbildene

At fremtiden skulle bringe nakenskandaler, reklamekampanjer, programlederjobber og pengeinnkreving, var det ingen som kunne forutse. Stuntreporter skulle hun for øvrig også bli, også i voksen alder, for kanalen Voice TV.

Sine ungdomsår brukte Triana på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo. Skolen er kanskje best kjent som kulissene til suksesserien «Skam» i dag, men i teatermiljøet er en utdannelse fra Nissen høyt verdsatt.

I år 2000 var Triana å se i skolens ofte lovpriste revy. Hun jobbet også i videoforretningen Blockbusters første filial i Norge, på Skøyen. Hun trivdes på scenen, men det var foran kameraene hun etter hvert skulle finne sitt kall.

Oftest nesten uten klær.

DRØMMEN: Dette er Trianas første forsideoppdrag for Playboy, en ære få nordmenn på tiden kunne skryte på seg. Det hadde hun drømt om i mange år. Foto: Faksimile
lettkledd: Det er slik vi på 2000-tallet ble vant til å se den suksessrike modellen. Foto: Fredrik Karlsson
milepæl: Det skulle bli mange covere for Trianas del. I 2011 fikk hun atter en gang lov til å være forsidepiken til Playboy. Foto: Faksimile

- For å fungere foran kameraet, må du like å stå foran kameraet. Jeg vil faktisk påstå at jeg er mer kreativ nå enn jeg var da jeg spilte inn «Venner og Fiender». Men det er ikke helt «Midt i Smørøyet» det jeg gjør nå, fortalte hun til Dagbladet i 2006. På tidspunktet var hun nemlig landets heiteste glamourmodell, en tittel hun fikk av mediene foran både Helene Rask og Aylar Lie. Tittelen «sexsymbol» var ikke langt bak, selv om hun startet glamourkarrieren sent - i 2004. Som 23-åring hadde hun allerede vært publisert i svenske Stilz og Moore, norske FHM, Max for Menn, Mann og britiske Ice Magazine.

Drømmen var, i likhet med mange av hennes konkurrenter, å pryde forsiden til nakenbibelen Playboy. Og den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

I 2006 fikk hun nemlig være med i herremagasinets undertøyspesial, på forsiden, og var også såkalt «Cyber Girl of the Week» på magasinets nettside. Triana var den tredje norske kvinnen i historien som prydet et slikt cover. Hun utviklet også et godt forhold til magasinets legendariske redaktør, Hugh Hefner. Da han døde i fjor høst, kom Triana med varme ord om ham.

- Jeg har møtt ham mange ganger og bet meg merke i hvor varm han var. En mann som var opptatt av de tradisjonelle sidene ved livet, hvor han blant annet inviterte til middager og samlet alle til kino i Playboy Mansion på søndager, sa Triana til Se og Hør.

Selv om Trianas karrierevalg for mange kan oppleves som kontroversielt, angrer hun ikke på noe av det hun har gjort i dag.

- Jeg jobbet masse og fikk se hele verden. Et år hadde jeg hele 98 forsider, så det var alt annet enn en rolig tilværelse. Jeg er stolt av alle sammen. Ting som var negativt der og da har jeg til og med lært å bli stolt av. Det har formet meg til den jeg er i dag, sier hun om karrieren sin til Se og Hør nå.

«Jeg jobbet masse og fikk se hele verden. Et år hadde jeg hele 98 forsider, så det var alt annet enn en rolig tilværelse. Jeg er stolt av alle sammen»

«Jeg jobbet masse og fikk se hele verden. Et år hadde jeg hele 98 forsider, så det var alt annet enn en rolig tilværelse. Jeg er stolt av alle sammen»

Søksmålet

Blant de negative opplevelsene fra karrieren, peker Triana selv mot en hendelse som fant sted i 2006. Hun var på «alles» lepper, og flere ville ha en bit av kaka - blant andre gratismagasinet Natt & Dag, under ledelse av redaktør Audun Vinger.

«Jeg har aldri følt meg så brukt»

Triana stilte til intervju og tilhørende photoshoot med magasinet - uten BH. Bildene ble tatt av Per Heimly. Hun hevdet selv den gang at avtalen var at magasinets logo skulle dekke brystene hennes, men slik ble det ikke.

- Jeg har aldri følt meg så brukt, sa hun til VG den gang. Tusenvis av utgaver ble sendt landet rundt, med Trianas uretusjerte bryster på forsiden. Kjendisadvokat John Christian Elden ble hyret inn, og magasinet ble krevd for 70 000 norske kroner.

Når hun ser tilbake på det i dag, er det med et smil.

- Jeg vokste kjempemasse på den saken. Man må innse at det man sliter mest med, ofte er små gaver pakket inn i sorg. Det skjønner man senere, sier Triana til Se og Hør.

Helomvendingen

På slutten av 2000-tallet skjedde det mye i modellens liv. Hun ble nominert til «Model of the Year» av Playboy, satte opp sitt eget burleskshow - «Triana's Tassle Time» - og var å se i en rekke musikkvideoer.

2009 var året alt forandret seg for oslojenta. Jo da, hun hadde vært å se i realityserien «Praksisjobben» på Viasat 4, og mange husket fortsatt skuespillerkarrieren hennes. Men så åpnet en helt ny mulighet seg.

velkommen: «Paradise Hotel» ble Trianas nisje i livet. Helt siden premieren har hun gang på gang ønsket velkommen, og loset deltakerne gjennom sesongen. Foto: TV3
danseløve: Triana var i 2009 med i «Skal vi danse» på TV 2. Her fotografert sammen med dansepartner Tobias Karlsson og Madcon-vokalist Tshawe Baqwa. Foto: Tor Lindseth

- De spurte om jeg ville være programleder i den nye serien «Paradise Hotel». Jeg hadde ikke hørt om den, og så hele den danske sesongen før jeg sa ja. At det ble stemplet som sex-reality av mediene var ikke så farlig, jeg var jo liksom allerede kjent som «naken-Triana», sier hun til Se og Hør.

Avgjørelsen skulle bli karrierens viktigste. I ti sesonger har hun geleidet deltakere inn og ut av hotellet, introdusert parseremonier og utpekt seg som en av landets mest kjente programledere. All blesten programmet har fått opp gjennom, for mobbing, sex på tv og fyllekultur, har ikke dempet populariteten til 36-åringen.

Drømmejobben, som hun selv har omtalt det som, var ikke det eneste som skjedde før vi gikk inn i et nytt tiår. Hun fikk internasjonal oppmerksomhet for rollen sin i Madcons «Liar»-video. Britiske The Sun valgte blant andre å publisere den usensurerte versjonen av videoen, der modellens bryster var synlige.

Det skal også nevnes at Triana gjorde god figur i «Skal vi danse» på TV 2 samme år.

Nakenkritikken

I 20-årene var glamourmodellen sammen med Nils Olav Lausund, bedre kjent som DJ under navnet Nils Noa. De flyttet sammen i 2007, og kjøpte leilighet sammen i 2010. Hun beskrev ham som «mannen i sitt liv» da TV 2 spurte på rød løper før Gullruten i Bergen i 2009. Hun hadde store planer for fremtiden:

- Om ti år er jeg litt eldre, litt klokere. Men jeg har mye å lære, og er fortsatt like glad i utfordringer, fart og spenning. Jeg vil ha mange barn. Jeg skal bli en skikkelig «soccer mom», en sånn som vasker lilleputt-draktene etter kamp, kunne Triana melde overfor Dagbladet i 2006. I 2011 gikk paret derimot hver til sitt, kunne Triana bekrefte overfor Se og Hør. De forble venner i ettertid, men kjærligheten hadde altså tatt slutt.

Kritisert: Denne reklamen prydet Oslo City i 2011, og ble hard kost for mange. Triana latet ikke til å bry seg særlig selv om oppstyret. Foto: Reebok

Et tøft brudd var ikke det eneste hun måtte gjennom det året. Glamourmodellen klarte å lande en kampanje med det verdenskjente joggeskomerket Reebok, og poserte nærmest kliss naken i kampanjen deres.

Bildene ble hengt opp flere steder, blant annet på fasadene til kjøpesenteret Oslo City. Det fikk flere til å rase. Rød Ungdom var blant disse, og ungdomspartiet krevde kampanjen fjernet. Daværende leder, Iver Johansen Aastebøl, mente at Reebok brøt markedsføringsloven ved å utnytte en kvinnes kropp.

Triana hadde selv følgende å melde da det stormet som verst:

- Jeg synes det var gøy å bli spurt om å fronte Reebok i Norge. Mellom lange dager på fotoopptak, tv-innspillinger og reising, er det ikke alltid enkelt å finne tid til å trene. Men i min jobb er jeg avhengig av å holde kroppen stram og fin, sa hun.

All oppmerksomheten sørget også for at hun landet en rolle i den omdiskuterte filmen «Tina & Bettina - The Movie», basert på Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesens karakterer fra tv. Da premieren var rundt hjørnet, var hun forberedt på negative reaksjoner.

«Jeg er alltid forberedt på kritikk. Jeg får kritikk for alt jeg gjør uansett.»

- Jeg er alltid forberedt på kritikk. Jeg får kritikk for alt jeg gjør uansett. Men jeg får både positive og negativ tilbakemeldinger, og jeg håper det kommer noe konstruktivt også, og ikke bare at folk slenger dritt, sa Triana til Side2.

Ønsker å hjelpe

Med en karriere som er over 20 år lang, har Triana nå slått seg til ro. Kjærligheten fant hun i Finland, med den kjente rapartisten Mikael Gabriel (28). De to forlovet seg på nyttårsaften, like før 2016 ble 2017. Programlederen veksler nå mellom å bruke tid i Finland, Norge og Mexico, og det hender også at hun tar turen til sitt andre hjemland Spania.

Til stadighet deler hun romantiske bilder på sin egen Instagram-konto, men er ordknapp når det kommer til prat om barn eller bryllupsplaner.

A post shared by john_carew (@john_carew) on

De siste årene har hun holdt seg aktiv i rampelyset. Hun lanserte blant annet sin egen badetøyskolleksjon, som hun fikk kritikk for å promotere i «Paradise Hotel». Hun har også stilt som modell for tidligere fotballproff John Carew, som har tatt dristige bilder av henne. Fremover ønsker hun å bruke tid på å hjelpe andre, kan hun avsløre overfor Se og Hør.

«Jeg er den samme som alltid, men jeg har blitt mer voksen og trygg på meg selv med årene. Noen år var vanskelige, noen var fine, men i dag er jeg lykkelig.»

- Jeg er den samme som alltid, men jeg har blitt mer voksen og trygg på meg selv med årene. Noen år var vanskelige, noen var fine, men i dag er jeg lykkelig. Det ønsker jeg å formidle til folk, sier hun og fortsetter:

danseløve: Triana var i 2009 med i «Skal vi danse» på TV 2. Her fotografert sammen med dansepartner Tobias Karlsson. Foto: Tor Lindseth
lekker: Kjolene til Triana har flere ganger blitt skrytt oppi skyene. Hun har spesielt fått oppmerksomhet for å fremme norsk design i programmet. Foto: TV3

- Nå prøver jeg å starte noe som heter «Self Love Revolution», som skal være en «retreat» for unge gutter og jenter som har det kjipt. Min reise har handlet om å akseptere seg selv - nå skal jeg også vise andre at det går an, smiler hun.

Ti sesonger med drama i Mexico har bydd på mang en hendelse og kontrovers. Videoen under ble filmet i januar, da Se og Hør ba Triana om å oppsummere hva hun husker best fra jobben som har gjort henne til en av landets mest kjente mennesker:

Til Se og Hør forsiden