Wenche Foss er død

Ble 93 år gammel.

DØDE I DAG: Wenche Foss døde i dag, 93 år gammel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØDE I DAG: Wenche Foss døde i dag, 93 år gammel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Skuespiller Wenche Foss sovnet stille inn like etter klokken 12 mandag etter en tids sykeleie, melder NTB. Foss ble 93 år gammel.

• Send din siste hilsen til Wenche Foss her.

Varslet egen bortgang Det tunge budskapet til tross, både familie og venner var forberedt på at det nærmet seg slutten for divadronningen. I begynnelsen av desember 2010 fortalte Wenche Foss at hun var alvorlig syk og ikke hadde lenge igjen å leve.

Sønnen Fabian Stang har fortalt Dagbladet at moren hadde et svært svekket immunforsvar og produserte for lite blod.

Det var de hvite blodlegemene som ikke fungerte som de skulle, og som var grunnen til at Foss fikk regelmessige blodoverføringer.

- Jeg kan dø om fjorten dager. Jeg lever nok ikke på nyttårsaften. Det var så vidt jeg klarte å komme hit i dag, sa Wenche Foss til Dagbladet under utdelingen av sin egen ærespris.

Fikk ikke oppleve 17. mai Bittelille julaften fikk hun det hun omtalte som en enestående julegave.Hun hadde akkurat fått vite av legen at hun hadde gode utsikter til å få møte våren.

- Jeg var så nedfor og lei meg. I går ble jeg nokså glad. Nå blir det nyttår og vår, og vi får 17. mai, sa en storfornøyd Foss.

Slik gikk det dessverre ikke, men det ble flere måneder enn hun først hadde våget å håpe på.

Redd for døden Romjula i fjor var ikke første gangen hun diskuterte sin egen død. I 2009 fortalte hele Norges skuespillerdiva åpenhjertig om sitt forhold til egen bortgang.

- Jeg er engstelig for hvordan det skal skje, men jeg er imot dødshjelp. På den annen side tror jeg at venner av meg vil hjelpe meg med morfin hvis jeg får altfor mye smerter. Så naiv er jeg, sa hun med et glimt i øyet.

Til tross fort at døden var et tilsynelatende viktig tema for Foss, så var hennes nære familiemedlemmer enda viktigere.

- Jeg ønsker å vite hvordan det går med ordføreren og de to. (sønnen Fabian Stang og barnebarna, red.anm.). Det er dem jeg har igjen, fortalte hun i 2009.

Engasjert Til Dagbladet i 2010 fortalte ordfører Stang hvordan denne interessen manifesterte seg.

- Det er jo stadig et eller annet hun er engasjert i. Hun har alltid med seg en bunke med avisutklipp som jeg må stå til rette for, uttalte Stang, før han la om til en etterligning av sin mor:

-«Hvorfor i all verden gjør du sånn? Hva var meningen med det? Det går da ikke an!»

- Veldig stolt Men at Foss innerst inne var fryktelig stolt av sin sønn, det var det aldri noen tvil om. I forbindelse med at Fabian Stang gifta seg med Catharina Munthe sommeren 2010, utbrøt hun følgende til «God kveld Norge» om brudgommen.

- Jeg er veldig stolt av Fabian. Han er en going. En jævla going altså.

Men det var ikke alltid Foss prioriterte sin familie først. Det merket Fabian Stang som barn.

- Mor jobbet jo mye. Hun øvet og øvet, slurvet aldri, det skulle være perfekt, og det har jeg stor respekt for. Men jeg syntes hun var mye borte, sa Fabian Stang i 2010.

Ifølge Stang førte dette til «en sårhet over tid».

DØDE I DAG: Wenche Foss. Her i forbindelse med lanseringen av en ny bok om henne i 2009. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
DØDE I DAG: Wenche Foss. Her i forbindelse med lanseringen av en ny bok om henne i 2009. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Det gode er at jeg har prøvd å være mye hjemme hos mine barn, uttalte han.

Divalivet Til tross for at Wenche Foss ble mer opptatt av familien de siste årene, ga hun aldri helt slipp på divalivet. I anledning gjenåpningen av Theatercaféen i 2010, var Foss blant de flere hundre spesialinviterte gjestene.

- Jeg har gått her siden jeg var fem. Denne kafeen betyr uendelig meget for meg, erklærte den da 92-årige skuespillerdivaen når hun ankom festen.

Også innenfor teatermiljøet holdt hun seg varm. Så seint som i september 2010 var hun involvert i oppsetningen av Ellen Horns «Soloppgang i Riga». Foss fungerte nærmest som en mentor for Horn.

- Jeg har fått god hjelp av Wenche Foss, sa Horn i forkant av sin regidebut.

Om verdighet Teaterdivaen var også et yndet intervjuobjekt for norsk presse helt til det siste, sine 93 år til tross. Beskrivende er det at Dagbladet Magasinet høsten 2010 valgte å ringe henne for å snakke om verdighet.

- Verdighet er at jeg er dus med meg selv. Vi som er eldre har det litt lettere, fordi vi er oppdratt med verdighet rundt oss. Jeg mener vi trenger mer verdighet i dag.

Nå er det Wenche Foss sitt legeme som bli forvaltet på en verdig måte. Hun har nemlig tidligere uttalt til Dagbladet at hun vil donere kroppen sin til forskning.

- Jeg har gitt mitt legeme til Ullevaal sykehus. Det er deilig å kunne gi noe når man er borte også, sa Foss høsten 2010.

Wenche Foss

• Skuespiller, født 5. desember 1917 i Oslo.

• Debuterte 1935 som Ingrid i operetten «Taterblod» på Søilen Teater.

• Gjennombrudd med "Champagnepiken " i 1937.

• Spilte Hanna Glawari i «Den glade enke» i 1939, siden har hun jobbet som skuespiller.

• Filmdebuterte i «Tørres Snørtevold» i 1940.

• Gift med Alf-Scott Hansen fra 1939 til 1950.

• Gift med Thomas Stang fra 1953 til 1983, fikk to barn.

• Hennes første sønn ble født i 1953, hadde Downs syndrom og ble kalt Tommeliten.

• Hennes yngste sønn er Fabian Stang, Ordfører i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer