<strong>KAN FÅ GATE:</strong> Wenche Foss kan få en gate oppkalt etter seg dersom familien ønsker det. Byrådslederen beskriver det hele som «svært aktuelt». Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
KAN FÅ GATE: Wenche Foss kan få en gate oppkalt etter seg dersom familien ønsker det. Byrådslederen beskriver det hele som «svært aktuelt». Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

Oslo kan få «Wenche Foss' gate»

- Svært aktuelt, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er under et døgn siden Norges eneste diva og en av våre aller mest folkekjære skuespillere gjennom tidene, Wenche Foss, sovnet stille inn med familien rundt seg.

Men allerede nå åpner byrådsleder Stian Berger Røsland (H) for å hedre skuespillerikonet med en egen gate, plass eller liknende i Oslo sentrum.

- Etter reglene kan ikke gater eller plasser oppkalles etter personer som er i live. Derfor er ikke dette noe vi har planlagt ennå. Men det er klart at det er få skuespillere eller kunstnere i nyere historie, som har hatt større betydning enn Wenche Foss. Derfor tror jeg at dette kan være svært aktuelt å se for seg, sier Berger Røsland til Dagbladet.

- Hvis familien ønsker - Å få en gate eller plass som minne om Wenche tror jeg er noe mange osloborgere vil synes er riktig. Jeg tror nok vi kommer til å få en gate eller plass som bærer hennes navn hvis det er noe familien ønsker, sier han.

En rekke osloinnbyggerne viste i går sin kjærlighet til Foss ved å legge ned blomster ved statuen av skuespilleren utenfor Nationaltheatret.

I går ble det også kjent at staten tar regninga for Foss' begravelse. I dag melder NTB at Wenche Foss skal begraves fra Oslo Domkirke og som hun selv ønsket vil tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett forrette i seremonien.

Tidspunktet blir fastsatt i løpet av dagen, opplyser biskop Stålsett til NTB.

Kunstrelatert Byrådslederen understreker at en gate oppkalt etter Wenche Foss også må diskuteres med de pårørende. Nærmeste pårørende er byrådslederens kollega, ordfører Fabian Stang, som er Wenche Foss' sønn.

- Det bør også være et sted som symboliserer noe hun var opptatt av, kanskje noe kunst- eller kulturrelatert. Det er ikke noe vi har begynt å tenke på, men jeg tror nok vi skal tenke på det ganske snart, sier Røsland til Dagbladet.

De aller fleste gater og plasser i Oslo har allerede navn. Men Røsland minner om at det for tida vokser fram en helt ny bydel i Bjørvika, i tillegg til et nytt et på Fillipstad.

- Vi kommer til å få mange nye plasser og gater som trenger navn, sier han.

Det er heller ikke umulig å døpe om gater eller plasser, slik det blant annet ble gjort med Drammensveien, som skiftet navn til Henrik Ibsens gate.

- Det hender vi døper om gatenavn, men det skjer ikke veldig ofte. Men det er heller ikke ofte vi har personer av Wenche Foss' kaliber, sier Røsland.

Bjørvika aktuell Når Bjørvika etter hvert står ferdig, blir den som Oslos nye kulturbydel å regne. Byrådslederen utelukker ikke at det kan bli her en eventuell gate oppkalt etter Wenche Foss vil ligge.

<strong>NY BYDEL:</strong> Det vokser for tida fram en helt ny kulturbydel i ekspressfart i Bjørvika. Kanskje blir en gate eller plass oppkalt etter Wenche Foss. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet
NY BYDEL: Det vokser for tida fram en helt ny kulturbydel i ekspressfart i Bjørvika. Kanskje blir en gate eller plass oppkalt etter Wenche Foss. Foto: Sveinung Uddu Ystad / Dagbladet Vis mer

- Det er kanskje nærliggende med Decihmanske bibliotek, operaen som allerede ligger der, Munch-museet som vi satser på å få til bydelen og kanskje også et kulturhistorisk museum. Det blir et sterkt, tungt kulturområde i Oslo. Filipstad får ikke det samme kunst- og kulturpreget, det blir mer bolig og næring.

Røsland forteller at det også vil komme et nytt kunstmuseum på Tjuvholmen.

Offentlig høring I Oslo sentrum er det byrådet som kan vedta gatenavn, mens det er bydelsutvalgene som bestemmer utenfor sentrum.

Navneforslag må legges fram for den statlig oppnevnte navnekonsulenten, før lokale organisasjoner og naboer har rett til å uttale seg i en offentlig høringsrunde.

Når byrådet har fattet et vedtak, skrives det inn i det sentrale Grunneiendomsregisteret.

Røsland sier de vil snakke med Fabian Stang og familien om saken om noe tid, men ikke så tidlig som denne uken. 

- Så vil vi ha en diskusjon om det er noe stedsområde som egner seg godt, enten et som eksisterer, eller som kommer til å eksistere i framtida, sier Berger Røsland til Dagbladet.

<strong>HAR STATUE:</strong>  Wenche Foss har allerede sin egen statue utenfor Nationaltheatret. Kort tid etter at hennes død ble kjent. Foto: Jacques Hvistendahl
HAR STATUE: Wenche Foss har allerede sin egen statue utenfor Nationaltheatret. Kort tid etter at hennes død ble kjent. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer