Annonsørinnhold

GODE MÅLTIDER: Hvis du synes tre dager med fisk er én for mye, kan du velge fisk som pålegg.
GODE MÅLTIDER: Hvis du synes tre dager med fisk er én for mye, kan du velge fisk som pålegg.Vis mer

Slik får du gode fiskespisevaner

Det handler ikke om å ha stor viljestyrke.

Kostrådet fra Helsedirektoratet er fisk to til tre ganger i uken. Det kan for eksempel være burger på mandag, laks på torsdag og wraps på lørdag eller søndag.

Med slike vaner får du i deg de viktige omega 3-fettsyrene, vitamin A og D, jod og selen. Tviler du på at du kan få det til? Fortsett å lese!

Enkelt å etablere nye vaner

Ny forskning lærer oss hvordan man enkelt etablerer nye vaner, og den gode nyheten er at det slettes ikke handler om å ha stor viljestyrke. Og her kommer enda en god nyhet: Når vanen først er etablert, trenger du ikke viljestyrke i det hele tatt! Det blir akkurat som å pusse tennene.

Pussingen trigges ikke av viljestyrke, men av sammenhengen du er i; du pusser tennene fordi du skal legge deg og tenker ikke engang på hvorfor du gjør det.

Fisk på mandag

La oss si at du bestemmer deg for at du alltid skal spise fisk på mandager. Etter jobben stikker du innom en fast butikk. (Det er viktig!) Der går du rett til fiskedisken og velger noe enkelt, for eksempel fiskekaker. Når du kommer hjem, setter du på stekeovnen, og 15 minutter senere er fiskeburgeren klar.

Nå har du gjort det én gang. Gjentar du dette hver mandag, blir det en rutine og deretter en vane som du ikke kan leve uten.

Tviler du på om du får til dette, anbefaler vi deg et 8-ukers kurs i vanetrening, for selv om det i teorien er enkelt, vet vi at det i praksis ikke bare er lett å få til i en travel hverdag. Vi hjelper folk med å bryte dårlige vaner og bygge nye, robuste vaner.

Undersøkelser viser at den viktigste årsaken til at mange ikke greier å etablere nye vaner rett og slett skyldes at de glemmer det, for det er utrolig mange fristelser overalt.

Roede-metoden hjelper deg å holde fokus. Dessuten bidrar gruppen til oppmuntring, og din personlige vanetrener sørger for den coachingen du trenger for å få det til. Underveis finnes det mange gode opplevelser. For det første blir hjernen din stimulert, fordi du gjennomfører noe du har bestemt deg for. For det andre har du kommet deg nærmere den personen du helst vil være; du er blitt et sunnere menneske.

Tips til tre dager med fisk

Mandag

Fiskeburger med guacamole (lenke til hele oppskriften)

Fiskeburger med guacamole er en enkel og sunn middag for travle dager. Dette er like enkelt som andre burgere og minst like godt!

Slik får du gode fiskespisevaner

Dette kjøper du
• Fiskekaker/burgere med minst 80 % fisk
• Avocado
• Grove hamburgerbrød
• Tomater
• Agurk
• Lime
• Eventuelt: Koriander og rødløk

Dette gjør du
• Sett ovnen på 200 °C varmluft
• Legg burgerne i en ildfast form og varm dem i 15 minutter
• Bland guacomolen med litt limesaft og litt finhakket koriander og smak til med salt og pepper

Deretter gjør du som når du lager vanlige burgere, river salat i blader, kutter opp tomater og eventuelt rødløk.

Torsdag

Ovnsbakt tandoorilaks med grønnkålsalat (lenke til hele oppskriften)

Dette er spenstig ovnsbakt tandoorilaks som passer godt sammen med sunn grønnkål og frisk ingefær!

Slik får du gode fiskespisevaner

Dette kjøper du
• 500 g laksefilet
• Tandoorikrydder
• 1 sitron
• Grønnkål
• Ingefær
• Ett eple
• Nanbrød

Dette gjør du
• Sett stekeovnen på 180 °C
• Skjær laksen i porsjonsstykker
• Vend stykkene i tandorikrydderet og legg dem i en ildfast form
• Riv sitronskall og ha over laksen
• Sett fisken i stekeovnen stek den i 15 minutter
• Bland grønnkålen med revet ingefær, eple, olivenolje og saften fra sitronen
• Smak til med salt og pepper

Server med salat og nanbrød.

Lørdag eller søndag

Fiskewraps med lysing, frisk rødkålsalat og ertedip (lenke til hele oppskriften)

Har du lyst på litt variasjon? Prøv lysing! Lysing er en stor fisk med hvitt, magert og med mykt og saftig kjøtt. Her får du et nydelig fiskewrapsmåltid med rødkålsalat og ertedipp ved siden av.

Slik får du gode fiskespisevaner

Dette kjøper du
• 300 g rødkål
• 1 stk granateple
• 1 bunt persille
• 600 g lysing
• Egg
• Margarin, ev. flytende
• Grønne erter
• Ingefær

Dette gjør du
• Varm opp stekeovnen til 200 °C varmluft
• Kutt rødkål i tynne strimler
• Rens granateplet
• Skyll persillen, rist av vannet og finhakk
• Ha rødkål, granateplekjerner og persille i en skål
• Vend inn limesaft, olivenolje, litt salt og pepper
• Skyll fisken og tørk av den med papir
• Del den i fingertykke biter
• Pisk sammen egg og litt vann i en skål
• Ha litt hvetemel på en tallerken
• Vend fisken først i hvetemelet, deretter i egget og til slutt panering
• Legg de ferdige fiskebitene over på en tallerken etter hvert som de er klare
• Stek fiskebitene gylne i 5–7 minutter i en stekepanne med olje eller margarin
• Kjør sammen grønne erter, revet ingefær og litt vann med stavmikser
• Smak til med salt og pepper
• Pakk tortillalefsene inn i aluminiumsfolie og varm dem i ovnen i 5–6 minutter

Server stekt lysing i fullkornwraps med rødkålsalat og grønn ertedressing.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder