- Jeg sendte melding til sjefen og spurte om det var ok at jeg kom i min egen bukse på jobb

Da Susanne Tornholm-Lehn tok seg selv i å synes at det å bøye seg ned for å hente fram vaskemiddelet var et ordentlig strev, forsto hun at det var på tide å gjøre noe.

GLADERE: Susanne Tornholm-Lehn jobber fortsatt hardt for å holde fast ved sin nye livsstil, men alt føles lettere nå.
GLADERE: Susanne Tornholm-Lehn jobber fortsatt hardt for å holde fast ved sin nye livsstil, men alt føles lettere nå. Vis mer

«Det var høsten 2008, jeg slet med smerter i knærne, korsrygg, hadde veldig uren hud og hadde det rett og slett forferdelig i meg selv. Ingen «fine» klær passet, jeg gikk kun i behagelige, store klær og det var lenge siden jeg hadde benyttet noe annet enn trenings-BH. Jeg hadde nettopp sendt en SMS, til min daværende sjef på jobben, og spurt om det var ok at jeg kom i min egen bukse på jobb. For jobb-buksen passet ikke lenger (selv om det var den største størrelsen de hadde – størrelse 50). Det var ydmykende og sårt å måtte ty til det. I tillegg fikk jeg enda et a-ha-øyeblikk da jeg senere den dagen skulle ta oppvasken. Jeg ble andpusten og sliten av å bøye meg ned under vasken for å hente oppvaskmiddelet.»

STØTTEAPPARAT: Susanne påpeker hvor viktig det er å ha flere i ryggen når man gjør en stor endring.
STØTTEAPPARAT: Susanne påpeker hvor viktig det er å ha flere i ryggen når man gjør en stor endring. Vis mer

Ordene tilhører Susanne Tornholm-Lehn (31) fra Oslo. De handler om tiden før hun fant energi og motivasjon til å endre livet sitt, og melde seg på Grete Roede-kurs.

Da hun tok seg selv i å synes at det å bøye seg ned for å hente fram vaskemiddelet var et ordentlig strev, da forsto hun at det var på tide å gjøre noe. I dag er hun 40 kilo lettere, ved hjelp av trening, riktig mat og god hjelp og støtte fra kursledere og de rundt henne.

- Den største forandringen er nok større fravær av kroppsfokus for min egen del. Tidligere var jeg SÅ bevisst på vekten min og utseendet, noe som plaget meg i så å si alle sosiale settinger. Den dag i dag er det sjelden jeg gruer meg til slikt på det grunnlaget. Det er ganske deilig. Det handler heller ikke bare om at vekten nå er innenfor normalen, men at jeg rett og slett er blitt mer glad i den kroppen jeg har, sier Susanne Tornholm-Lehn.

Mammarollen endret kursen

Før hadde hun mange fysiske plager, hun hadde vondt i rygg og var sliten hele tiden.

- Det kjenner jeg ikke på nå. Ja, selvfølgelig har jeg dager hvor jeg er sliten. Men ikke på samme måte – ikke på langt nær. I tillegg vet jeg at jeg har senket risikoen for diabetes og annet, som jeg er sikker på jeg ville fått om jeg ikke hadde snudd da jeg gjorde. Det er jeg glad for, sier Susanne, og legger til at hun fortsatt må jobbe hardt for å opprettholde den nye livsstilen.

- Tiden etter mine siste kurs har vært varierende. Jeg har møtt nye utfordringer i det å bli mamma, og jeg har måttet tilpasse forventningene til meg selv slik at jeg ikke lenger slår meg i hodet for at jeg ikke får gjennomført like mange treningsøkter per uke, som jeg kanskje kunne før, for eksempel. Men jeg har også kjent på at ting går mye lettere – bokstavelig talt. Alt det livet innebærer er mye tøffere med 40+ kilo for mye på kroppen, sier hun.

- Hva sier folk rundt deg om endringen du har fått til?

- Jeg har fått mange komplimenter opp gjennom etter omleggingen jeg gjorde. At jeg ser gladere ut, at det var utrolig godt gjort osv. Jeg tror også tilbakemeldingene jeg gir meg selv, har mye å si. Spesielt om jeg møter på tøffe perioder, hvor jeg da kan støtte meg i det at jeg har klart dette før, og jeg vil klare det igjen.

Avgjørende med støtteapparat

Familien har vært veldig viktig for Susanne.

Mamma har alltid vært en god støttespiller, både på og utenfor kurs, og i Tornholm-Lehns yngre år gikk de to sammen noen kursrunder.

Alle mottakere er med i trekningen av pulsklokken Polar M200. Trekningen gjøres én gang pr kvartal.

- Jeg har egentlig alltid vært en «gjøre selv»-person. Men når det kommer til livsstilsendring, så har jeg kjent på at et større støtteaparat har vært avgjørende. Både fra andre på kursene jeg har gått på, og privat. I dag finner jeg støtte i mannen min og datteren min. Det handler om å legge til grunne gode, sunne vaner for hele familien – som vesla kan dra med seg videre når hun blir større, påpeker hun.

- Hva er ditt viktigste råd til andre som har lyst til å endre hverdagen på denne måten?

- Det viktigste rådet jeg har er å romme deg selv, og å legge lista der den hører hjemme. Med det mener jeg at det fort gjort kan bli til at «siden jeg ikke får det til perfekt, så gjør jeg ikke noe i det hele tatt.», sier Susanne Tornholm-Lehn.

- Det er litt tilbake til dette med at livet mitt nå er totalt annerledes enn da jeg bare hadde meg selv å tenke på. Kanskje du ikke får det til 100 prosent slik du har hatt ambisjoner om, men du får faktisk gjort noe likevel – noe som på sikt faktisk fører deg helt i mål det også. Litt og litt av gangen. Og husk å ha det godt med deg selv underveis i vektreduksjonsfasen; ikke vent med «å leve» til du er i mål!

Les boka: Seriøs Matglede - Roede-kjøkkenet for hele familien!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.