ANNONSØRINNHOLD

EKSOTISK I SVERIGE: Bare en biltur hjemmefra finner dere dette tropiske badelandet som byr på varmt og deilig vann – og flotte lekemuligheter. Foto: Lost City
EKSOTISK I SVERIGE: Bare en biltur hjemmefra finner dere dette tropiske badelandet som byr på varmt og deilig vann – og flotte lekemuligheter. Foto: Lost City Vis mer

Høstferietips: Barna vil elske dette badelandet

Herlige høstferie-aktiviteter for små og store barn i Sverige.

Ta høstferien i Sverige – da er det godt om plassen for ferierende nordmenn, siden svenskene har høstferie litt senere enn oss. Våre trivelige naboer byr på mange trivelige høstferie-aktiviteter for både små og store barn, alt fra spennende dyreparker til artige lekeparker. De fleste er åpen hele uka, men noen bare i helgene – det lønner seg å sjekke på forhånd!

LEVENDE LÆRING: På Tom Tits utenfor Stockholm får barna kunnskap på en morsom måte. Foto: Tom Tits Experiment
LEVENDE LÆRING: På Tom Tits utenfor Stockholm får barna kunnskap på en morsom måte. Foto: Tom Tits Experiment Vis mer

Lek og lær

Utenfor Stockholm ligger opplevelsessenteret Tom Tits, der barna – og de voksne! – kan tilegne seg levende kunnskap om natur og vitenskap på en morsom og kreativ måte. Ulike eksperimenter lar dere lære mer om alt mellom himmel og jord, spesielt innenfor naturvitenskap og teknikk.

Høstferien er jo ikke over på en dag, og vil dere lære mer i løpet av ferien kan dere ta turen innom Aquaria Vattenmuseum i Stockholm. Her får dere møte fargerike klovnefisker, sjøhester, sjøpølser, haier – for ikke å glemme pirayaene. I en tunell under museet ser du rett ut i Østersjøen.

FULL FRES: På Tekniska Museet i Stockholm er det også morsom utforsking som står i fokus. Foto: Tekniska Museet
FULL FRES: På Tekniska Museet i Stockholm er det også morsom utforsking som står i fokus. Foto: Tekniska Museet Vis mer

Tekniska Museet står innovasjoner, kreativitet, teknikk og digitale utfordringer i sentrum. Her kan dere lære mer om noen av verdens mest imponerende tekniske innovasjoner, og se på film i en kinosal som har bevegelige stoler, vindpust, dufter og vannsprut.

Vil dere lære mer om svensk historie, og kle dere ut i ridderklær og kjoler, kan dere besøke Livrustkammaren.

Mer info om dette og andre aktiviteter for barn i Stockholm finner du her!

HERLIGT I HØSTMØRKET: Barna blir aldri for store for badeland. Foto: Lost City
HERLIGT I HØSTMØRKET: Barna blir aldri for store for badeland. Foto: Lost City Vis mer

Tropisk badeland

Ble det ikke nok varme og bading i sommer, er det godt å vite at det er laget et sted for nettopp dere. I en tett jungel, blant fossefall, bølger og ville stryk, finnes det en forsvunnet by. I Lost City er det store eventyret alltid i nærheten. Her kan dere kaste dere ut i Sveriges heftigste vannsklier – som den over 200 meter lange Treasure Hunter.

Svøm blant bølgene i det store bassenget, konkurrer i klatreveggen eller slapp av i de varme boblebassengene. Dette er et varmt og herlig badeland som store og små vil elske.

Er dere først i Örebro, må også byen avlegges et besøk. En by som ble grunnlagt som handelsby allerede på 1200-tallet har fremdeles svært gode shoppingmuligheter. Kos dere i sentrum, eller dra til Marieberg – et av Midt-Europas største handelsområder.

FANTASTISK FLOTTE: Alt som man ellers bare lærer om i naturfagtimene, kan dere oppleve i de svenske dyreparkene. Som disse flotte gepardene. Foto: Borås Djurpark
FANTASTISK FLOTTE: Alt som man ellers bare lærer om i naturfagtimene, kan dere oppleve i de svenske dyreparkene. Som disse flotte gepardene. Foto: Borås Djurpark Vis mer

Opplev dyrene

I Vestsverige ligger Nordens Ark, en dyrepark der dere får nærkontakt med et åttitalls av verdens utrydningstruede dyrearter. Her kan dere se dyr som ulv, snøleopard og amurtiger, jerv, gaupe, ulv og rein. Dere finner også Våtmarken med fugler, og Våtmarkshuset med amfibier. Og hele familien kan kose seg med å gå på merkede stier i en variert natur.

FANTASTISK: Sibirske tigre er virkelig flotte å se på. Foto: Orsa Rovdjurspark
FANTASTISK: Sibirske tigre er virkelig flotte å se på. Foto: Orsa Rovdjurspark Vis mer

I Borås finner dere en av Sveriges største og mest moderne dyreparker, med rundt 65 forskjellige dyrearter i en spennende natur. Hjertet i Borås Djurpark er den store savannen med afrikanske dyr, hvor du kan se neshorn og geparder leve side om side. Her er det også bjørn, i et anlegg med en stor sjø og foss hvor bjørnene kan bade. Nyt synet av de store svenske rovdyrene, samt afrikansk elefant, hvite neshorn, sibirsk tiger og orangutanger. Dyreparken deltar i flere program for å bevare truede dyrearter.

Den store Orsa Rovdjurspark i Dalarna lar dyrene være i sitt naturlige miljø – i store innhegninger. Her lever bjørner, ulver, gauper, bergugler og jerv side om side, og de to fredfulle Kamchatka-bjørnene Peter den Store og Sofia. Her er også verdens største isbjørnanlegg, Polar World, og Leopard Center med både persisk leopard og snøleopard.

I EMILS VERDEN: I Småland finner dere kulissene fra de mange flotte Astrid Lindgren-filmene. Foto: Filmbyn Småland
I EMILS VERDEN: I Småland finner dere kulissene fra de mange flotte Astrid Lindgren-filmene. Foto: Filmbyn Småland Vis mer

Nyt svenske kulturskatter

KJENT OG KJÆR: Albert Åberg heter Alfons Åberg på originalspråket – og er akkurat like søt. Foto: Alfons Åberg Kulturhus
KJENT OG KJÆR: Albert Åberg heter Alfons Åberg på originalspråket – og er akkurat like søt. Foto: Alfons Åberg Kulturhus Vis mer

Hvem husker vel ikke Albert Åberg? I Göteborg kan små og store more seg sammen i Alfons Åberg Kulturhus, og leke, tulle, klatre og oppdage i et helt hus fylt av gøyale greier. Her er både det skumle monsteret og helikopteret, og et daglig program med teater, musikk og forestillinger.

Er du glad i Astrid Lindgrens filmer, kan dere legge turen til det nye opplevelsessenteret Filmbyn Småland. Her kan dere hoppe over «helvetesgapet» fra filmen om Ronja Røverdatter, besøke Emils Katthult eller spasere en tur i Bakkebygrenda. Senteret åpnet i juni i år, og inneholder kulissene, originalkostymene, husene og gatene som har vært med på å gjøre filmatiseringene av Lindgrens bøker til de perlene de er. Syng med til filmmusikken, og lag deres egne Lindgren-filmer i 3D.

HØST ER BEST: Forholdene for surfing er absolutt best om høsten, og strendene i Halland er ypperlige å lære denne spennende sporten på. Foto: Adde Region Halland
HØST ER BEST: Forholdene for surfing er absolutt best om høsten, og strendene i Halland er ypperlige å lære denne spennende sporten på. Foto: Adde Region Halland Vis mer

Bad dere glade

Selv om sommeren er over, trenger man ikke pakke bort badetøyet! Arena Skövde i Vestsverige har flere ganger blitt kåret til Sveriges «bästa äventyrsbad». Med en vanntemperatur på opp til 34 grader og 36 grader i luften tiner selv frostpister opp her. Her finnes det til sammen 370 meter vannsklier, samt bølgebasseng og utebasseng. For våghalsene er kappkjøring i den raske vannsklien Turbo helt perfekt, mens de minste barna i familien finner sitt paradis i dragebassenget.

Men badesesongen er ikke over utendørs heller – det er jo om høsten at surfingen er på sitt aller beste. I Halland finner du populære Apelviken, som tiltrekker seg tusenvis av surfere fra inn- og utland. Her er det topp forhold for surfing, kiting og vidnsurfing, og er dere nybegynnere finnes det surfeskoler og kiteskoler her.

Les mer om de flotte strendene i Halland her!

Spar penger på veien hjem

DRØMMELAND FOR UNGENE: Enorme Gottebiten er en attraksjon i seg selv. Foto: Nordby Shoppingcenter
DRØMMELAND FOR UNGENE: Enorme Gottebiten er en attraksjon i seg selv. Foto: Nordby Shoppingcenter Vis mer

En tur til Sverige blir først komplett når du sørger for å handle på veien hjem. I Vestsverige er det mange spennende destinasjoner å velge mellom, som alle kan kombineres med et stopp på Nordby Shoppingcenter. Her er det nesten sju millioner besøkende i året, og mulig å spare opp til 60 % på mat, drikke og godteri om du handler smart.

Med 110 butikker er det mye å velge mellom, og merkevarer i alle prisnivåer. Ta med dere ungene på Gottebiten, som med sine 3000 kvadratmeter er en av verdens største godtebutikker – og dermed en opplevelse i seg selv.

Høstferieglade barn kan også forlyste seg i Djungelland, et nesten 1000 kvadratmeter stort lekeland i jungelstil. Her kan barn opptil 11 år boltre seg i et eventyrlig jungelmiljø, mens mor og far handler med seg varer som er billigere i Sverige – som apotekvarer, helsekost, hårpleie og kosmetikk.

Mer fra Visit Sweden

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.