Det skjulte sukkeret i din «sunne» mat

Oi, dette hadde vi ikke sjekket!

Granola til frokost? Ja takk! Men er det egentlig "bra" for oss? Ifølge Jennie Nyenvik, kostholdsekspert hos AXA er det nødvendigvis ikke det …

Vi innrømmer at vi har hatt våre mistanker; granola virker rett og slett "for godt" til å være sunt. Ikke at vi egentlig kjenner så mye til innholdet – faktisk har vi lurt litt på hva granola består av!

– Granola er simpelthen bakt eller stekt mysli, forteller Nyenvik, og legger til at prosessene gir blandingen den litt nøttaktige smaken.

image: Det skjulte sukkeret i din «sunne» mat

Dette til tross (vi mener -mysli høres jo ikke så gæli ut!) mener altså kostholdseksperten at det ikke bare er å helle i seg:

– Det finnes mange typer granola og ikke alle er like sunne, da de inneholder mye sukker og fett, sier Nyenvik.

Disse ingrediensene bør du unngå

Er du innstilt på en sunn variant er kostekspertens tips å se etter produkter basert på vegetabilsk olje og rapsolje (og ikke palmeolje!) og unngå pakkene med for mye sukker.

Er du blant dem som synes innholdsfortegnelsen blir vel traus, har hun et lite triks for å hjelpe deg å navigere:

– Ingrediensene er listet i fallende ordning. Dersom sukker kommer tidlig er innholdet høyere enn om det står nede på listen, sier hun.

image: Det skjulte sukkeret i din «sunne» mat

Men om du blir aldri så proff på innholdsfortegnelser mener Nyenvik at sunnhetsgraden kan være vanskelig å forstå.

– En del av de “sukkerfrie” alternativene inneholder annen søtning som jus eller pureer, påpeker hun.

Videre gjør hun oss oppmerksomme på et annet aspekt: Granola – også uten sukker – inneholder en type fiber, oligofruktose eller inulin som sammen med oljen lager de sprø klyngene.

– Denne fiberen kan forårsake litt ubehag for magen, og hvis du ikke er vant til å spise granola, bør du starte med mindre porsjoner om gangen, råder hun.

image: Det skjulte sukkeret i din «sunne» mat

5 gode grunner til å spise granola!

Men ingen grunn til fortvilelse, Nyenvik forteller at det også finnes sunn granola og at det finnes mange gode grunner til å inkludere det i hverdagen:

Her er kostekspertens fem kjappe grunner til at helse entusiasten – eller bare vanlige folk, og granola er en god match.

1. Først og fremst er granola veldig godt!

2. Det er også sunt, og gir deg viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen din trenger. Og ikke bare det- granola inneholder naturlige fibre og fullkorn som både er bra for deg, og som holder deg pigg hele formiddagen.

3. Det passer til mye da det smaker like godt til melk, yoghurt og kulturmelk- eller, hvorfor ikke bare spise det rett fra pakken?

4. Granola kommer i en rekke gode smaker som gjør at du aldri går lei av det.

5. Det kan utgjøre et komplett måltid: Kombinerer du granola med melk, yoghurt eller kvarg, får du et komplett måltid med både karbohydrater, protein, fett, vitaminer og mineraler.

Er du blant dem som liker at maten er litt ekstra sunn? Da har AXA et fantastisk alternativ til deg, nemlig AXA Simply Great-serien. Granolaproduktene setter smak i fokus, er ikke tilsatt sukker og bare søtet naturlig med tørket frukt og bær. Serien er derimot satt smak på med deilige "krydder" som vanilje, kanel, kardemomme og nøtter.

image: Det skjulte sukkeret i din «sunne» mat

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.