- Det kan bli litt mye av meg

Jan Fredrik Karlsen (37) er klar for «X Factor»-finalen.

Kjenner seg selv: - Jeg er nok en krevende kjæreste, sier hypertravle Jan Fredrik Karlsen. Men mammaene til de to barna er verdens beste, mener han.
Kjenner seg selv: - Jeg er nok en krevende kjæreste, sier hypertravle Jan Fredrik Karlsen. Men mammaene til de to barna er verdens beste, mener han. Vis mer

- Jaaag vill känna aaatt jag leeveeer, synger Jan Fredrik Karlsen, og løfter armene ut fra sidene.

- Det irriterer meg nå, hva heter den sangen? Uansett, plutselig kom ei jente inn og sang den. Og det var kanskje ikke verdens beste audition, men jeg var sliten og gledet meg til å bli ferdig. Da grein jeg. Se på arma mi nå! Jeg får gåsehud av å snakke om det! roper han, mens han lener seg over den sitrende omeletten.

Jan Fredrik Karlsen har alltid manglet impulskontroll. Vi har sett det selv de siste sju åra. I sjefsdommerstolen på Idol, X-Factor og Norske Talenter har han ropt, ledd, kjeftet og grått. Han har sunget høyt i kor med deltakerne, spilt luftgitar, lufttrommer og andre usynlige instrumenter så dommerbordet har ristet.

- Jeg har veldig mange følelser i kroppen. Men jeg fins i rolige former også. Jeg er ikke veldig gira nå, er jeg det, da?

Om han er selve definisjonen på hyperaktiv eller ganske enkelt «engasjert», som han selv sier, er ikke så viktig. For det er Karlsens, la oss si «sosiale iver», som har fått ham dit han er i dag, med skjult kameraprogram på TV 2 og nærmest fast plass som hoveddommer i TV2s talentprogrammer. I tillegg er han høvding i management- og eventbyrået Playroom sammen med makker Jens Nesse. De omsatte for nesten 70 millioner kroner i fjor, hovedsakelig fra events.

- Jeg snakker veldig høyt og gjør en del ut av meg. Ikke fordi jeg skal tøffe meg, men fordi det er min natur. For noen er det jævlig krevende, de føler seg overkjørt og syns det er for mye. Jeg kan ikke jobbe med alle. Men de som vil jobbe med meg syns det er jævlig gøy. For det er sånn jeg er, sier han, og slår ut med armene.

I neste uke er det nok en gang talentfinale på TV 2. Denne gangen skal vinneren av X-Factor kåres, og en håndfull artistdrømmer skal møte virkeligheten. Noen skal få gi ut plate, andre bli glemt for alltid. Men Jan Fredrik ser ut til å bli. Han er tv-dommer på sjuende året.

- Jeg hadde ikke en dritt å holde på med, men jeg lot som jeg bladde gjennom kalenderen og sa jeg hadde tid uka etter, haha!

Han har hoppet tilbake til 2002. Telefonen ringte da sommeren var på hell. En gammel bekjent, Trond Kvernstrøm i det nyoppstartede produksjonsselskapet Monster, ringte og ville spise lunsj.

Jan Fredrik hadde akkurat blitt pappa for første gang, og nylig unnfanget enkeltmannsforetaket Playroom, med trønderen Askil Holm som den eneste på artistlista. Men uka etter satt han der, på gamle restaurant Magma på Frogner, og Kvernstrøm lempet en bunke VHS-kassetter opp på bordet. Det var opptak av «Pop Idol», et nytt konsept fra Storbritannia. Kvernstrøm ville ha Jan Fredrik som dommer i en norsk versjon. Men det kom ikke på tale.

- Det kan du drite i. Bakmenn sitter ikke foran. Dessuten funker ikke slike popkonsepter i Norge, sa han den gangen.

- Etter jeg hadde sett opptakene brukte jeg to dager på å manne meg opp til å ringe og si at jeg hadde driti meg ut. For selvfølgelig ville jeg være dommer! Programmet var det feteste som var! Og jeg skulle være dommer, liksom!, sier han høyt og bøyer seg over bordet igjen.

Sju år seinere er Karlsen en av de mektigste i norsk musikkbransje. Musikkteft? Helt sikkert. Men mye har kommet av eksponeringen på prime time-tv, i tillegg til hans unike evne til å bygge nettverk.

- Jeg bruker ikke ordet «nettverking». Jeg føler det vektlegger noe negativt. Men jeg er generelt fascinert av å treffe mennesker. Jeg har ingen utdannelse, knapt nok artium. Om jeg skulle få drive med det jeg elsker, måtte jeg få folk til å ville at jeg skulle lykkes. Jeg må kjenne mange, vite hva som skjer, si ja til det meste, komme inn på de riktige klubbene, inn i rommene hvor store beslutninger blir tatt, se de riktige konsertene. Og jeg er ikke jævlig god på innadvendt jazzmusikk, men jeg er bra på popmusikk.

- Har du uvenner?

- Hm. Jeg opplever ikke at jeg har uvenner. Men jeg skjønner godt at folk syns det kan bli mye av meg. Det er ikke noe stress.

Han vil ikke forholde seg til skriverier om makt, penger, konspirasjoner og kulturelite. Selv benytter han en velkjent strategi: Jo mindre han kommenterer slike ting, jo mindre oppmerksomhet vil det få.

- Media skriver akkurat det de vil, når de vil. Det er medias privilegium og det er fantastisk! Dere måker på og dere gir dere aldri, dere finner et fenomen og kliner til! Og når dere skal ta noen? Da måker dere til, da også! Og det må man elske! Det er jævlig gøy når det går bra, og jævlig kjipt når det går dårlig, sier han - før blodåren synker inn i halsen igjen.

Millionene har kommet inn takket være en artistbukett hovedsakelig bestående av tidligere deltakere i talentkonkurransene, med Kurt Nilsen som yndlingsrose.

Men Jan Fredriks musikkinteresse vokste fram allerede i oppveksten på Slemmestad. Faren er musiker og daglig på telefon med sønnen. I det hele tatt har Jan Fredrik et veldig nært forhold til familien.

Da han var 25 og på guttetur i Sharm El-Sheik i Egypt, befant han seg etter noen dager på baderomsgulvet. Der lå han og ropte på mamma. Kompisene brydde seg ikke stort.

- Alle trodde bare jeg savna mamma. Hæhæ! Jeg legger ikke skjul på at jeg kan savne henne. Blir jeg sjuk, så er det fortsatt muttern jeg roper på.

Omelett på Café Sara: - Vi hadde studio like ved, og da spiste vi ofte her. Omeletten i en varm form er en 'classic'.
Omelett på Café Sara: - Vi hadde studio like ved, og da spiste vi ofte her. Omeletten i en varm form er en 'classic'. Vis mer

Men smertene i magen var ikke hjemlengsel. De viste seg å være tykktarmen og tynntarmen som var i ferd med å gro sammen. En rift hadde oppstått da han fjernet blindtarmen som syvåring. Dette fant han ut lenge etter hylene i Egypt, nemlig på jobb med Lene Marlin i Stockholm.

- Da ble jeg så dårlig at jeg ikke klarte å gå. Det var rett inn på sykehuset for å bli snitta opp. Det var like før jeg tok kvelden, sier han, reiser seg fra sofaen og drar genseren opp til brystet.

- Der gikk de inn, sier han og trykker på arret.

Så var det i fjor sommer Karlsen hoppet i fallskjerm for første gang. Årets sommer brukte han på kursing ved Tønsberg fallskjermklubb.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle drive med det. Men det er utrolig befriende. Jeg jobber hele tida og har alltid mange baller i lufta, men når jeg hopper må jeg uansett være ufattelig til stede. Jeg må lukke alt annet vekk. Det er ufattelig god mental trening og det får meg til å være mer til stede ellers i hverdagen. I møtene på jobb, sammen med barna. Alt. Uten å bli for religiøs - det har vært en berikelse i livet.

Han smører margarin på en brødbit, gnir den på fatet hvor omeletten lå, og putter den i munnen.

- Når er du bare rolig og sindig?

- Jeg er rolig og sindig på kontoret, sier han.

Men det er ikke sant.

- Jeg må passe på, for nå er vi seksten ansatte i Playroom. Da må også de andre få muligheten til å bli sett, prøve og feile. Da er jeg nødt til å prøve å være rolig og la de andre synes. På det er jeg fortsatt ikke hundre prosent. Jeg sitter aldri på kontoret hele dagen, så ofte kommer jeg inn og bare «boff!», sier han og slår i bordet.

- Så kan jeg gå ut av møtet uten å ha hørt på de andre. De føler seg overkjørt, kanskje hadde de andre tanker, også hadde jeg ikke tid til å høre. Det er ikke noe kult. Jeg prøver å bli flinkere til det.

"Coffee to go": Manager, talentdommer, programleder ... Han er svært ofte på vei et sted.
"Coffee to go": Manager, talentdommer, programleder ... Han er svært ofte på vei et sted. Vis mer

Barna William (8) og Felicia (5) har han fra to tidligere forhold. Felicia fikk han med ekskjæresten Janne Formoe, i et forhold som ble mye omtalt i ukebladene. Mye fordi han er på tv hver uke, men mest fordi de gjorde det slutt og ble sammen igjen tre ganger.

- Jeg må lære meg å leve med omtalen, og det er klart jeg får kommentarer. Det er en konsekvens av å være med på tv. Det er ikke dritgøy, men jeg har en distanse til det.

- Jeg er heldig som har verdens beste mammaer til mine to barn. De er utrolig fleksible og de aksepterer og bygger opp under arbeidet jeg driver med. Det er jeg avhengig av. Men jeg er veldig til stede med barna når jeg er sammen med dem.

Den 200 kvadratmeter store funkisdrømmen han startet å bygge sammen med Janne Formoe i Asker, er nå solgt. Inntil videre leier han et hus på Bygdøy ved siden av kompis Petter Stordalen. Men stort sett bor han på Rødtvedt hos kjæresten, eksmodell Guro Holsve.

- Jeg er nok en krevende kjæreste. I diskusjoner kan det virke som jeg alltid må ha rett. Jeg diskuterer mye og kan bli for analytisk. Men jeg gidder aldri å ta en diskusjon om jeg ikke har rett. Og jeg har som oftest rett, sier han og smiler skjevt.

Jan Fredrik har måtte lære å velge sine kamper, selv om han fortsatt lar impulsene styre. Men han går ikke lenger til motangrep om noen av artistene hans får dårlige plateanmeldelser, for eksempel.

- Preger manglende impulskontroll også kjærlighetslivet ditt?

- Jeg får ikke gjort noe med personligheten min. Liker du ikke den, så kan jeg ikke bytte den. Men jeg må styre meg innenfor den sfæren jeg befinner meg i.

- Men har du vanskelig for å slå deg til ro med noen?

- He-he. Hæhæhæ! Det var et veldig direkte spørsmål.

Så kommer de eneste sekundene av lunsjen hvor Jan Fredrik Karlsen blir stille i noen sekunder.

- Jeg vet ikke hva svaret på det spørsmålet skal være. Jeg opplever ikke at jeg er redd for å slå meg til ro med noen. Men jeg er opptatt av å ha det bra.

tam@dagbladet.no